Kur vala e parë e Covid-it goditi botën, u bë e qartë se shumica e pacientëve që vendoseshin në ventilatorë kishin një sërë kushtesh themelore. Midis tyre ishin çrregullime metabolike si obeziteti dhe diabeti.
Një pyetje që i habiti njerëzit në fillim të pandemisë ishte: Pse diabeti e bën më të vështirë luftimin e një virusi të frymëmarrjes?
Së pari, ne e dimë se virusi SARS-CoV-2 mund të përkeqësojë kontrollin e sheqerit në gjak në afat të shkurtër dhe mund t’i çojë njerëzit me diabet në një gjendje shumë të rrezikshme të sheqerit në gjak, tregojnë studimet. Ai e bën këtë duke u lidhur me receptorët që gjenden në qelizat beta të pankreasit, të cilat prodhojnë insulinë.
Si mjek alergolog dhe imunolog, unë u them shpesh pacientëve të mi se të kesh diabet do të thotë se je në një gjendje inflamatore kronike të shkallës së ulët, e cila takson sistemin imunitar të lindur të trupit dhe e bën më të ngadalshëm kërcimin ndaj patogjenëve kur ata hyjnë në trup.
Kur bëhet fjalë për sistemin tonë imunitar, ajo që hamë ka shumë rëndësi. Dhe asnjë përbërës nuk është më i dëmshëm për shëndetin tuaj imunitar sesa sheqeri, veçanërisht gjatë Covid.
Sheqeri: Përbërësi më i keq i ushqimit për sistemin tuaj imunitar
Kur keni sheqer të lartë në gjak – i cili shkaktohet nga shumë faktorë, por më i madhi është konsumimi i tepërt i tij në dietë – fillon një cikël vicioz i rezistencës ndaj insulinës dhe obezitetit që nxit citokinat inflamatore, dëmton enët e gjakut dhe aktivizon sistemin imunitar për të riparuar ato zona.
Kjo krijon një shpërqendrim të madh për sistemin imunitar dhe hap rrugën që bakteret dhe viruset e rrezikshme të kalojnë përmes mbrojtjes së trupit tonë.
Nëse tashmë jeni diagnostikuar me prediabet ose diabet, ky mund të duket si një lajm i keq. Por nuk është; Diabeti i tipit 2 nuk është i përhershëm.
Eliminimi i sheqerit të tepërt nga dieta juaj jo vetëm që mund të ndihmojë në përfundimin e këtij cikli, por mund ta kthejë atë plotësisht. Refuzimi i konsumit të sheqerit është një nga mënyrat më efektive për të përmirësuar sistemin tuaj imunitar.
Sheqeri fshihet kudo
Ju mund të jeni duke menduar: Unë nuk jam vërtet një person i ëmbëlsirave, kështu që nuk kam nevojë të shqetësohem për këtë!
Por edhe nëse nuk hani rregullisht donuts, karamele, ëmbëlsira ose biskota, të kesh shumë karbohidrate të thjeshta si bukë, makarona, oriz, drithëra apo edhe disa fruta dhe lëngje mund të rrisin në heshtje sheqerin në gjak.
Njerëzit shpesh harrojnë – ose nuk e kuptojnë – se sheqeri gjendet në ketchup, salcë sallate dhe latte, si dhe në lëngje, kos, drithëra dhe proteina.
Unë jam i gjithi për kujdesin parandalues, veçanërisht kur bëhet fjalë për një sëmundje tinëzare si diabeti, dhe rekomandoj që hapi i parë që bëni në udhëtimin tuaj të ushqyerjes – pavarësisht moshës – është t’i kërkoni mjekut tuaj të kryejë një test hemogoblin A1c të agjërimit, edhe nëse niveli i glukozës në gjak është normal.
Testet e Hemogoblin A1c matin sheqerin mesatar në gjak gjatë tre muajve të mëparshëm, kështu që edhe nëse sheqeri juaj në gjak është normal ditën që shkoni te mjeku, testi mund të kapë problemet themelore.
Si të mbroni shëndetin e sheqerit në gjak
Pasi të keni një ide se ku qëndroni në spektrin e sheqerit në gjak, ndërmerrni hapat e mëposhtëm për një shëndet më të mirë:
- Shkurtoni sheqernat e dukshme.
Kjo do të thotë karamele, pijet me gaz, kek dhe ato latte me shije sezonale që të gjithë i duam. Këto ushqime dhe pije nuk ofrojnë ndonjë vlerë ushqyese dhe ato përmbajnë sasi masive sheqeri.
Në vend të kësaj, zgjidhni çokollatë të zezë, manaferra ose ndonjë ushqim tjetër me pak sheqer. Nuk po them që duhet të hiqni përgjithmonë të gjitha ushqimet me sheqer. Ëmbëlsira e rastit është e mirë! Por në fillim, është e rëndësishme të arrini në një vend ku sheqeri në gjak është i qëndrueshëm dhe i shëndetshëm.
- Lexoni etiketat.
Tani është koha për të kontrolluar sasinë e sheqerit të shtuar në çdo artikull në qilarin tuaj – dhe dua të them gjithçka, madje edhe gjërat e reklamuara si “me pak sheqer” ose “të shëndetshëm”.
Amerikani mesatar merr rreth 17 lugë çaji (71 gram) sheqer të shtuar në ditë, por Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon jo më shumë se gjashtë lugë çaji (25 gram) sheqer të shtuar në ditë për gratë dhe nëntë lugë çaji (36 gram) për burrat.
Mbani mend, ne ende marrim sheqerna natyrale nga frutat, perimet dhe drithërat, kështu që sigurisht nuk kemi mangësi!
- Hani më shumë fibra.
Nëse sheqeri është helm, atëherë fibra është antidoti. Fibra jo vetëm që e mban tretjen tuaj të rregullt, por gjithashtu ndihmon në ngadalësimin e përthithjes së sheqerit në qarkullimin e gjakut, gjë që ju mbron nga rritja e sheqerit.
Mungesa e fibrave është një tjetër arsye pse pijet e gazuara, lëngjet e frutave dhe pijet e kafesë me sheqer janë kaq të dëmshme për shëndetin tuaj. Ato përmbajnë një ton sheqer dhe asnjë nga fibrat që mbrojnë sheqerin në gjak që kanë ushqimet e freskëta me bazë bimore.
Disa nga ushqimet e mia të preferuara me fibra të larta janë fasulet dhe thjerrëzat e zeza, tërshëra e prerë në çelik, avokado, hikërror, dardha, mjedra, elbi dhe farat e lirit.
- Zgjidhni lëndët ushqyese në vend të kalorive.
Në vend që të shqetësoheni për shkurtimin e kalorive, përqendrohuni në shtimin e ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese në dietën tuaj, me shumë proteina dhe yndyrna të shëndetshme.
Ju nuk keni nevojë të konsumoni pak karbohidrate, thjesht zgjidhni karbohidratet “e duhura”. Në fakt, ngrënia e karbohidrateve në formën e perimeve, fasuleve, frutave të plota, arrave dhe farave – të gjitha ushqimet e pasura me minerale dhe vitamina – është një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur larg dhimbjet e urisë.
Ka disa aplikacione për t’ju ndihmuar të gjurmoni marrjen tuaj.
Autorja: Dr. Heather Moday është një mjeke alergologe, imunologe dhe mjeke funksionale e certifikuar nga bordi. Ajo është gjithashtu autore e “Përparimi i imunotipit: Plani juaj i personalizuar për të balancuar sistemin tuaj imunitar, për të optimizuar shëndetin dhe për të ndërtuar elasticitet gjatë gjithë jetës”.
Burimi: CNBC