A munden ‘meme’-t t’i bëjnë mirë shëndetit mendor?

Shainna Ali, është një praktikuese, edukatore dhe avokate e cila është e apasionuar pas nxjerrjes në pah të thelbit të shëndetit mendor në nxitjen e lumturisë dhe përmbushjes.

Ne jemi duke jetuar në epokën e revolucionit të meme-ve në internet. Nëse hyni në një nga mediat sociale tani ka të ngjarë të hasni një, nëse jo disa, ndërsa shihni postime të ndryshme. Ndoshta ju ka pëlqyer një, ose keni ndarë një të tillë – dhe mbase edhe e keni treguar atë në seancën tuaj të fundit të terapisë. Mirë, ajo e fundit mund të tingëllojë si pak e arritshme, por si terapiste, edukatore dhe avokate, nuk mendoj se duhet të jetë. Unë kam përdorur meme në terapi si kliente dhe si këshilltare krijuese për vite me rradhë, dhe dua të ndaj pse mund të dëshironi të merrni parasysh të bëni të njëjtën gjë:

  • Ai i përshtatet qëllimit të tij origjinal. Origjina e fjalës “meme” buron nga puna e biologut evolucionar Richard Dawkins. Ngjashëm me mënyrën se si një gjen do të transferonte vetitë biologjike nga një person te tjetri, një meme përcjell informacion kulturor nga një individ te tjetri. Ndërsa është e zakonshme të përsosim konceptualizimin e kulturës në një grup etnik, në fakt kultura përfshin besimet, modelet, praktikat, vlerat, sjelljet dhe zakonet e përbashkëta të çdo grupi njerëzish. Duke marrë parasysh këtë etimologji, një meme mund të përdoret për të siguruar një informacion të vlefshëm, kulturor që mund të ndihmojë për të nxitur mirëkuptimin dhe komunikimin nëse jeni duke biseduar me një mik apo duke folur me një terapist.
  • Memet janë më të përhapura se njohuritë e shëndetit mendor. Ndërsa kjo është një e vërtetë e trishtueshme, është realiteti me të cilin duhet të përballemi. Le të jemi të sinqertë: Shumica prej nesh nuk e kishte luksin për të marrë Shëndetin Mendor 101 në vitet tona të para. Ndërsa ndërgjegjësimi për shëndetin mendor vazhdon të zgjerohet, njerëzit kanë filluar të kuptojnë se plotësimi i këtij deficiti mund të ndihmojë në rritjen e mirëqenies së tyre. Dilema ka evoluar. Miliona njerëz që synojnë të mësojnë rreth shëndetit mendor, por nuk dinë ku të drejtohen. Ju lehtë mund të keni një meme në majë të gishtave tuaj, por edukimi zyrtar i shëndetit mendor (d.m.th. klasa, terapia) mund të mos jetë aq i arritshëm.

Normalizimi i shëndetit mendor

Në vitet e fundit, ne jemi përballur me një epidemi të vetmisë. Presionet e pandemisë COVID-19 dhe distancës fizike vetëm e kanë përkeqësuar problemin. Izolimi pengon shëndetin mendor dhe, siç pritej, problemet e shëndetit mendor kanë qenë në rritje. Kur shkëputemi nga njëri-tjetri, lufta është më e vështirë. Ju mund të pyesni nëse po përballeni me një problem: Çfarë duhet të bëj? A e kupton dikush tjetër? Në këtë kohë të prekshme, nëse hasni në një meme të shëndetit mendor, mund të ndiheni të parë. Sado të izoluar që mund të ndiheni në atë moment, çështja është se dikush diku bëri një meme që lidhet me përvojën tuaj. Njohja e kësaj mund të ndihmojë për të normalizuar përvojën tuaj dhe për të minimizuar ndjenjën tuaj të izolimit. Për më tepër, duke parë popullaritetin e memes (d.m.th., pëlqimet, komentet, shpërndarjet) ndihmon në normalizimin e asaj që po duroni.

