Aktiviteti fizik “i tundon njerëzit të hanë më shumë”

Nëse shpresoni të humbni peshë me ushtrime fizike, ekspertët kanë sugjeruar që duhet të planifikoni se çfarë të hani pas stërvitjes para se të filloni përndryshe ju me siguri do të tundoheni të hani shumë.

Shkencëtarët në Universitetin Teknik të Mynihut (TUM) dhe Universitetin e Nebraskës zhvilluan një studim që hetoi ndikimin e ushtrimit në vendimet hipotetike në lidhje me sasinë e ushqimit që një person dëshiron të hajë pas një stërvitje dhe ata zbuluan se duke ushtruar për 45 minuta në vend se të pushosh çoi në një rritje më të madhe të sasisë së ushqimit të zgjedhur, si menjëherë pas stërvitjes, ashtu edhe 30 minuta më pas.

 “Bazuar në këtë studim, ne ishim në gjendje të tregojmë për herë të parë që karakteristika të caktuara, të tilla si sasia dhe “urgjenca” me të cilën një person dëshiron të hajë, ndryshojnë gjatë ushtrimit fizik“,-tha Profesor Köhler, Profesor i Ushtrimeve, Ushqimit dhe Shëndetit në TUM.  “Këto zbulime na ndihmojnë të zhvillojmë ndërhyrje të reja për të optimizuar humbjen e peshës përmes ushtrimeve fizike.”

Rezultatet aktuale sugjerojnë që tendosja fizike mund të joshë ata që bëjnë sport të hanë sasi më të mëdha ushqimi më shpejt pas seancës stërvitore. Meqenëse humbja e peshës është një motiv kryesor për të ushtruar për shumë njerëz, dhe mosarritja e humbjes së dëshiruar të peshës e bën  për të lënë stërvitjen, do të ishte një strategji e mirë të mendonit për atë që dëshironi të hani më pas, para se të filloni të ushtroni“.

Për studimin e tyre, ekipi hulumtues rekrutoi 41 pjesëmarrës të shëndetshëm të moshës midis 19 dhe 29 vjeç. Ata u caktuan rastësisht ose në një seancë ushtrimesh 45 minutëshe në një ergometër biçikletash ose në një periudhë pushimi me kohëzgjatje të barabartë në vizitën e parë dhe përfunduan kushtin tjetër të studimit në vizitën e dytë. Ata plotësuan pyetësorët gjatë gjithë vizitave të tyre./ProBizz.al/