4 aftësitë shumë të lakmuara që i veçojnë introvertët: “Truri i tyre funksionon ndryshe”

Të jesh personi më llafazan në dhomë mund të jetë një mënyrë e mirë për të tërhequr vëmendjen e njerëzve, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni idetë më të mira.

Si neuroshkencëtar, kam punuar me kompani të mëdha si Google dhe Deloitte se si të tërheqin dhe mbajnë talentet më të mira, dhe kam zbuluar se punëdhënësit priren të favorizojnë ekstrovertët.

Por ka disa pika të forta befasuese që introvertët sjellin në tryezë dhe ato nuk duhen anashkaluar.

Siç thekson autorja bestseller Susan Cain në librin e saj, “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking”: “Ekstrovertët kanë më shumë gjasa të përqendrohen në atë që po ndodh rreth tyre. Është sikur ekstrovertët po shohin “çfarë është”, ndërsa bashkëmoshatarët e tyre introvertë po pyesin “po sikur të”.

Çfarë i dallon introvertët nga ekstrovertët

Mos më keqkuptoni: të dy ekstrovertët dhe introvertët kanë cilësi të mrekullueshme. Por hulumtimet tregojnë se introvertët mund të kenë përparësinë.

Këtu janë katër aftësi shumë të lakmuara që i dallojnë introvertët nga të gjithë të tjerët:

  1. Introvertët mendojnë më shumë.

Lënda gri, e cila ekziston në shtresën më të jashtme të trurit, shërben për të përpunuar dhe lëshuar informacione të reja në tru.

Një studim i Harvardit zbuloi se truri i introvertëve funksionon ndryshe dhe ka lëndë gri më të trashë në krahasim me ekstrovertët. Tek njerëzit që janë shumë ekstrovertë, lënda gri ishte vazhdimisht më e hollë. Introvertët treguan gjithashtu më shumë aktivitet në lobet ballore, ku bëhet analiza dhe mendimi racional.

Një studim tjetër që skanoi trurin e introvertëve dhe ekstrovertëve zbuloi se, edhe në një gjendje të relaksuar, truri introvert ishte më aktiv, me rritje të rrjedhjes së gjakut.

  1. Introvertët mund të fokusohen më gjatë.

Kur Albert Einstein – një introvert i njohur – ishte fëmijë, mësuesit e tij mendonin se ai ishte një i vetmuar i qetë që dukej një milion milje larg, i humbur në mendimet e tij.

Ajnshtajni tha: “Kjo është se unë qëndroj me probleme më gjatë.” Kjo aftësi për t’u fokusuar intensivisht është një karakteristikë kryesore e introvertëve, të cilët shpesh kanë fokus më të zgjeruar se ekstrovertët.

Për shkak se u pëlqen të kalojnë kohë vetëm, introvertët priren të jenë më të gatshëm se ekstrovertët për të kaluar vetëm orët e nevojshme për të zotëruar një aftësi.

  1. Introvertët shpesh janë të “dhuruar” në një fushë specifike.

Mesatarisht, introvertët dhe ekstrovertët janë të njëjtë për sa i përket inteligjencës. Por statistikat tregojnë se rreth 70% e njerëzve të talentuar janë introvertë.

Njerëzit konsiderohen “të talentuar” kur shfaqin inteligjencë mbi mesataren ose një talent superior për diçka, si muzika, arti ose matematika.

Nëse vendi juaj i punës mbizotërohet nga ekstrovertë që kritikojnë ata që preferojnë të punojnë vetëm – ose anashkalojnë koktejet pas punës – si “jo lojtarë të ekipit”, mund të tjetërsojë pa dashje njerëzit e talentuar.

  1. Introvertët bëjnë gjënë e duhur.

Introvertët priren të preken më pak nga ngjarjet e jashtme dhe të shtyhen më shumë nga busulla e tyre e brendshme morale.

Një studim i vitit 2013 mbi konformitetin social zbuloi se ekstrovertët janë më të gatshëm të shkojnë së bashku me opinionin e shumicës, edhe nëse është i gabuar. Ekstrovertët kanë më shumë gjasa se sa introvertët t’i nënshtrohen presionit shoqëror.

Studiuesit arritën në përfundimin: “Sa më i lartë të jetë presioni, një numër më i madh përgjigjesh konform jepen nga ekstrovertët.” Në të kundërt, “nuk ka asnjë ndryshim në përgjigjet konformuese të dhëna për nivelet e presionit të lartë dhe të ulët nga introvertët”.

Si të krijoni një vend pune ku lulëzojnë introvertët

Introvertët shpesh janë të rraskapitur në vendin e tyre të punës, sepse shumë nga kolegët e tyre nuk dinë të shfrytëzojnë introversionin e pushtetit.

Ja se si menaxherët mund të krijojnë një vend pune miqësor për introvertë:

  • Respektoni kufijtë. I duhen deri në 23 minuta që një personi të rifitojë fokusin pasi të jetë ndërprerë. Mos prisni që njerëzit t’i përgjigjen menjëherë çdo emaili.
  • Vetëm stuhi mendimesh. Të lejosh njerëzit t’i bërtasin ide njëri-tjetrit në një dhomë tingëllon si argëtim. Por hulumtimet tregojnë se nëse doni të maksimizoni kreativitetin, lërini njerëzit të krijojnë ide vetë përpara se t’i ndajnë ato në një grup. Bonusi: Introvertët tuaj do ta kenë shumë më të rehatshëm ndarjen.
  • Shkurtoni takimet. Shumë introvertë, siç mund ta merrni me mend, nuk janë adhurues të takimeve. Hiqni dorë nga ideja që e gjithë zyra duhet të ftohet në çdo takim, në mënyrë që askush të mos ndihet i lënë anash.
  • Mos detyroni një lloj të caktuar komunikimi. Introvertët në zyrën tuaj mund të preferojnë emailet, ndërsa ekstrovertët mund të kënaqen me trajtimin e biznesit në telefon. Inkurajoni njerëzit të vendosin se si duan të komunikojnë, si p.sh. nëse do të ndezin ose fikin kamerat e tyre, edhe nëse ajo ndryshon nga e juaja.
  • Jepni opsionin e privatësisë. Ekstrovertët mund të duan të shohin të gjithë gjatë gjithë kohës, por introvertët priren të kenë nevojë për privatësi. Zgjidhja është një mjedis pune fleksibël që ofron heshtje dhe hapësirë private për introvertët, dhe hapësirë të hapur të gjallë dhe interaktive për ekstrovertët.

Si një introvert, mesazhi im i përgjithshëm për punëdhënësit është: “Lërini njerëzit e mi të pushojnë“. Ju pëlqen apo jo, e ardhmja e punës ka të bëjë me më shumë zgjedhje, autonomi dhe një kulturë që përqafon introversionin.

Autorja: Friederike Fabritius, MS, është një neuroshkencëtare dhe pioniere në fushën e neurolidershipit. Ajo ka mbajtur fjalime në organizata të mëdha duke përfshirë Google, Accenture, Deloitte, BMW dhe Audi, dhe shërben në Akademinë prestigjioze gjermane të Shkencës dhe Inxhinierisë. Ajo është gjithashtu autorja më e shitur e “Truri kryesor: Neuroscience Hacks për të punuar më zgjuar” dhe “Vendi i punës miqësor ndaj trurit: Pse njerëzit e talentuar largohen dhe si t’i bëjmë ata të qëndrojnë“.

Burimi: CNBC