A është OPEC i bllokuar në shkurtime të furnizimit me naftë nën 75 dollarë?

Ndërsa çmimet e naftës qëndrojnë nën 75 dollarë për një fuçi Brent, OPEC ka të ngjarë të ketë ngecur me shkurtimet shtesë të furnizimit që ndërmori kryesisht Arabia Saudite – i tha Bloomberg një menaxher i fondeve mbrojtëse.

Do të ishte shumë e dëmshme për çmimet për ta hequr atë në këtë kohë, duke pasur parasysh brishtësinë e ndjenjës,” u shpreh menaxheri i fondit mbrojtës të Black Gold Investors LLC.

Në fillim të këtij muaji, Arabia Saudite pranoi vullnetarisht të zvogëlojë objektivat e saj të prodhimit me 1 milion fuçi të tjera në ditë për muajin korrik. Çmimet e naftës reaguan duke u rritur, por efektet nuk ishin afatgjata. Sot, çmimet e naftës së papërpunuar janë më të ulëta se sa ishin para uljes së shpallur, duke e vendosur OPEC-un në një pozicion të ndërlikuar.

Në prag të takimit të OPEC-ut, ministri i Energjisë i Arabisë Saudite, Princi Abdulaziz bin Salman, paralajmëroi edhe një herë tregtarët që të mos ndërmarrin një bast spekulativ kundër naftës. Ai bëri kërcënime të ngjashme në vitin 2020. “Unë do të sigurohem që kushdo që luan bixhoz në këtë treg do të jetë si ferri,” tha ai në atë kohë.

Në të vërtetë, shkurtimet e OPEC-ut që ata njoftuan në prill i dëmtuan shitësit kur çmimet u rritën.

Çmimet e Brent-it janë vetëm një fije floku nën 75 dollarë për fuçi sot, por vlerësimet e fundit nga Fondi Monetar Ndërkombëtar sugjerojnë se kthimi fiskal i Arabisë Saudite për naftën e papërpunuar është më shumë se 80 dollarë për fuçi.

Shkurtimet shtesë të Arabisë Saudite hyjnë në fuqi në korrik dhe çmimet mund të rriten ndërsa oferta shtrëngohet. Në fund të fundit, IEA ka parashikuar që oferta e naftës bruto do të tejkalojë kërkesën me 2 milionë fuçi në ditë në gjysmën e dytë të këtij viti.

 Përkthyer dhe përshtatur nga OILPRICE.com  për Probizz.al