5 zakone të kujdesit për veten të çdo sipërmarrësi të suksesshëm

Të jesh një sipërmarrës mund të jetë emocionues, i drejtuar nga pasioni, financiarisht i favorshëm dhe personalisht përmbushës. Mund të jetë gjithashtu stresuese dhe emocionale pasi çdo ditë paraqet shumë pengesa për të lundruar. Pa një fokus të fortë për shëndetin dhe mirëqenien, vizioni i një sipërmarrësi mund të shtrembërohet, duke i bërë qëllimet e tyre më të vështira për t’u arritur. Sipërmarrësit përballen me një ngarkesë më të madhe stresi se shumica e njerëzve dhe mund të mbingarkohen shpejt.

Qoftë drejtimi i një dyqani me tulla dhe llaç, ofrimi i një shërbimi për një rrjedhë të qëndrueshme klientësh ose organizimi i një podcast popullor, dhënia e përparësive të kujdesit për veten mund të jetë një pjesë e madhe e lundrimit në ujërat e sipërmarrjes drejt suksesit.

Sipërmarrësit shpesh mund t’i japin përparësi djegies së qiririt në të dy skajet sesa kujdesit për veten e tyre. Bërja e një gjëje për vetëkujdesin tuaj mund të ndihmojë në rritjen e produktivitetit në afat të gjatë dhe t’ju ndihmojë të ndiheni më të përmbushur me rrugën e zgjedhur të karrierës. Këtu janë disa zakone të shkëlqyera të kujdesit për veten që duhet të zhvilloni ndërsa drejtoni perandorinë tuaj.

  1. Ushqeni trupin tuaj me karburant të mirë

Të kesh energji dhe qëndrueshmëri për të drejtuar një biznes fillon me ushqyerjen e trupit me ushqim të shëndetshëm, pushim dhe stërvitje. Njerëzit e vetëpunësuar shpesh rrinë zgjuar deri vonë duke punuar dhe duke i bërë ëndrrat e tyre realitet. Kjo prirje për punë të tepërt mund të çojë në të ngrënë çfarëdo që është në dispozicion dhe të bëni zgjedhje ushqimore që nuk e ushqejnë trupin tuaj. Edhe nëse nuk jeni gati të hiqni dorë nga netët e vona dhe orët e gjata, ndryshimi do të jetë fokusimi në një dietë të ekuilibruar. Një zgjidhje për këtë mund të jetë një shërbim i dorëzimit të vakteve që ndan përbërësit e vakteve të ndryshme ose një shërbim që ju lejon të ngroheni dhe të hani. Hidratimi i trupit tuaj është po aq i rëndësishëm, ndaj mbani një shishe me ujë në tavolinën tuaj!

  1. Bëjeni gjumin prioritet

Siç e përmendëm, sipërmarrësit janë të famshëm për paraprirjen e gjumit në favor të krijimit të ideve dhe ndërtimit të biznesit. Të kesh një orar të qëndrueshëm të gjumit dhe një orar gjumi përfundimisht do të rrisë produktivitetin, do të lejojë më shumë hapësirë në mendje për kreativitetin dhe do të përfitojë shëndetin e përgjithshëm. CDC ka thënë se 1 në 3 të rritur nuk fle mjaftueshëm gjatë natës. Një i rritur mesatar duhet të bëjë 7 orë gjumë në natë. Pushimi tingëllon si gjëja e qartë për të bërë, megjithatë kaq shumë sipërmarrës nuk mund të fiken. Mentaliteti i “vetëm një email më shumë” ose “modaliteti i nxitimit” shpesh mund të nënkuptojë se pjesa tjetër është e komprometuar. Pasi të keni zhvilluar një cikël të rregullt gjumi, ju gjithashtu e dini se sa gjumë keni nevojë. Pushimi nuk është aspak i vështirë – është e vështirë t’i japim vetes lejen për të pushuar.

  1. Vendosni kufij biznesi të fortë

Kur ndërtoni biznesin tuaj, mund të tundoheni të merrni telefonata në të gjitha orët e ditës, t’u përgjigjeni menjëherë emaileve dhe të jeni vazhdimisht të disponueshëm, veçanërisht për klientët dhe ekipin tuaj. Megjithatë, të mos kesh kufij mund të nënkuptojë modele të ndërprera të gjumit, lodhje dhe zgjedhje të dobëta në të ushqyerit. Dhe gjëja tjetër që dini, rraskapitja është duke trokitur në derën tuaj.

Ekziston një besim midis atyre që nuk janë sipërmarrës se ju vendosni rregullat tuaja në biznes dhe mund të bëni atë që dëshironi, të vendosni kohën dhe lirinë tuaj. Ndërsa ka disa të vërteta në këtë deklaratë, bizneset dhe sipërmarrësit i ndërtojnë këto biznese për t’i shërbyer nevojave të klientëve të tyre ose për të zgjidhur problemet. Komunikimi i orëve të caktuara të punës me klientët dhe se jeni “i disponueshëm për thirrje” është një gur themeli thelbësor për suksesin tuaj.

  1. Bëni pushime të rregullta

Ju mund të keni vënë re një temë me këto këshilla të kujdesit për veten: është një fakt i thjeshtë që sipërmarrësit kanë tendencë të mbingarkojnë veten. Edhe nëse duhet të largoheni me forcë nga puna juaj, bëjeni prioritet të bëni pushime të vogla kur është e mundur, edhe nëse është thjesht të uleni jashtë dhe të shijoni një ditë të këndshme. Ky model ju pengon të qëndroni para një ekrani, të mendoni për një proces, të zgjidhni një problem ose të harxhoni energji për një telefonatë.

  1. Detyrat e jashtme

Një pjesë e madhe e kujdesit për veten është të dish kur të thuash “jo” dhe të dish se çfarë pune u delegohet më mirë të tjerëve. Ne mund të kemi një mënyrë të caktuar për të dëshiruar për t’i bërë gjërat dhe pritshmëritë se si duhet të jenë ato. Por sa më shumë t’i lejoni vetes të reflektoni për zonën tuaj, aq më shumë mund të sillni në tryezë.

Çfarë është vetëkujdesi sot?

Përkufizimi i vetë-kujdesit është vazhdimisht në fluks. Në një kohë, ajo ngjallte vizione të fetave të kastravecit mbi sy dhe banja me flluska. Megjithatë, sot kujdesi për veten mund të përfshijë çdo veprim që e ndihmon një person të ripërqendrohet, të pushojë dhe të rimbushet. Aktivitete të tilla si joga, meditimi, atletika, aktivitetet artistike dhe madje edhe pushimet me miqtë mund të përfshihen nën flamurin e kujdesit për veten.

Kujdesi për veten ka qenë një fjalë kryesore kohët e fundit, por kjo nuk e denigron rëndësinë e tij, veçanërisht për sipërmarrësit. Ndërtimi dhe zgjerimi i një biznesi është një sfidë e madhe. Ata të pushuar mirë, të ushqyer mirë dhe të përqendruar në rëndësinë e mirëqenies janë të përshtatshëm për të përballuar atë sfidë ballë për ballë.

Burimi: Entrepreneur