Banka e Anglisë nis rritjen më të madhe të normave të interesit në 27 vjet, parashikon një recesion të gjatë

Banka e Anglisë rriti të enjten normat e interesit me 50 pikë bazë, rritja e saj më e madhe e vetme që nga viti 1995 dhe parashikoi recesionin më të gjatë të Mbretërisë së Bashkuar që nga kriza financiare globale.

Rritja e gjashtë radhazi çon kostot e huamarrjes në 1.75% dhe shënon rritjen e parë gjysmë pikë që kur banka u bë e pavarur nga qeveria britanike në 1997.

Komiteti i Politikës Monetare votoi me një shumicë prej 8-1 në favor të rritjes historike gjysmë pikë dhe përmendi presionet në rritje inflacioniste në MB dhe në pjesën tjetër të Evropës që nga takimi i tij i mëparshëm në maj.

“Kjo reflekton në masë të madhe një pothuajse dyfishim të çmimeve të gazit me shumicë që nga maji, për shkak të kufizimit të Rusisë për furnizimet me gaz në Evropë dhe rrezikut të frenimeve të mëtejshme”, tha MPC në deklaratën e saj shoqëruese.

“Ndërsa kjo ushqehet me çmimet e energjisë me pakicë, do të përkeqësojë rënien e të ardhurave reale për familjet në Mbretërinë e Bashkuar dhe do të rrisë më tej inflacionin e IÇK-së në Mbretërinë e Bashkuar në afatin e afërt.”

Rregullatori i energjisë i Britanisë, Ofgem, rriti kufirin e çmimit të energjisë me 54% nga prilli për të përballuar kostot globale në rritje, por pritet të rritet me një shkallë më të madhe në tetor, me faturat vjetore të energjisë shtëpiake që parashikohen të kalojnë 3,600 £ (4,396 dollarë).

Banka tani pret që inflacioni total të arrijë në 13.3% në tetor dhe të mbetet në nivele të larta gjatë pjesës më të madhe të vitit 2023, përpara se të bjerë në objektivin e saj prej 2% në 2025.

MPC vuri në dukje se tregu i punës mbetet i shtrënguar, me kosto të brendshme dhe presione të çmimeve të ngritura, duke shtuar se ekziston rreziku që një “periudhë më e gjatë e inflacionit të çmimeve të krijuara nga jashtë do të çojë në presione më të qëndrueshme të çmimeve të brendshme dhe pagave”.

“Tregu i punës ka mbetur i shtrënguar, me normën e papunësisë në 3.8% në tre muajt deri në maj dhe vendet e lira të punës në nivele historikisht të larta,” tha MPC. “Si rezultat, dhe në përputhje me sondazhin e fundit të Agjentëve, rritja bazë e pagave nominale pritet të jetë më e lartë se në Raportin e majit gjatë gjysmës së parë të periudhës së parashikimit.”

Sterlina ra mbi 0.5% kundrejt dollarit pas njoftimit të bankës, duke u tregtuar me rreth 1.209 dollarë, ndërsa indeksi FTSE 100 u rrit me 0.5%.

Kriza e kostos së jetesës

Në një konferencë shtypi pas njoftimit, Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey tha se tronditja e luftës së Rusisë në Ukrainë është tani kontribuesi më i madh në inflacionin në Mbretërinë e Bashkuar “në një farë mënyre”.

“Ka një kosto ekonomike për luftën, por duhet të jem i qartë, kjo nuk do të na shmangë nga vendosja e politikës monetare për të rikthyer inflacionin në objektivin 2%,” shtoi ai.

Tregjet kishin çmuar gjerësisht në qasjen më agresive në takimin e gushtit, pasi inflacioni i Mbretërisë së Bashkuar arriti një nivel të ri 40-vjeçar prej 9.4% në qershor, ndërsa çmimet e ushqimeve dhe energjisë vazhduan të rriteshin, duke thelluar krizën historike të kostos së jetesës në vend.

Bailey u zotua muajin e kaluar se nuk do të kishte “nëse apo por” në angazhimin e bankës qendrore për të kthyer inflacionin drejt objektivit të saj prej 2%.

