Astrologët amatorë marrin lavdërime nga Nasa për foton e Mjegullnajës së Gjysmëhënës

Një astrolog amator ka fituar lavdërime nga agjencia hapësinore amerikane Nasa për një fotografi që ai dhe dy të tjerë morën nga një flluskë kozmike.

Russell Discombe nga Cirencester, Joe Navara nga Colorado në SHBA dhe Glenn Clouder nga Essex kaluan 30 orë duke fotografuar Mjegullnajën e Gjysmëhënës.

Fotoja u emërua Astronomy Picture of the Day (APOD) nga Nasa në 17 qershor.

Pedagogu i sportit Z. Discombe tha se ishte një “tronditje e madhe” të zgjidhej imazhi i tyre.

Unë e kam bërë këtë hobi vetëm për një vit e gjysmë, duke filluar pak para mbylljes, kështu që kurrë nuk kam ëndërruar me të vërtetë se do të marr një APOD – jam plotësisht i kënaqur,“-shtoi ai.

Agjencia hapësinore zgjedh fotot më të mira nga e gjithë bota, duke përfshirë ato nga organizata profesionale dhe shtetërore për t’i shtuar në arkivin e saj.

Disa ditë më parë, Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës u emërua gjithashtu APOD për fotografinë e roverit të saj të ri që kishte zbritur në Mars.

Z. Discombe, i cili gjithashtu ka kanalin e tij të astronomisë në YouTube, tha se kjo ishte hera e parë që ai kishte bashkëpunuar në këtë mënyrë me adhuruesit e tjerë të astronomisë.

Është mjaft sfiduese marrja e detajeve të mjegullnajës.”-tha ai.

Mjegullnaja është një re e madhe pluhuri dhe gazi – ato mund të krijohen kur pluhuri dhe gazi hidhen nga shpërthimi i një ylli që po vdes ose mund të jenë rajone ku fillojnë të formohen yje të rinj.

Asnjëherë nuk kemi vendosur të marrim një imazh të mahnitshëm, ishte pak argëtuese dhe e këndshme të punoja me njerëz të mendimeve të tjera,“-shtoi ai. “Ky është vetëm një bonus.”

Burimi: BBC News