7 efektet anësore të mos pirjes së mjaftueshme të ujit

Vera po vjen, që nënkupton se një gjë duhet të ndryshojë në rutinën tuaj të përditshme: Ju duhet të pini më shumë ujë.

Ecja ose stërvitja në temperatura të nxehta mund të bëjë që ju të dehidratoheni dhe shpejt, nëse nuk jeni i mirë në monitorimin e marrjes së ujit. Sakiko Minagawa, MS, RDN, LD thotë se konsumi i mjaftueshëm i ujit është thelbësor për kryerjen e funksioneve normale të trupit dhe mungesa e tij mund ta nxjerrë trupin tuaj jashtë ekuilibrit dhe madje edhe të ndiheni të sëmurë.

Para se të kalojmë te disa nga efektet anësore që mund të përjetoni nga mos pirja e mjaftueshme e ujit, ja ku është një shpjegues i shpejtë se sa ujë duhet të synoni të pini çdo ditë.

Sa ujë duhet të pini çdo ditë?
Ndërsa ka disa metoda të ndryshme të përdorura për të llogaritur sesa ujë i duhet një individi, Minagawa thotë se marrja e përgjithshme e rekomanduar është rreth 8 gota ujë në ditë për gratë dhe rreth 12.5 gota për burrat. Marrja e sugjeruar e ujit luhatet ndërsa nivelet e aktivitetit dhe temperaturat jashtë rriten. Nevojat për marrje janë gjithashtu përkatëse sipas madhësisë së trupit. Në përgjithësi, ajo rekomandon pirjen e 3 deri në 8 ons lëngje çdo 15 deri në 20 minuta ushtrim për të parandaluar dehidratimin.

Cilat janë disa nga efektet anësore të menjëhershme që lidhen me mos pirjen e mjaftueshme të ujit?
Minagawa thotë se ekzistojnë pesë efekte anësore që mund të jenë tregues të dehidratimit.

  • Rritja e temperaturës së trupit: Djersa është mënyra se si trupi juaj natyrshëm ftohet vetë dhe stabilizon temperaturën e tij të brendshme. Pa ujë të mjaftueshëm, trupi juaj nuk mund të djersitet siç duhet dhe si rezultat, temperatura juaj rritet, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni të nxehtë.
  • Rënia e presionit të gjakut: Minagawa thotë se dehidratimi ndodh kryesisht për shkak të zvogëlimit të vëllimit të plazmës, e cila është pjesa e lëngshme e gjakut që përmban proteina dhe si rezultat, presioni i gjakut gjithashtu bie.
  • Të përziera ose të vjella: Në përgjigje të rritjes së temperaturës së brendshme të trupit, një rënie të presionit të gjakut dhe një rritje të rrahjeve të zemrës, ju mund të ndjeni të përziera dhe të keni të vjella.
  • Dhimbje muskulore: Djersitja mund të shkaktojë një ulje të vëllimit të plazmës dhe niveleve të elektroliteve (mendoni natriumin dhe kaliumin), e cila shoqërohet me ngërçe muskulore të shkaktuara nga ushtrimet.
  • Kapsllëku: Uji ndihmon për të lëvizur ushqimin përgjatë sistemit tuaj gastrointestinal. Një defiçit në ujë mund të bëjë që ju të ndiheni të mbërthyer.

Nuk është aq e zakonshme, por Minagawa tregon se është e mundur të pini shumë ujë dhe efektet anësore të jenë të ngjashme.

Cilat janë disa nga efektet anësore kryesore afatgjata të mos pirjes së mjaftueshme të ujit?
Nëse konsumi i pamjaftueshëm i ujit vazhdon, mund të rrezikoheni nga:

  • Gurët në veshka dhe infeksioni i traktit urinar: Nëse jeni dikush që ka në mënyrë të përsëritur gurë në veshka ose UTI, ka të ngjarë që nuk po pini ujë të mjaftueshëm për të pastruar bakteret dhe mineralet që formojnë gurë.
  • Çrregullimet bronkopulmonare (astma e shkaktuar nga ushtrimet): Statusi i hidratimit dhe lëngu në mushkëri dhe rrugët e frymëmarrjes luajnë një rol të rëndësishëm në pastrimin e duhur të rrugëve të frymëmarrjes.

Shmangini të gjitha këto efekte anësore duke mbajtur me vete një shishe uji që mund të ripërdoret këtë verë, megjithëse, ka shumë mënyra të tjera që mund të qëndroni të hidratuar përveç ujit të pijshëm. “Smoothies, supat, qumështi, frutat janë gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i lëngjeve“,-thotë Minagawa.

Burimi: Eat this, not that!