Analizë/Epoka e energjisë së gjelbër

Teksa qeveritë në mbarë botën prezantojnë politika të reja klimatike me nivele më të larta financimi për projektet e energjisë së rinovueshme dhe përpjekjet për dekarbonizimin, gjithnjë e më shumë kompani po nisin projekte të energjisë së gjelbër. Por me më shumë energji të pastër vjen një kërkesë më e lartë për metale dhe minerale kyçe, të nevojshme për komponentët e pajisjeve të energjisë së rinovueshme, automjetet elektrike, bateritë dhe shumë më tepër. Dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) beson se kërkesa globale për këto materiale mund të rritet edhe më shumë sesa thonë parashikimet aktuale.

Investimet globale në mineralet kritike u rritën me 30 për qind në vitin 2022, pas një rritjeje prej 20 për qind vitin e kaluar. Kjo ishte kryesisht për shkak të shtyrjes së qeverive nga karburantet fosile drejt alternativave të rinovueshme, gjë që ka nxitur zhvillimin e projekteve të reja të energjisë së rinovueshme në mbarë globin. Tregu i mineraleve kritike për energjinë e pastër arriti në 320 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe do të vazhdojë të rritet. Dhe kompanitë e minierave po përpiqen me shpejtësi të sigurojnë që prodhimi të arrijë kërkesën në rritje globale për këto metale dhe minerale.

Një raport i IEA nga korriku sugjeron se kërkesa për minerale kritike mund të rritet edhe më shumë se sa ishte parashikuar fillimisht. Raporti thekson se tregu është dyfishuar në përmasa gjatë pesë viteve të fundit dhe falë përdorimit të shpejtë të teknologjive të energjisë së pastër, kërkesa për minerale si litiumi, kobalti, nikeli dhe bakri pritet të rritet në mënyrë eksponenciale gjatë dekadave të ardhshme. Nga viti 2017 deri në vitin 2022, kërkesa për litium u trefishua, kërkesa për kobalt u rrit me 70 për qind dhe për nikel me 40 për qind. Si i tillë, investimet në zhvillimin e industrisë së mineraleve kritike u rritën gjithashtu vitin e kaluar, me një rritje të financimit në industrinë e litiumit prej 50 për qind dhe një rritje të konsiderueshme në investimet në bakër dhe nikel. Drejtori Ekzekutiv i IEA-s, Fatih Birol, tha: “Në një moment kyç për tranzicionet e energjisë së pastër në mbarë botën, ne jemi të inkurajuar nga rritja e shpejtë në tregun e mineraleve kritike, të cilat janë thelbësore për botën për të arritur qëllimet e saj energjetike dhe klimatike”. Ai shtoi, “Edhe kështu, mbeten sfida të mëdha. Duhet bërë shumë më tepër për të siguruar që zinxhirët e furnizimit për mineralet kritike të jenë të sigurta dhe të qëndrueshme.

Përveç kompanive të njohura të reja dhe minierave, disa biznese të reja kanë njoftuar planet për projekte të metaleve dhe mineraleve, të cilat janë mundësitë më të mëdha financiare nga disa qeveri në mbarë botën.

Përshtatur dhe përkthyer nga Oilprice.com për Probizz.al