Astronomët kanë zbuluar një galaktikë rrotulluese që në ditët e hershme të Universit

Një ekip astronomësh kanë përdorur teleskopin ALMA për të gjetur një galaktikë që rrotullohet ngadalë në Universin e hershëm. Ajo galaktikë është më e reja e gjetur ndonjëherë me një rrotullim të matur dhe është shumë më e ngadaltë se galaktikat e sotme.

Të gjitha galaktikat rrotullohen, zakonisht me shpejtësi të jashtëzakonshme. Për shembull, galaktika Rruga e Qumështit ka një shpejtësi rrotullimi prej mbi 200 kilometra në sekondë. Por astronomët nuk e kuptojnë ende se si galaktikat ndërtohen me këto shpejtësi. Mënyra e vetme për të treguar është përmes matjeve të galaktikave gjatë gjithë kohës kozmike, duke krijuar një hartë të evolucionit galaktik.

Kohët e fundit, një ekip astronomësh me bazë në Universitetin Waseda në Tokio përdori ALMA-në (Atacama Large Milimeter/nënmilimetër Array) në Kili për të vëzhguar një galaktikë jashtëzakonisht të largët. Kjo galaktikë, MACS1149-JD1, është aq larg sa që normalisht është shumë e zbehtë për t’u vëzhguar.

Por drita nga ajo galaktikë kalon nëpër një grumbull galaktikash gjigante dhe thjerrëza gravitacionale nga ai grumbull e zmadhon MACS1149-JD1. Astronomët mund ta përdorin këtë zmadhim për të parë galaktikën.

Matja e rrotullimit të galaktikës

MACS1149-JD1 ekzistonte kur Universi ishte vetëm 500 milionë vjet i vjetër, duke e bërë atë një nga galaktikat më të reja të njohura. Ekipi përdori ALMA për të studiuar O III, ose oksigjenin e dyfishtë të jonizuar, në diskun e galaktikës.

Më pas ata zhvilluan një model të madhësisë dhe shpejtësisë së rrotullimit të diskut të galaktikës për t’u krahasuar me vëzhgimet.

Ata raportuan rezultatet e tyre në një artikull të botuar së fundmi në The Astrophysical Journal Letters.

Ekipi zbuloi se MACS1149-JD1 është vetëm 3000 vite dritë e gjerë. Kjo është shumë më e vogël se galaktika e Rrugës së Qumështit, e cila është mbi 100,000 vite dritë e gjerë. Ata zbuluan gjithashtu se MACS1149-JD1 rrotullohet me vetëm 50 kilometra në sekondë, që është më pak se një e katërta e shpejtësisë së rrotullimit të Rrugës së Qumështit.

Shpejtësia e rrotullimit të JD1 është shumë më e ngadaltë se ajo e gjetur në galaktikat në epokat e mëvonshme dhe galaktikën tonë [Rruga e Qumështit] dhe ka të ngjarë që JD1 të jetë në një fazë fillestare të zhvillimit të një lëvizjeje rrotulluese,” thotë Akio K. Inoue, një bashkëpunëtor-autor i punimit, gjithashtu në Universitetin Waseda.

Këto rezultate sugjerojnë që galaktikat fillojnë të vogla dhe rrotullohen ngadalë. Më pas, gjatë miliarda viteve, ata grumbullojnë më shumë lëndë dhe rrisin shkallën e rrotullimit të tyre.

Ekipi shpreson të përdorë teleskopin hapësinor James Webb për të kryer studime të mëtejshme të shkallës së rrotullimit të galaktikave gjatë kohës kozmike.

Burimi: Science alert