BE-ja optimiste për kalimin drejt energjisë së rinovueshme

Rritja shpërthyese e energjisë diellore do të thotë se shumica e vendeve të BE-së do të arrijnë objektivat e tyre të energjisë së rinovueshme për vitin 2030 përpara kohe, tregojnë të dhënat e reja, duke nxitur optimizmin për përpjekjet për të ulur emetimet globale.

Blloku shtoi 41 gigavat kapacitet të ri diellor në 2022, një rritje prej 40 për qind në vitin 2021. Kjo pritet të rritet në mbi 50 GW këtë vit.

Rreth 23 vende janë planifikuar të arrijnë objektivat e tyre të instalimit diellor deri në vitin 2027, sipas të dhënave nga grupi lobues i SolarPower Europe bazuar në objektivat më të fundit kombëtarë të disponueshëm dhe të ndarë me POLITICO.

Kjo pasqyron një prirje globale dhe do të thotë se miliona tonë më shumë emetime të gazrave serrë po kursehen çdo vit nga sa ishte parashikuar.

“Zhvillimi diellor ka qenë spektakolar,” tha Javier Esparrago, një ekspert energjetik në Agjencinë Evropiane të Mjedisit, duke argumentuar se shpërndarja e shpejtë përfundimisht “e gjitha zbret në shpenzimet” e energjisë diellore për kilovat-orë, duke rënë me 90 për qind në dekadën e kaluar.

Pjesërisht, rritja shpërthyese është për shkak të rënies së çmimeve për panelet diellore që prodhohen në masë në Kinë. Lufta në Ukrainë krijoi gjithashtu një nxitje të madhe për vendet që të shtyjnë përpara instalimet diellore si një mënyrë për të ulur varësinë e tyre nga energjia ruse.

Por këto përfitime po ngrenë gjithashtu pikëpyetje për të ardhmen e sektorit.

Ndërsa dielli bëhet gjithnjë e më i përhapur dhe çmimet e energjisë elektrike bien në mes të ditës kur dielli është më i ndritshëm, disa shohin një rrezik që nxitja për të vendosur energjinë diellore gjithashtu ulet, tha Esparrago.

Kjo i bën përmirësimet e rrjetit dhe përhapjen e shpejtë të teknologjive të ruajtjes si bateritë vendimtare, argumentojnë ekspertët. Por BE-ja ende mbetet prapa në këtë fushë.

Burimi: Scan Tv