Banka parashikon njëkohësisht një recesion të gjatë duke filluar nga fundi i këtij viti dhe një kulm edhe më të lartë të inflacionit. Ky është një kombinim ekonomik toksik, i cili do të ishte i vështirë për bankën qendrore të lundronte në momentet më të mira, e lëre më kur ajo po tërhiqet gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes politike.

Analistët kishin qenë të prirur të vlerësonin gjuhën e bankës, veçanërisht angazhimin e saj të mëparshëm për të vepruar “me forcë” ndaj inflacionit, dhe MPC e mbajti atë gjuhë në raportin e së enjtes.

“Unë e njoh ndikimin e rëndësishëm që do të ketë kjo dhe sa e vështirë do të vazhdojë të jetë sfida e kostos së jetesës për shumë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar,” tha Bailey.

“Inflacioni godet më së shumti më pak të pasurit, por nëse nuk veprojmë për të parandaluar që inflacioni të bëhet i vazhdueshëm, pasojat më vonë do të jenë më të këqija dhe kjo do të kërkojë rritje më të mëdha të normave të interesit.”

Banka tha se synon të fillojë shitjet aktive të obligacioneve qeveritare me vlerë rreth 10 miliardë £ (12.1 miliardë dollarë) në tremujor nga shtatori, duke iu nënshtruar një dritë jeshile përfundimtare nga politikëbërësit.

Pritshmëritë për recesion

Banka publikoi një perspektivë të tmerrshme për rritjen ekonomike, duke sugjeruar se rritja e fundit e çmimit të gazit ka çuar në një tjetër “përkeqësim të ndjeshëm” të perspektivës për aktivitetin në MB dhe pjesën tjetër të Evropës.

MPC tani parashikon që Britania e Madhe do të hyjë në recesion nga tremujori i katërt i 2022 dhe se recesioni do të zgjasë pesë tremujorë pasi të ardhurat reale të familjeve pas taksave bien ndjeshëm në 2022 dhe 2023 dhe konsumi fillon të tkurret.

“Rritja më pas është shumë e dobët nga standardet historike. Tkurrja e prodhimit dhe perspektiva e dobët e rritjes përtej kësaj reflektojnë kryesisht ndikimin negativ të rëndësishëm të rritjes së mprehtë të çmimeve globale të energjisë dhe mallrave të tregtueshëm në të ardhurat reale të familjeve në Mbretërinë e Bashkuar, “tha MPC në raportin e saj të politikës monetare.

Parashikimi paralajmëron një rënie maksimale të prodhimit prej 2.1%, me ekonominë që fillon të tkurret në tremujorin e katërt të 2022 dhe tkurret gjatë gjithë vitit 2023.

Luke Bartholomew, ekonomist i lartë në Abrdn, tha se parashikimet e bankës e bëjnë të qartë se sa e vështirë është pamja ekonomike e Mbretërisë së Bashkuar në krahasim me vendet e tjera të mëdha.

“Banka po parashikon njëkohësisht një recesion të gjatë duke filluar nga fundi i këtij viti dhe një kulm edhe më të lartë të inflacionit. Ky është një kombinim ekonomik toksik, i cili do të ishte i vështirë për bankën qendrore të lundronte në momentet më të mira, e lëre më kur ajo po tërhiqet gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes politike”, tha ai.

Liz Truss, favoritja për të fituar garën e lidershipit të Partisë Konservatore dhe për të pasuar Boris Johnson si kryeministër, thuhet se po shqyrton një rishikim të mandatit të Bankës së Anglisë për inflacionin dhe shtrirjen e pavarësisë së saj nga qeveria qendrore.

“Me inflacionin që tani pritet të qëndrojë për një kohë më të gjatë, është e vështirë të shihet se si Banka mund të drejtohet drejt mbështetjes së ekonomisë sa më shpejt. Si i tillë, investitorët duhet të presin rritje të mëtejshme të normave të interesit nga këtu edhe pse tregjet dhe ekonomia luftojnë, “shtoi Bartholomew.

Burimi: CNBC