Edhe pse mund të jetë surprizë për disa, jo të gjitha ushqimet e “përpunuara” janë krijuar të barabarta. Ka ushqime të përpunuara minimalisht, të tilla si perime të konservuara dhe mish të ngrirë, dhe pastaj ka ushqime shumë të përpunuara, të tilla si bukë të prodhuara në masë, të blera në dyqan dhe uhsqime të tjera që vijnë të mbushura me yndyrna të ngopura, sheqerna të shtuar dhe praktikisht zero fibra.
“Duke folur nga pikëpamja ushqimore, ushqimet minimalisht të përpunuara në përgjithësi ofrojnë përfitime të ngjashme ushqyese – vitamina, minerale, fitonutrientë dhe fibra – siç bëjnë versionet e papërpunuara natyrore,” shkruan Katherine Zeratsky, R.D., L.D., një dietologe në Klinikën Mayo. “Ushqimet ultra të përpunuara mund të kenë lëndë ushqyese të natyrshme ose të shtuara… Megjithatë, ushqimet ultra të përpunuara shpesh japin më shumë kalori sesa lëndë ushqyese.”
Hiqni dorë për hir të shëndetit tuaj dhe jetëgjatësisë tuaj nga këto ushqime:
1. Ushqime ultra të përpunuara
Sipas një studimi të botuar në revistën Mayo Clinic Proceedings, një “konsum më i lartë i ushqimit ultra të përpunuar ishte i lidhur me vdekshmëri më të lartë në popullatën e përgjithshme”.
2. Mishi i kuq i përpunuar
“Një përmbledhje e hulumtimit në lidhje me konsumin e mishit të kuq pa gjashtë studime që gjurmuan më shumë se 1.5 milion njerëz për 5.5 deri në 28 vjet,” shkruan Liza Torborg, nga Klinika Mayo. “Rishikimi zbuloi se konsumimi i rregullt i mishit të përpunuar lidhet me rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, kancerit – veçanërisht kancerit të zorrës së trashë – dhe vdekjes së hershme. Mishi i përpunuar përfshin proshutë; sallam; hot dog; mish të konservuar; dhe mish që përpunohet, konservohet, fermentohet ose kriposet. Këto lloje mishi kanë tendencë të jenë të larta në yndyra të ngopura, natrium dhe nitrate ose nitrite, të cilat mendohet se janë të implikuara në rreziqet e tyre shoqëruese.”
3. Ushqimet e skuqura
“Hulumtuesit kanë lidhur ushqimet e skuqura me diabetin e tipit 2 dhe problemet me zemrën, por studimet tregojnë gjithashtu se ngrënia e ushqimeve të skuqura çdo ditë mund të shkurtojë jetën tuaj,” vëren The Mayo Clinic Minute. Sipas Stephen Kopecky, MD, një kardiolog në Klinikën Mayo, trupat tanë thjesht nuk ishin bërë për të ngrënë sasinë e ushqimeve të skuqura që ekzistojnë sot. “Nëse keni një motor nafte, ju nuk vendosni benzinë në serbatorin tuaj të naftës,” thotë ai.
4. Sheqerna të shtuar
Sipas një studimi të botuar në revistën Mayo Clinic Proceedings, duke shmangur sheqernat e shtuar – përbërës që përdoren në ushqime për të siguruar ëmbëlsi dhe kalori të shtuar, nga shurupi i misrit me fruktozë të lartë, deri tek ato më “të shëndetshme” si agave, shurup hurme dhe shurup kallami – është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për shëndetin tuaj.
“Provat ekzistuese shkencore bazë, të dhënat vëzhguese dhe gjetjet e provave klinike sugjerojnë se zvogëlimi i konsumit të sheqernave të shtuar, veçanërisht fruktoza e shtuar, mund të përkthehet në uljen e sëmundshmërisë së lidhur me diabetin dhe vdekshmërinë potencialisht të parakohshme”, përfundon studimi. “Në një nivel individual, kufizimi i konsumit të ushqimeve dhe pijeve që përmbajnë sheqerna të shtuar, veçanërisht fruktozë të shtuar, mund të jetë një nga strategjitë më efektive për të siguruar shëndetin e fortë të së ardhmes.”
5. Konsumimi i tepërt i alkoolit
Pirja e tepërt, mund të çojë në një përbindësh hidraulik të problemeve, përfshirë pankreatitin, vdekjen e papritur “nëse tashmë keni sëmundje kardiovaskulare”, dëmtimin e muskujve të zemrës që çon në dobësim të zemrës, sëmundje të mëlçisë, goditje, vetëvrasje dhe dëmtim të trurit.
Burimi: Eat this not that!