5 gjëra që duhen mbajtur mend kur komunikoni me klientët

Komunikimi efektiv me klientët është thelbësor për suksesin e çdo organizate. Dhe në botën e sotme të lidhur, konsumatorët presin përvoja të pandërprera dhe të qëndrueshme në të gjitha kanalet, nga emaili dhe teksti SMS te mediat sociale dhe biseda e drejtpërdrejtë. Komunikimet omnikanale u mundësojnë bizneseve të përmbushin këto pritshmëri duke ofruar një përvojë të unifikuar dhe të integruar për klientët e tyre. Kjo jo vetëm që rrit udhëtimin e klientit, por gjithashtu ndihmon në ndërtimin e besnikërisë dhe besimit të markës.

Arritja e klientit në kanalin e duhur me mesazhin e duhur në kohën e duhur është çelësi për të përmirësuar kënaqësinë e klientit. Sondazhi i fundit i kompanisë sime zbuloi se më shumë se dy të tretat (68%) e drejtuesve të bizneseve të vogla dhe të mesme të anketuara thanë se aksesi në një platformë omnichannel ishte jetike për suksesin e biznesit të tyre në 12 muajt e ardhshëm.

Përdorimi i një platforme omnichannel lejon një markë të kapë të gjitha ndërveprimet me një klient dhe të kalojë një shkëmbim të filluar nga një platformë në tjetrën. Për shembull, një klient mund të kontaktojë ekipin mbështetës të një kompanie në Twitter me një pyetje në lidhje me llogarinë e tyre. Ekipi mbështetës mund t’i përgjigjet tweet të klientit dhe t’i sigurojë menjëherë informacionin që u nevojitet. Nëse klienti ka nevojë për ndihmë të mëtejshme, ekipi mbështetës mund të kërkojë adresën e emailit ose numrin e telefonit të klientit dhe të vazhdojë bisedën përmes njërit prej këtyre kanaleve. Kjo i lejon klientit të zgjedhë metodën e komunikimit që është më e përshtatshme për ta, dhe gjithashtu i lejon ekipit mbështetës të sigurojë një përvojë të qëndrueshme dhe të qetë në të gjitha kanalet.

Për bizneset, përdorimi i një platforme omnichannel që kap të gjitha komunikimet me një klient, pavarësisht nga platforma e përdorur, mund të sigurojë një burim të vetëm të së vërtetës që e bën të lehtë aksesin në informacionin që u nevojitet dhe marrjen e përgjigjeve në kohë dhe të personalizuara për pyetjet e tyre – dhe klientit kënaqësia është një faktor kryesor në angazhimin e klientit. Duke përdorur një shumëllojshmëri kanalesh, bizneset mund të kontaktojnë klientët në mënyrën që ata preferojnë dhe t’i inkurajojnë ata të angazhohen me markën.

Megjithatë, pasi të keni vendosur teknologjitë e duhura, si mund të siguroheni që përmbajtja juaj të rezonojë me klientët? Këtu janë pesë udhëzime që duhen mbajtur parasysh kur krijoni përmbajtje.

  1. Përdorni një gjuhë të qartë dhe koncize

Si rregull, kur komunikoni me këdo – qoftë koleg apo klient – është e rëndësishme të përdorni një gjuhë të qartë dhe koncize. Shmangni përdorimin e zhargonit ose termave teknike që mund të jenë konfuze ose të vështira për t’u kuptuar. Në vend të kësaj, përdorni një gjuhë të thjeshtë dhe të drejtpërdrejtë që mund të kuptohet lehtësisht nga të gjithë. Me fjalë të tjera, mos e quani “një rënie domethënëse statistikore”, quani atë siç është: një recesion.

  1. Dëgjoni në mënyrë aktive

Përsëri, kjo është një aftësi thelbësore për çdo komunikim, por për markat që përballen me klientët, është e një rëndësie të madhe. Dëgjuesit aktivë i kushtojnë vëmendje asaj që personi tjetër po thotë, duke bërë pyetje për të sqaruar pikat e tyre dhe duke dhënë reagime për të demonstruar se po dëgjojnë.

Për markat, dëgjimi aktiv mund të lehtësojë angazhimin e klientit dhe potencialisht mund të shmangë një përvojë të dobët. Linjat ajrore dhe markat e tjera të udhëtimit shquhen për aftësinë e tyre për të adresuar çështjet e klientëve përmes mediave sociale. Përdorimi i platformave sociale, aplikacioneve të tekstit dhe komunikimit si teksti SMS dhe WhatsApp janë bërë aq të përhapura në industri saqë disa kanë ndërprerë mbështetjen tradicionale të telefonit.

  1. Komunikoni shpesh

Komunikimi i rregullt është çelësi për t’u siguruar që klientët tuaj janë të angazhuar dhe të përshpejtuar në produktet, shërbimet ose ofertat më të fundit. Sidomos gjatë periudhave të ngarkuara ose plot tension – të tilla si fillimi i pushimeve për shitësit me pakicë ose sezoni i udhëtimeve verore për industrinë e mikpritjes – është e rëndësishme të komunikoni lirshëm për të parandaluar keqkuptimet, për të mbajtur të gjithë të informuar dhe për të ruajtur kënaqësinë e klientit.

  1. Përdorni kanalet e duhura

Siç kemi thënë më herët, zgjedhja e kanaleve të duhura të komunikimit është gjithashtu e rëndësishme për komunikimin efektiv të klientit. Në botën e sotme digjitale, ka shumë opsione për të zgjedhur – email, mesazhe të çastit, video konferenca, media sociale, tekst SMS – kështu që është e rëndësishme të përdorni kanalet e preferuara nga klientët tuaj dhe që janë më të përshtatshmet për situatën dhe informacionin që ju janë duke transmetuar.

  1. Jini të hapur dhe transparent

Transparenca është gjithashtu thelbësore për komunikimin efektiv me klientët. Kur komunikoni me klientët – veçanërisht kur ndani lajme potencialisht negative – është e rëndësishme të jeni të hapur dhe transparent për atë që po bëni, pse po e bëni atë dhe cilat janë rezultatet e pritura. Kjo mund të ndihmojë në ndërtimin e besimit dhe të nxisë besnikërinë.

Mbajtja e linjave të komunikimit të hapura nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme për markat që kërkojnë të ruajnë angazhimin dhe kënaqësinë e klientit. Gjithashtu nuk ka qenë kurrë më e lehtë. Klientët dhe markat kanë një gamë të gjerë platformash në të cilat mund të angazhohen, në varësi të situatës dhe llojit të ndërveprimit. Pavarësisht nga platforma e përdorur, markat që komunikojnë me klientët qartë dhe shpesh do të korrin shpërblimet përmes biznesit të përsëritur nga klientët besnikë.

Burimi: Entrepreneur