3 strategji të thjeshta për të rritur shëndetin e trurit tuaj sot

Close up of human hand holding brain symbiol

Thjesht nuk ka rrugëdalje: shëndeti i trurit tonë ka të bëjë me gjënë më të vlefshme që zotërojmë. Kur truri ynë është i pashëndetshëm, ne nuk mund të mendojmë drejt, shëndeti ynë mendor është i dobët dhe ne thjesht nuk mund ta shijojmë jetën. Me këtë në mendje, gjetja e mënyrave për t’i dhënë përparësi shëndetit të trurit çdo ditë është jetike. Pra, cilat janë disa nga mënyrat më të shëndosha shkencore dhe të lehta për t’u siguruar që po ndihmoni në kujdesin për trurin tuaj? Këtu janë tre nga më të mirat:

  1. Jepini përparësi gjumit të mirë

Pse është thelbësore: Me siguri keni dëgjuar që njerëzit e zvogëlojnë rëndësinë e gjumit duke thënë gjëra të tilla si: “Do të fle kur të vdes”. Por nëse nuk i jepni përparësi gjumit, po i bëni trupit tuaj dhe veçanërisht trurit tuaj një keqtrajtim të madh. Zgjidhni pothuajse çdo sëmundje dhe do të zbuloni se është më e përhapur ose më e rëndë te njerëzit që nuk bëjnë gjumë të mirë. Për shembull, ne tani e dimë se njerëzit me Alzheimer priren të kenë probleme me gjumin. Gjumi i dobët gjithashtu mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të demencës. Kur bëhet fjalë për shëndetin mendor, të njëjtat tendenca mbahen. Problemet e gjumit janë shumë të zakonshme tek njerëzit me probleme të shëndetit mendor dhe gjithashtu mendohet se rrisin rrezikun për zhvillimin e këtyre kushteve.

Këshilla për gjumë më të mirë: Shumë janë duke kërkuar zgjidhje të shpejta për problemet e gjumit, veçanërisht pagjumësinë. Por ndërsa disa njerëz mund të përfitojnë nga përdorimi afatshkurtër i barnave, ka shqetësime në rritje për efektet anësore dhe efikasitetin e ndihmave për gjumë me recetë. Për këtë qëllim, gjetja e metodave jo farmaceutike për promovimin e gjumit të shëndetshëm ka të ngjarë të jetë një zgjidhje më e mirë afatgjatë për shumicën e njerëzve. Strategjitë e thjeshta për të lehtësuar gjumin më të mirë përfshijnë mbylljen me një rutinë të rregullt që minimizon ekspozimin ndaj dritës blu/ekranit orët para gjumit. Gjithashtu, merrni parasysh të flini me dhomën tuaj pak më të freskët, pasi kjo mund të nxisë gjumë më të mirë. Provoni të hiqni dorë nga kafeina pas orës 14:00. (ose më herët) dhe merrni parasysh shmangien e alkoolit para gjumit, pasi kjo ul cilësinë e gjumit. Së fundi, merrni parasysh të flisni me mjekun tuaj për një vlerësim për apnenë e gjumit, veçanërisht nëse jeni mashkull, mbipeshë ose dikush që gërhet. Apnea e gjumit është një gjendje shumë e zakonshme që komprometon kryesisht cilësinë e gjumit dhe shpesh humbet.

  1. Lëvizni trupin tuaj

Pse është thelbësore: Studim pas studimi tregon se stërvitja e rregullt lidhet me një shëndet më të mirë të trurit. Njerëzit që lëvizin më shumë priren të mendojnë më mirë dhe të kenë shëndet më të mirë mendor. Në fakt, një rishikim i kohëve të fundit në JAMA tregoi se stërvitja mund të veprojë si një antidepresant. Pra, pse ushtrimi është një nxitës i tillë i trurit? Mund të ulë inflamacionin (i cili dëmton funksionin e trurit), të rrisë molekulat si BDNF (që promovon funksionin më të shëndetshëm të trurit dhe rritjen e qelizave të reja të trurit) dhe bën gjëra të mëdha për sheqerin në gjakun tonë (sheqeri i lartë i gjakut mund të dëmtojë shëndetin e trurit).

Këshilla për aktivitetin fizik: Ju nuk keni nevojë të stërviteni për një maratonë ose të bëheni një atlet profesionist për të marrë përfitimet e trurit nga ushtrimet. Gjithçka ka të bëjë me qëndrueshmërinë dhe nëse urreni ose lëndoheni kur jeni duke ushtruar, nuk ka gjasa që t’i përmbaheni asaj. Në vend të kësaj, kërkoni mënyra për ta bërë aktivitetin fizik të këndshëm. Një shëtitje me një mik, pak joga, ngritja e disa peshave ose noti – të gjitha janë gjëra të shkëlqyera. Ushtrimi më i mirë është ai që ju pëlqen, sepse është ajo që ka shumë të ngjarë të vazhdoni të bëni. Pra, gjeni diçka që mund të prisni me padurim.

  1. Pastroni dietën tuaj

Pse është thelbësore: Ushqimet që hani janë blloqet e vërteta të ndërtimit për trurin tuaj. Ushqimi është gjithashtu ai që kthehet në neurotransmetues. Dieta juaj ndikon ndjeshëm në sistemin tuaj imunitar dhe endokrin (hormon) që luajnë rol kyç në shëndetin e trurit tuaj. Ushqimi është gjithashtu një nga mundësitë më të mira që kemi për të ndikuar në shëndetin tonë në baza ditore, sepse absolutisht duhet të hamë, por ne duhet të zgjedhim nëse ai ushqim është një votë për një tru më të shëndetshëm apo më pak të shëndetshëm.

Këshilla për dietën: Shumë biseda të njohura mbi dietën për shëndetin e trurit priren të përqendrohen në ushqimin kufizues, shkencën “përparuese” ose “superushqimet”. Megjithatë, rekomandimet që rrjedhin nga këto lloje të pista priren të jenë të rënda për pretendimet dhe të lehta për mbështetjen shkencore. Në vend që të blini dieta dhe suplemente tepër premtuese të rregullimit të shpejtë, ndoshta ka më shumë kuptim të merren parasysh grupe të mëdha të dhënash të popullsisë që krahasojnë dekada të modeleve të të ngrënit me shëndetin e trurit. Në përgjithësi, këto janë modele dietike që janë të përqendruara te bimët (veçanërisht në bimët e pasura me polifenole – lëndë ushqyese bimore që mund të ndikojnë pozitivisht në shëndetin e trurit). Kur hahet mishi, ka një theks te peshku në vend të mishit të kuq – një shembull i mirë është dieta mesdhetare. Një shënim këtu për veganët dhe disa vegjetarianë: yndyrnat specifike omega-3 të lidhura me shëndetin e trurit (DHA dhe EPA) priren të mungojnë në ushqimet bimore, kështu që mund të ia vlen të merret parasysh një suplement.

Burimi: Psychology Today