5 gjërat që mund të bëni për t’u bërë më të sigurt

Nëse jeni student, profesionist, apo edhe amvisë, e dini rëndësinë e vetëbesimit.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të rrënjosni vetëbesimin tek fëmijët e shkollës pasi kjo është ajo që hedh themelet për një jetë të suksesshme.

Por ja se si mund të ngjallni vetëbesim edhe më vonë në jetë.

Vendosni qëllime të vogla dhe punoni për t’i arritur ato

Hapi i parë është të besoni se mundeni. Ky besim ndërtohet gjatë një periudhe kohore. Mënyra më e lehtë për të arritur këtë fazë është të vendosni synime ditore dhe të punoni për t’i arritur ato.

Pasi të keni arritur një sërë qëllimesh të tilla, automatikisht do të filloni të ndiheni mirë me veten tuaj.

Kështu fillon vetëbesimi dhe mund të filloni të punoni drejt qëllimeve më të mëdha.

Negativiteti do të ulë vetëbesimin tuaj

Pasi të filloni të besoni në veten tuaj, duhet të siguroheni që të qëndroni në rrugën e duhur.

Qëndroni larg atyre që ju thonë se qëllimi juaj është shumë i madh ose se nuk zotëroni aftësi për të arritur objektivin tuaj.

Asgjë nuk e ul vetëbesimin tuaj si negativiteti. Bëjeni veshin shurdh ndaj njerëzve që nuk besojnë te ju. Qëndroni me njerëz që ju shtyjnë drejt përmirësimit.

Flisni për veten tuaj

Mos lejoni që njerëzit t’ju bullizojnë duke ju bërë të besoni se mendimi juaj nuk ka rëndësi.

Bota është plot me njerëz që presin t’ju kapin si pre dhe nëse u jepni qoftë edhe një dritare të lehtë, ata do ta kapin mundësinë me të dyja duart.

Flisni për veten tuaj kur është e nevojshme. Kur njerëzit shohin se nuk do të përkuleni lehtë, do t’ju lënë.

Gjuha e trupit tuaj ndikon në vetëbesimin dhe nivelet e stresit

Psikologët thonë se gjuha e trupit tuaj ka një efekt në trurin tuaj.

Në një studim, dy grupeve të njerëzve iu kërkua të merrnin poza me fuqi të lartë dhe të ulët. Grupi që praktikoi poza me fuqi të lartë pa një rritje prej 20% të testosteronit, një hormon që nxit vetëbesimin dhe një ulje prej 25% të kortizolit, hormonit që nxit stresin.

Ka disa poza të tilla që jua rrisin vetëbesimin menjëherë.

Rriteni vetëbesimin tuaj menjëherë në mënyrën muzikore

Është një fakt i njohur se dëgjimi i muzikës mund të ndryshojë menjëherë gjendjen tuaj. Një studim ka vërtetuar se ndikon edhe në vetëbesimin tuaj.

Një studim i vitit 2014 në Shkenca Sociale Psikologjike dhe Personaliteti zbuloi se pjesëmarrësit që dëgjonin këngë me nivel të lartë ndiheshin më të fuqishëm. E kundërta ndodhte me ata që dëgjonin këngë të ulëta.

Pra, përgatitni një listë dëgjimi për momentet kur ndiheni të dobët.

Burimi: NewsBytes