7 parashikimet më absurde të Elon Musk

Elon Musk është një “tru i madh gjenial”. Manjati ka kultivuar imazhin e një njeriu të rilindjes me kredencialet – dhe paratë – për të zgjidhur problemet më të mëdha të botës.

50-vjeçari muajin e kaluar zbuloi një objektiv tjetër të guximshëm: përdorimin e implanteve të trurit për të kuruar tinnitus brenda pesë viteve.

Skeptikët dyshojnë se afatet kohore janë joreale.

Personi më i pasur në botë ka përpiluar një kornukopi parashikimesh madhështore. Këtu janë shtatë nga më të çuditshmet.

Parashikimi 1: Tesla do të arrijë vetë-drejtimin e plotë “vitin e ardhshëm”

Realiteti: Viti i ardhshëm nuk vjen kurrë

Ndoshta premtimet më famëkeqe të Musk janë pretendimet e tij të vazhdueshme se Tesla do të drejtojë veten “vitin e ardhshëm”. Ai e bëri parashikimin për herë të parë në vitin 2014, por është ende larg së bërit realitet.

Deri në vitin 2021, as vetë inxhinierët e Musk nuk po e besonin atë. Sipas një komenti të rrjedhur nga CJ Moore, drejtor i software-it Autopilot të Tesla-s, autonomia e Nivelit 5 mbeti një perspektivë e largët.

“[Pretendimi] i Elon nuk përputhet me realitetin inxhinierik për CJ,” tha Departamenti i Automjeteve në Kaliforni në lidhje me një telefonatë me zyrtarët e Tesla. “Tesla është aktualisht në nivelin 2.”

Por ky reagim nuk e mposhti optimizmin e Musk. Në janar, ai mendoi se vetë-drejtimi i plotë (FSD) do të mbërrinte brenda 12 muajve – për të nëntin vit radhazi.

Parashikimi 2: 1 milion robotaksi Tesla në rrugë deri në vitin 2020

Realiteti: 0 robotaksi Tesla në rrugë në 2022

Credit: Nicole Gray

Premtimet e FSD-së me sa duket nuk ishin mjaft të guximshme. Në vitin 2019, Musk bëri një parashikim edhe më të guximshëm për automjetet autonome: Tesla do të kishte 1 milion “robotaksi” në rrugë në vitin 2020.

Musk parashikoi që pronarët e Tesla-s të jepnin me qira makinat e tyre për udhëtime, dhe kompania të merrte një ulje të të ardhurave. Automjetet FSD do të konkurronin me gjigantët si Uber dhe Lyft.

Dy vjet që nga kalimi i afatit të tij, asnjë nga makinat nuk ka mbërritur – megjithatë Musk mbetet optimist.

Në raportin e fitimeve të tremujorit të parë të Tesla-s këtë vit, ai tha se një robotaksi pa timon ose pedale do të fillojë prodhimin në vëllim deri në vitin 2024.

Parashikimi 3: Pothuajse asnjë rast i ri COVID në SHBA deri në fund të prillit

Realiteti: Rastet ditore arrijnë në 20,000 deri në fund të prillit

Në mars 2020, vetëm disa ditë pasi OBSH shpalli shpërthimin e COVID-19 një pandemi globale, Musk parashikoi se do të kishte “ndoshta afër zero raste të reja” në SHBA deri në fund të prillit.

Ai, për fat të keq, gaboi. Kur mbërriti afati i tij, numri i rasteve ditore kishte tejkaluar 20,000. Pothuajse dy vjet më vonë, SHBA raportoi një rekord ditor prej 1.35 milion infeksionesh të reja.

Musk ka minimizuar vazhdimisht rreziqet e virusit dhe nevojën për kufizime – veçanërisht kur rregullat ndikojnë në operacionet e Tesla.

Megjithatë, ai u ofroi me bujari punonjësve të kompanisë lejen për të qëndruar në shtëpi nëse nuk ndiheshin të sigurt në fabrikë. Ai më vonë thuhet se i pushoi punëtorët sepse nuk u kthyen personalisht.

Parashikimi 4: Neuralink do të jetë në kafkat e njeriut deri në vitin 2020

Realiteti: Neuralink ende nuk ka filluar provat njerëzore

Startup i Musk Neuralink po zhvillon çipe që lidhin trurin me kompjuterët. Elon parashikoi se teknologjia do të implantohet në një kafkë njeriu deri në vitin 2020.

Kjo ende nuk ka ndodhur, por Neuralink e ka vendosur çipin në një makak (lloj majmuni). Simiani u filmua duke luajtur Pong me mendjen e tij në këmbim të një smoothie me banane.

Shkencëtarët theksuan se majmunët kanë luajtur video lojëra me mendjen e tyre për gati 20 vjet. Megjithatë, disa ishin të impresionuar nga inxhinieria.

