Aplikacioni që më ndihmoi të luftoja varësinë nga rrjetet sociale

Kur Apple lëshoi ​​funksionin “Time Spent” në një përditësim të fundit të iOS, isha absolutisht i neveritur nga orët e pafundme që humbja duke naviguar nëpër Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter dhe Snap.

Nuk kishte absolutisht asnjë vlerë apo përfitim nga kalimi i aq shumë kohe në mediat sociale. Oferta nga kompanitë e teknologjisë është që duke përdorur produktet e tyre do të bëheni më të “lidhur me komunitetin tuaj”. Megjithatë, orët e lidhura me telefonin tim më lanë të ndihesha plotësisht i shkëputur.

Ka kaq shumë truke dhe tendenca që pretendojnë se do t’ju ndihmojnë të hiqni dorë nga zakoni dhe të filloni nga e para. Disa nga të preferuarat e mia ishin “fshini aplikacionet nga telefoni juaj” dhe “mos e kontrolloni telefonin tuaj pas orës 18:00 për të bërë një gjumë më të mirë natën”. Por kishte një problem të madh.

Shmangia e telefonit tim nuk ishte një opsion

Si prodhues televiziv në NBC News, çinstalimi i aplikacioneve nuk ishte një zgjidhje e mundshme, pasi i përdor ato për të mbledhur histori, për t’u lidhur me burimet dhe për të shpërndarë përmbajtje. Gjithashtu, të mos përdorja telefonin tim për disa orë thjesht nuk më dukej praktike.

Një zgjidhje që më intrigoi ishte zëvendësimi i navigimit të pafund në feed me një aktivitet tjetër në telefon që ofronte më shumë dobi. Disa shembuj përfshijnë leximin e librave elektronikë, mësimin e një gjuhe të re, luajtjen e enigmave dhe lojërat e vogla.

Në fillim të këtij viti, një mik më sugjeroi të filloja të dëgjoja libra audio. Fillimisht e shpërfilla idenë, duke menduar se mund të jetë e vështirë të fillosh/ndalosh librat në lëvizje. Gjithashtu, sa informacion mund të ruani nga dëgjimi kundrejt leximit?

Pavarësisht kundërshtimeve të mia, shoku im më bindi ta provoja. Shkarkova aplikacionin Audible dhe librin “Shoe Dog” nga Phil Knight.

Të nesërmen në mëngjes gjatë udhëtimit tim për në punë, dëgjova librin audio për rreth 30 minuta. Në fillim, ishte e vështirë. Refleksi im natyror sa herë që metroja ime ndalonte ishte të hapja Twitter-in dhe të filloja të shikoja për përditësime. Asaj here, unë u tërhoqa nga tregimi dhe e mbajta telefonin në xhep. Librat audio ishin bërë një shpërqendrim i mirëpritur nga zhurma e vazhdueshme e mediave sociale.

Së shpejti, po përtypja librat njëri pas tjetrit. Deri më tani këtë vit, kam përfunduar tetë libra të ndryshëm audio dhe kam kaluar rreth 41 orë duke dëgjuar libra jo-fiction që përputhen me atë që mbuloj në punë si prodhues i biznesit dhe teknologjisë.

Rezultatet për mua kanë qenë të mahnitshme. Kam filluar të dëgjoj më shumë libra audio dhe tani podkaste, gjatë gjithë ditës sime.

A është dëgjimi një argëtim më i mirë?

Por, a ishte argëtimi im i ri, dëgjimi, duke i bërë ndonjë gjë trurit tim?

Nëse po kërkoni të rrisni aftësitë tuaja të shkrim-leximit dhe të ekspozoheni ndaj më shumë stileve gramatikore – nuk ka rëndësi nëse jeni duke lexuar apo [dëgjuar] gjuhën e folur – në parim këto aftësi do të rriten.” thotë Dr. Jennifer Arnold, PhD, e cila është profesoreshë në Departamentin e Psikologjisë dhe Neuroshkencës në UNC Chapel Hill.

Dr. Arnold gjithashtu thekson, “Ne e dimë se leximi me zë të lartë për fëmijët është i dobishëm në ndërtimin e aftësive gjuhësore dhe të kuptuarit të leximit” dhe se i njëjti parim mund të zbatohet për të rriturit. Megjithatë, nuk ka mjaft kërkime të disponueshme për të nxjerrë një përfundim se librat audio janë më të mirë ose më keq se leximi tradicional.

Megjithëse jam përpjekur të dëgjoj libra audio fiction, kam zbuluar se dëgjimi i librave jo-fiction mund të jetë më i këndshëm kur jam në lëvizje. Arsyeja është se trillimet mund të kërkojnë përqendrim më të afërt për pikat e komplotit, ku librat e biznesit dhe ato jo-fiction mund të jenë më falës kur kryeni shumë detyra.

Që nga miratimi i këtyre strategjive të reja dhe duke hequr aplikacionet e mediave sociale nga ekrani im kryesor, kam reduktuar kohën time të qëndrimit në mediat sociale me 85 për qind.

Autori: Michael Cappetta

Dëshironi të provoni librat audio? Këtu është “lista e leximit” e Michael

  • “Shoe Dog” nga Phil Knight
  • “Alibaba: The House That Jack Ma Built” nga Duncan Clark
  • “Zero to One: Notes on Startups” nga Peter Thiel dhe Blake Masters
  • “Good to Great: Why Some Companies Make the Leap…and Others Don’t” nga Jim Collins
  • “The Creative Curve: How to Develop the Right Idea, at the Right Time” nga Allen Gannett

Burimi: NBC News