Ankth dhe adrenalinë! Ura më e gjatë në botë padyshim që nuk është për ata me zemër të dobët

Hugo Xavier u bë një nga njerëzit e parë që kaloi në urën më të gjatë që qëndron pezull për këmbësorët në botë kur u hap të enjten pranë qytetit të tij të vogël Arouca në Portugalinë veriore.

Oh … ja ku do të shkojmë!”,-tha 42-vjeçari në ankth ndërsa mblodhi guximin e mjaftueshëm për të shkelur në rrugën e rrjetit prej metali të tejdukshëm të urës 516 metra të gjatë (1693 ft) së bashku me partnerin nervoz në të njëjtën mënyrë dhe një udhëzues turneu.

E fshehur midis maleve të mbushura me shkëmbinj të mbuluar me gjelbërim të harlisur dhe lule të verdha brenda Gjeoparkut Arouca të njohur nga UNESCO, ura varet 175 metra mbi lumin Paiva, i cili rrjedh shpejt. Peizazhi është i qetë, por kalimi aty nuk është për ata që e kanë zemrën e dobët. Mbështetur nga kabllot e çelikut dhe dy kulla masive në secilën anë, ajo lëkundet pak me çdo hap.

Unë kisha pak frikë, por ia vlejti aq shumë,”-tha një Xavier i lehtësuar tashmë në anën tjetër. “Ishte e jashtëzakonshme, një përvojë unike, një adrenalinë“.

Ura u hap vetëm për banorët lokalë të enjten, por nga e hëna të gjithë mund të rezervojnë një vizitë.

Vendasit shpresojnë që ura, e cila kushtoi rreth 2.3 milion euro (2.8 milion dollarë) dhe duhej rreth dy vjet për t’u ndërtuar, do të ndihmojë në ringjalljen e rajonit, veçanërisht pas pandemisë shkatërruese COVID-19.

Është si një frymëmarrje e ajrit të pastër për tokën tonë sepse do të tërheqë më shumë investime, më shumë njerëz,”-tha udhëzuesi i turneut Emanuel, duke shtuar se rajoni po plaket me shpejtësi ndërsa shumë të rinj janë zhvendosur në qytete të mëdha. “Kjo do të sjellë një dinamikë të re në Arouca.

Duke qëndruar në urë, kryebashkiakja e Arouca, Margarida Belem, tha se ura ishte pjesë e një strategjie më të gjerë për të inkurajuar më shumë njerëz të lëvizin dhe të qëndrojnë në rajon. “Kishte shumë sfida që ne duhej të kapërcyenim… por ne e bëmë atë,”-tha kryebashkiakja dukshëm krenare për Reuters. “Nuk ka asnjë urë tjetër si kjo në botë“.

Burimi: Reuters