Ndërkohë, Musk ka rishikuar objektivin e tij për provat njerëzore. Në janar, ai e shtyu atë në afatin e tij të preferuar: vitin e ardhshëm.

Parashikimi 5: Neuralink do të “zgjidhë” autizmin

Realiteti: Autizmi nuk është një sëmundje

Objektivi i parë i nderuar i Neuralink ishte rivendosja e lëvizshmërisë së paraplegjikëve. Por ky është thjesht fillimi për Elon.

Sipërmarrësi shpreson se çipat do të trajtojnë gjithashtu kushtet neurologjike, do të mundësojnë telepatinë dhe do të sigurojnë që njerëzit të lulëzojnë së bashku me makinat superinteligjente.

Ai gjithashtu pret që Neuralink “të zgjidhë shumë sëmundje të lidhura me trurin… si autizmi”.

Parashikimi i tij u prit me bujë. Kritikët vunë re se autizmi nuk është një sëmundje, nuk mund të “zgjidhet” dhe nuk duhet të trajtohet si një defekt.

Sidoqoftë, Musk më vonë hoqi një pjesë të stigmës rreth çrregullimit, duke diskutuar publikisht përvojën e tij të autizmit.

Parashikimi 6: 1 milion njerëz do të jetojnë në Mars deri në vitin 2050

Realiteti: Varet nga sa vdesin gjatë udhëtimit

Kur ai nuk është i zënë duke revolucionarizuar transportin, duke bashkuar njerëzit me AI dhe duke bërë komedi standup, Musk përpiqet ta bëjë njerëzimin një specie shumëplanetare.

Themeluesi i SpaceX ka zgjedhur Marsin si atdheun tonë të ardhshëm. Ai beson se 1 milion njerëz do të jetojnë në planetin e kuq deri në vitin 2050.

Është padyshim një objektiv i guximshëm.

Orbitat eliptike të Tokës dhe Marsit nënkuptojnë se distanca midis planetëve mund të ndryshojë nga 33.9 milion milje në 250 milion milje.

Musk planifikon të lëshojë raketat e tij gjatë kur orbitat e tyre janë të favorshme për udhëtimin, por këto ndodhin vetëm çdo 26 muaj.

Joseph Pesenti, themeluesi i kanalit YouTube Real Life Lore, vlerëson se plani do të përfshijë 100,000 udhëtime me anije kozmike Starship dhe triliona dollarë.

Do të kërkohen mijëra udhëtime për të transportuar 1 milion njerëz dhe ngarkesën e tyre në Mars.

Kolonizuesve, thotë Musk, do t’u ofroheshin kredi për udhëtimet. Punët në Mars mund t’i ndihmojnë ata të paguajnë paratë.

Fatkeqësisht, udhëtimet e tyre do të jenë torturuese dhe jeta e tyre në Mars do të jetë e tmerrshme. Por obsesioni i fundit i Musk mund të paktën t’u japë bujkrobërve hapësinorë disa shoqëri… ose zëvendësime.

Parashikimi 7: Roboti i Teslës do të vlejë më shumë se biznesi i tij i makinave

Realiteti: E mundur – nëse Tesla do të dështojë

Credit: Tesla

Tesla është më i njohur për automjetet, por Musk thotë se “produkti më i rëndësishëm” që kompania po zhvillon është një robot i quajtur Optimus.

“Ata që janë mendjehollë ose që dëgjojnë me kujdes, do të kuptojnë se Optimus në fund të fundit do të vlejë më shumë se biznesi i makinave dhe do të vlejë më shumë se vetë-drejtimi i plotë, ky është besimi im i fortë”, tha Musk në prill.

Kjo nuk duket se do të ndodhë së shpejti. Demoja e vetme e humanoidit deri më tani ka qenë dikush duke kërcyer në një bodysuit.

Fokusi te Optimus mund të nxisë investitorët, stafin dhe klientët e Tesla-s, por ekziston rreziku që besimi i Musk të ketë një efekt negativ.

Në fund të fundit, makina e tij e reklamave ka tendencë të kalojë në tepricë kur biznesi normal është duke luftuar – gjë që analistët besojnë se është rasti në Tesla.

Golat e tij jorealiste gjithashtu thuhet se kanë shkaktuar probleme në Neuralink.

“Kishte një pakënaqësi nga lart-poshtë me ritmin e progresit edhe pse ne po lëviznim me shpejtësi të paprecedentë,” tha një ish-punonjës për Fortune. “Ende Elon nuk ishte i kënaqur.”

Kjo nuk do të thotë që Musk duhet të ndalojë së ëndërruari. Siç thotë shprehja, “Synoni për hënën. Edhe nëse humbisni, do të zbarkoni mes yjeve” – edhe pse ky do të ishte një zhgënjim dërrmues për Elon.

Burimi: The Next Web