Një vend për memet në këshillim

Guximi për të filluar terapinë e shëndetit mendor shpesh është një gur themeli për mirëqenien mendore, por është vetëm fillimi. Nga atje, ju keni për detyrë të gjeni ofruesin e duhur, të krijoni një aleancë të fortë terapeutike dhe të shkëmbeni biseda kuptimplota. E gjithë kjo mund të tingëllojë shumë më lehtë sesa është në realitet. Në një rast në të cilin mund të ketë një boshllëk në komunikim, një meme, e ngarkuar me detaje të nuancuara në një grafik të vogël, mund të ndihmojë në plotësimin e atij boshllëku. Për shembull, le të themi se pyetja kryesore e terapisë del, por një klient nuk gjen dot fjalët e duhura për të përshkruar me saktësi përvojën e tij, një referencë e përshtatshme mund të ndihmojë për të kapërcyer hendekun.

Mund të shkojë kështu:

Këshilltari: "… dhe si ju bën kjo të ndiheni?"
Klienti: "Nuk e di"

Ose kështu:

Këshilltari: "… dhe si ju bën kjo të ndiheni?"
Klienti: "Nuk e di cila është ndjesia, por më kujton këtë meme …"

Në të parën, ofruesi duhet të gjejë një mënyrë për të ridrejtuar klientin për të ndihmuar në vlerësimin më të mirë të situatës. Në këtë të fundit, këshilltari mund të bashkohet me klientin për të përdorur memen si një burim për të kuptuar më mirë përvojën e klientit. Pasi kjo të ndodhë, këshilltari mund të jetë në gjendje të nxjerrë dhe pasqyrojë ndjenjën e klientit. Ose këshilltari mund të vazhdojë të mbajë skelën e inteligjencës emocionale të klientit duke siguruar një burim shtesë. Së bashku, dyshja mund të bashkëpunojë për të gjetur ndjenjën (at) e përshtatshme.

Edhe pa nxitjen e këshilltarit, mund të ketë një vend për memet në terapi nëse një ofrues është i hapur për një klient në mënyrë proaktive duke i përdorur ato si një referencë për inteligjencën emocionale. Për shembull, një klient mund të fillojë një sesion me një azhurnim nga një ngjarje e fundit. Ndërsa ata mund të përpiqen të dallojnë emocionin, ata mund ta kenë lidhur tashmë përvojën e tyre me një meme. Sjellja e memes pa u hetuar mund të ndihmojë dyshen të përshpejtojë përpunimin.

Nëse do të më pyesnit disa vjet më parë, nuk jam e sigurt se do të kisha parashikuar se sa e zakonshme do të ishte që memet të përdoren në zyrën time. Pasi e solla këtë me kolegët dhe individët të cilët janë në këshillim, fillova të vërej se memet mund të kishin më shumë vlerë për shëndetin mendor sesa mendojmë.

Kjo është anekdotale dhe shpresoj të siguroj të dhëna sasiore në të ardhmen, por në fund të ditës, përvoja e jetuar është e dhënë në vetvete. Memet mund të përdoren si një burim për promovimin e qëllimit të përgjithshëm të këshillimit, por përdorimi i tepruar mund të pengojë një klient të zhvillojë inteligjencë emocionale (p.sh. duke krijuar fjalorin emocional). Për më tepër, ndërsa pak humor i lehtë mund të jetë i dobishëm në ndërtimin e raporteve, memet nuk duhet të përdoren për t’u shmangur nga rrënja e problemit. Ekzistojnë një larmi e madhe stilesh terapeutike dhe ky përdorim mund të mos jetë një përshtatje e mirë për të gjithë. Nëse jeni ofrues, praktikoni familjaritetin tuaj me memet para se t’i integroni ato në praktikën tuaj. Në fund, ndërsa memet mund të kenë potencialin për t’i shërbyer mirëqenies mendore, ato nuk zëvendësojnë terapinë.

Burimi: Psychology Today