Banka Qendrore Evropiane befason tregjet me lëvizjen për të zbutur stimulin më shpejt se sa ishte planifikuar

Banka Qendrore Evropiane njoftoi të enjten se do të mbyllë blerjet e aseteve më shpejt se sa ishte planifikuar, ndërsa vlerëson pasojat ekonomike nga pushtimi rus në Ukrainë.

BQE tha në një deklaratë se do të përfundojë programin e saj të blerjes së bonove në tremujorin e tretë, nëse të dhënat ekonomike e lejojnë atë. Banka qendrore shtoi se është e gatshme të rishikojë këtë vendim nëse perspektiva ndryshon.

Lëvizja befasuese vjen mes shqetësimeve në rritje se ekonomia e zonës së euros së shpejti mund të përjetojë stagflacion – përzierje toksike e rritjes së ngadaltë ekonomike dhe inflacionit të lartë. Çmimet e konsumit në 19 vendet që përdorin monedhën euro janë ngjitur në nivele rekord për katër muaj radhazi, më së fundi duke arritur në 5.8% në shkurt.

Nëse të dhënat e ardhura mbështesin pritshmërinë se perspektiva afatmesme e inflacionit nuk do të dobësohet edhe pas përfundimit të blerjeve tona neto të aseteve, Këshilli Drejtues do të përfundojë blerjet neto sipas APP në tremujorin e tretë”, tha banka, duke iu referuar programit të saj të blerjes së aseteve.

Ai tha se blerjet mujore neto sipas programit do të arrijnë në 40 miliardë euro (44.5 miliardë dollarë) në prill, 30 miliardë euro në maj dhe 20 miliardë euro në qershor.

Banka qendrore mbajti të pandryshuara normat e interesit të enjten, duke e lënë normën bazë të rifinancimit në 0%, normën e kredisë marxhinale në 0.25% dhe normën e kredisë së saj të depozitave në -0.5%.

Çdo rregullim në normat e interesit do të marrë “disa kohë” pas përfundimit të blerjeve të aseteve, tha banka, duke shtuar se kjo do të ishte “graduale”.

Euro po tregtohej rreth 1.1079 dollarë pas vendimit, pak ndryshim për seancën. Monedha e përbashkët u rrit me 1.6% të mërkurën për të regjistruar kërcimin e saj më të madh ditor në pothuajse gjashtë vjet.

Lufta në Ukrainë do të ketë “një ndikim material”

Takimi i BQE-së në Frankfurt, Gjermani, vjen saktësisht dy javë pasi presidenti rus Vladimir Putin nisi një pushtim të plotë të Ukrainës. Konflikti ka tronditur ekonominë globale dhe ka shkaktuar valë tronditëse në tregjet financiare.

Çmimet e energjisë dhe të mallrave janë rritur ndërsa Kremlini rrit sulmin e tij ndaj Ukrainës dhe ndërsa aleatët perëndimorë vendosin një breshëri sanksionesh ndëshkuese kundër Rusisë.

“Lufta Rusi-Ukrainë do të ketë një ndikim material në aktivitetin ekonomik dhe inflacionin përmes çmimeve më të larta të energjisë dhe mallrave, ndërprerjes së tregtisë ndërkombëtare dhe besimit më të dobët,” tha presidentja e BQE-së Christine Lagarde në një konferencë për shtyp.

“Shkalla e këtyre efekteve do të varet nga mënyra se si evoluon konflikti dhe nga masat e mundshme të mëtejshme.”

BQE e përshkroi konfliktin e Rusisë me Ukrainën si “një pikë uji për Evropën”, ndërsa Këshilli Drejtues riafirmoi zotimin e tij për “të ndërmarrë çfarëdo veprimi që nevojitet” për të ndjekur stabilitetin e çmimeve dhe për të ruajtur stabilitetin financiar.

Mes rritjes së kostove të energjisë, BQE rriti perspektivën e saj të inflacionit për këtë vit në 5.1%, nga 3.2%. Ky parashikim pritej të ulej në 2.1% në 2023, përpara se të binte në 1.9% në 2024 – pak më poshtë objektivit të bankës qendrore prej 2%.

“Plotësisht mbrapsht”

Vendimi i BQE-së për të mbyllur blerjet e aseteve më shpejt se sa ishte planifikuar, tronditi analistët të cilët kishin pritur gjerësisht që banka qendrore të ndalonte derisa të kuptonte më mirë ndikimin ekonomik të krizës në Ukrainë.

Unë mendoj se ajo që Christine Lagarde dhe këshilli drejtues i BQE-së kanë arritur të bëjnë është të blejnë njëfarë fleksibiliteti këtu,” tha për CNBC të enjten Megan Greene, kryeekonomiste globale në firmën këshillimore Kroll Institute.

“Ata e kanë përshpejtuar mbylljen e programit të blerjes së aseteve, por gjithashtu kanë vënë pak ujë mes kohës kur mbarojnë uljen dhe kur fillojnë normat e ecjes, gjë që u jep atyre shumë fleksibilitet për sa i përket rrotullimit kur dalin të dhënat.”

Megjithatë, Greene tha se sipas saj “BQE-ja po e bën të gjithë këtë mbrapsht” dhe duhet të kishte parë lëvizjet e normave të interesit përpara se të zvogëlonte blerjet e aseteve.

Ajo shtoi se do të jetë “me të vërtetë e vështirë” për BQE-në të ndezë përsëri programin e saj të blerjes së aseteve nëse do të jetë e nevojshme.

Një sondazh i Reuters në fillim të marsit zbuloi se shumica e ekonomistëve presin që BQE të presë deri në muajt e fundit të vitit për të rritur normat e interesit. Megjithatë, aktualisht nuk ka konsensus për muajin që banka qendrore mund t’i japë fund programit të saj të blerjes së aseteve.

Burimi: CNBC