Aftësia ‘më e neglizhuar’ që të rinjtë duhet të kenë që të jenë të suksesshëm

Kur jeni të mbushur me opinione nga familja, miqtë, kolegët dhe madje edhe të huajt në mediat sociale se si duhet të duket jeta juaj, mund të jetë e vështirë të dëgjoni zërin që ka vërtet rëndësi: tuajin.

Si një psikoterapist që punon kryesisht me millennials dhe Gen Z, kam zbuluar se aftësia më e anashkaluar që të rinjve u duhet që jenë të suksesshëm sot është të dinë se si të eliminojnë gjithë atë zhurmë të tepërt.

Këtu është një ushtrim me tre hapa për t’ju ndihmuar të arrini atje:

Hapi 1: Luani detektivin.

Për tre ditët e ardhshme, mbani një regjistrim të zakoneve tuaja të mediave sociale. Sa herë që kapni telefonin tuaj, vini re sa vijon (në një fletëllogaritëse ose një aplikacion shënimesh):

 • Ora dhe dita
 • Cilat aplikacione përdorni më shumë
 • Sa kohë jeni në të
 • Pse po e përdorni (p.sh. duke iu përgjigjur një DM, duke i thënë përshëndetje një shoku, mërzitja)
 • Si ndiheni përpara se të hapni aplikacionin (p.sh., sikur po humbisni, në ankth)
 • Çfarë jeni duke bërë (p.sh. duke parë reels, duke lëvizur nëpër feed, duke u futur në llogarinë e një personi)
 • Si ndiheni pasi jeni jashtë aplikacionit (p.sh., sikur jeni duke mbetur prapa, duke mos qenë mjaftueshëm i mirë)

Hapi 2: Identifikoni ndryshimet pozitive që mund të bëni.

Ju mund të vini re se gjëja e parë që bëni në mëngjes është të lëvizni në Instagram për 30 minuta. Dhe kur të keni mbaruar, e gjeni veten të shqetësuar për gjatë gjithë ditës.

Merrni parasysh bllokimin e aplikacionit deri pas orarit të punës. Kur të identifikoheni, vendosni një kohëmatës dhe kufizoni veten në jo më shumë se 10 minuta. Heshtni çdo llogari që mund t’ju vendosë në një hapësirë negative.

Mos harroni të jeni të vëmendshëm kur ju kanë ndihmuar mediat sociale. Ka vlerë të qëndroni të lidhur me njerëz që ju duan dhe ju mbështesin.

Çelësi është të jeni më të vetëdijshëm se kur media sociale ju ngre lart dhe kur fillon të turbullojë mendimin tuaj.

Hapi 3: Vendosni kohë për kontrollet mujore.

Një pjesë e madhe e këtij ushtrimi përfshin ndikimet e menjëhershme në jetën tuaj, jo vetëm ato në mediat sociale.

Një herë në muaj, bëni një listë të të gjithë njerëzve që janë më të afërt me ju (p.sh., prindërit, miqtë, një person i rëndësishëm, një shef) dhe se si ata ndikojnë tek ju.

Pastaj reflektoni mbi atë që mendoni se ata duan për ju kundrejt asaj që dëshironi për veten tuaj:

 • Çfarë mendoj se prindërit e mi duan për mua: ____.
 • Çfarë dua vërtet për veten time: ____.
 • Çfarë mendoj se miqtë e mi duan për mua: ____.
 • Çfarë dua vërtet për veten time: ____.
 • Çfarë mendoj se shefi im dëshiron për mua: ____.
 • Çfarë dua vërtet për veten time: ____.
 • Çfarë mendoj se partneri im dëshiron për mua: ____.
 • Çfarë dua vërtet për veten time: ____.

Këto kontrolle mujore do të sigurojnë që ju të qëndroni në rrugën e duhur dhe të merrni vendime që krijojnë një jetë bazuar në përkufizimin tuaj të suksesit.

Burimi: Euronews