Apple nxjerr shërbimin e alarmit satelitor SOS të urgjencës për iPhone kur jeni jashtë rrjetit. Ja si funksionon

Apple po përpiqet t’u japë përdoruesve të iPhone një masë sigurie edhe kur ata janë në një vend pa shërbim celular.

Të martën, kompania nisi SOS emergjente përmes satelitit, i cili u lejon përdoruesve të dërgojnë mesazhe për shërbimet e urgjencës kur janë jashtë rrjetit, qoftë duke ngjitur male apo duke vozitur në një zonë të largët gjatë natës. Shërbimi është i disponueshëm për klientët e iPhone 14 dhe është falas për dy vitet e para.

Sofia Pitt, CNBC

Apple njoftoi funksionin e urgjencës në shtator, kur debutoi linjën e iPhone 14. Për të mundësuar shërbimin, Apple tha javën e kaluar se do të shpenzonte 450 milionë dollarë me kompanitë amerikane, me pjesën më të madhe të parave për Globalstar, një operator satelitor me bazë në Luiziana.

Do të funksionojë për të gjithë përdoruesit e iPhone 14. Ata e bëjnë këtë duke e drejtuar telefonin e tyre drejt qiellit dhe duke u lidhur me një nga 24 satelitët Globalstar në orbitën e ulët të Tokës.

Apple nuk dëshiron që përdoruesit të testojnë shërbimin për raste jo emergjente. Kompania ofroi një demonstrim javën e kaluar që të mund të shpjegonim se si ta përdorim atë.

Përdorimi i SOS emergjence përmes satelitit në iPhone 14

Emergency Text via Satellite.
Teksti i urgjencës nëpërmjet satelitit.
Apple

Ja se si funksionon:

 1. Në rast urgjence, provo të telefonosh numrin e emergjencës. Nëse nuk ke shërbim celular, telefoni yt do të përpiqet të lidhet me kullën e një operatori tjetër. Nëse kjo nuk funksionon, do të shfaqet një opsion për “Emergency Text via Satellite”.
 2. Mund të shkoni gjithashtu te iMessage për të shkruar SOS, më pas prekni lehtë mbi Shërbimet e urgjencës.
 3. Një opsion do të plotësohet, duke ju lejuar të prekni për të raportuar një urgjencë.
 4. Pyetjet e urgjencës do të plotësohen për t’ju ndihmuar të përshkruani më mirë situatën tuaj. Kërkesa e parë do të thotë “Cila është urgjenca?” Më pas do të jeni në gjendje të zgjidhni nga opsionet si “Çështje me makinë ose automjet” ose “sëmundje ose lëndim”. Më pas do të udhëhiqeni përmes një sërë pyetjesh më të thelluara.
 5. Do t’ju jepet opsioni për të njoftuar kontaktet tuaja të urgjencës për t’i bërë të ditur se keni kontaktuar me shërbimet e urgjencës, së bashku me vendndodhjen tuaj dhe natyrën e urgjencës suaj. Mund të përdorni gjithashtu aplikacionin Find My për të ndarë vendndodhjen tuaj me miqtë dhe familjen përmes satelitit.
 6. Për t’u lidhur me një satelit, telefoni juaj do t’ju kërkojë ta drejtoni atë drejt qiellit. Për sa kohë që keni një pamje të qartë, duhet të jeni në gjendje të lidheni me një satelit, por mund të duhen deri në 15 sekonda që mesazhet tuaja të kalojnë. Nëse nuk keni një pamje të qartë të qiellit, për shkak të pemëve ose pengesave të tjera, tekstet mund të zgjasin një minutë për t’u kaluar. Dhe për shkak se satelitët rrotullohen shpejt rreth tokës, do t’ju duhet ta lëvizni pak telefonin tuaj për të qëndruar i lidhur gjatë gjithë bisedës.
 7. Pasi të jeni lidhur me shërbimet e urgjencës nëpërmjet satelitit, ata do të dinë menjëherë vendndodhjen tuaj dhe natyrën e urgjencës suaj, por do t’ju bëhen disa pyetje të tjera për të ndihmuar personelin e urgjencës t’ju gjejë dhe të vijë i përgatitur.
 8. Nëse e keni ID-në tuaj mjekësore të konfiguruar përmes cilësimeve shëndetësore të iPhone, shërbimet e urgjencës do të jenë në gjendje të shohin informacione të rëndësishme personale, si p.sh. medikamentet që po merrni dhe emrat e kontakteve tuaja të urgjencës.
@cnbc #Apple is trying to give #iPhone users a measure of safety even when they're in a place without cell service. On Tuesday, the company launched emergency SOS via #satellite, which allows users to text emergency services when they're off the grid, whether camping in the mountains or driving in a remote area at night. #LinkInBio for full details. #CNBC #tech #smartphone ♬ original sound – cnbc

Si të demonstroni SOS emergjente përmes satelitit

Për të provuar SOS emergjente nëpërmjet satelitit, Apple ka një opsion demo.

 1. Shkoni te Settings.
 2. Prekni Emergjenca SOS.
 3. Prekni Provo Demon. Më pas do të udhëhiqeni përmes të njëjtave udhëzime që do të merrnit në një urgjencë të vërtetë. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të çaktivizoni shërbimin celular dhe të lidheni me një satelit në mënyrë që të mund ta ndjeni atë. Do të merrni reagime haptike kur nuk jeni duke treguar drejtimin e duhur.

Për momentin, SOS emergjente nëpërmjet satelitit është i disponueshëm vetëm në SHBA dhe Kanada.

Burimi: CNBC