BE miraton skemën gjermane të energjisë së rinovueshme prej 28 miliardë eurosh

BE-ja ka miratuar një skemë gjermane të energjisë së rinovueshme prej 28 miliardë eurosh.

Politika synon zgjerimin e shpejtë të përdorimit të energjisë së erës dhe diellore. Ai është krijuar për të përmbushur objektivin e Gjermanisë për të prodhuar 80% të energjisë elektrike të saj nga burime të rinovueshme deri në vitin 2030. Duke zëvendësuar një skemë ekzistuese të mbështetjes për energjitë e rinovueshme, ajo funksionon deri në vitin 2026.

Komisioni Evropian thotë se skema është “e nevojshme dhe e përshtatshme” për të promovuar energjinë e rinovueshme dhe për të ulur emetimet e ngrohjes së planetit dhe se ndikimi i saj pozitiv mjedisor do të tejkalojë shtrembërimet e mundshme të konkurrencës.

Skema gjermane e Aktit të Energjisë së Rinovueshme 2023 do të kontribuojë në dekarbonizimin e mëtejshëm të prodhimit të energjisë elektrike,” tha në një deklaratë shefja e politikës së konkurrencës së BE-së, Margrethe Vestager.

Si funksionon skema e energjisë së rinovueshme të Gjermanisë?

Skema u paguan një premium prodhuesve të energjisë së rinovueshme, mbi çmimin e tregut që ata marrin për shitjen e energjisë së tyre. Prodhuesit e vegjël mund të marrin një tarifë ushqimore duke siguruar një çmim të garantuar për energjinë e tyre elektrike.

Zgjerimi i prodhimit të energjisë së pastër do të jetë kyç për përmbushjen e objektivit të Gjermanisë për të eliminuar emetimet e saj neto të gazeve serrë deri në vitin 2045. Ai gjithashtu do të plotësojë pjesërisht boshllëkun e furnizimit me energji të shkaktuar nga ndërprerja e shumicës së gazit që dërgon në Evropë këtë vit nga Rusia. Gjermania ishte shumë e varur nga gazi rus.

Për të shmangur kompensimin e dyfishtë të kompanive, Gjermania do të heqë gradualisht mbështetjen ekzistuese për prodhuesit e burimeve të rinovueshme në kohën e çmimeve negative të energjisë deri në vitin 2027.

A është e drejtë mbështetja e BE-së për skemën e energjisë së rinovueshme të Gjermanisë?

Komisioni tha se mbështetja shtetërore e Berlinit me burime të rinovueshme ishte e kufizuar në “minimumin e nevojshëm” dhe përfshinte masa mbrojtëse për të minimizuar shtrembërimet e konkurrencës. Kompanitë duhet të bëjnë ofertë për ndihmën në tenderat qeveritarë.

Përgjigja e Berlinit ndaj krizës energjetike të Evropës ka tërhequr më parë kritika nga disa vende të BE-së.

Shqetësimet u fokusuan në planin më të gjerë të Gjermanisë për të shpenzuar deri në 200 miliardë euro subvencione për të mbrojtur konsumatorët dhe bizneset nga rritja e kostove të energjisë. Kjo është një shumë që shumë shtete të tjera nuk mund ta përballojnë dhe që disa thanë se do të shtrembëronte konkurrencën në tregun e përbashkët të Bashkimit Evropian.

Nisma gjermane, e shpallur në tetor, theksoi ndarjen midis vendeve të pasura të BE-së që mund të akomodojnë huamarrje të reja dhe qeverive me para të kufizuara që janë në kërkim të dëshpërimit për fonde të reja.

Pa një zgjidhje të përbashkët evropiane, ne rrezikojmë seriozisht fragmentimin. Kështu që është parësore që të ruajmë një fushë loje të barabartë për të gjithë,” tha presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në atë kohë, pa përmendur Gjermaninë.

Burimi: Euronews