Bill Gates: Më e keqja e Covid nuk ka ardhur akoma

Pas më shumë se dy viteve të Covid-19, shumë njerëz po ulin mbrojtjen e tyre. Por pandemia nuk ka mbaruar ende – dhe, paralajmëron Bill Gates, më e keqja mund të jetë ende përpara.

“Ne jemi ende në rrezik që kjo pandemi të gjenerojë një variant që do të ishte edhe më transmetues dhe akoma më fatal”, tha miliarderi bashkëthemelues i Microsoft dhe avokati i shëndetit publik për Financial Times të dielën. “Nuk ka të ngjarë, nuk dua të jem një zë dënimi dhe zymtësie, por është shumë më e lartë se një rrezik prej 5% që në këtë pandemi, ne nuk e kemi parë as më të keqen.”

Rastet e reja Covid, të mundësuara nga nënvarianti BA.2 i llojit omicron të Covid, aktualisht po rriten në të gjithë SHBA: Mesatarja shtatëditore e vendit e rasteve të reja ditore në SHBA është deri në 54,429 që nga e diela, sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins. Kjo është një rritje prej 9% gjatë javës së mëparshme, me rastet në rritje në 39 shtete gjatë asaj periudhe kohore.

Por vdekjet e lidhura me Covid-in janë në rënie, duke bërë që cari Covid i Shtëpisë së Bardhë Dr. Ashish Jha të thotë muajin e kaluar se ai “nuk është shumë i shqetësuar tani për tani” për BA.2. Përkundrazi, përhapja e tij është më shumë një kujtesë se Covid është ende në përgjumje – dhe siç vëren Gates, virusi potencialisht mund të ndryshojë përsëri, duke rezultuar në një lloj shqetësimi më të madh.

Për Gates, një mësim nga pandemia Covid deri më tani është se planifikimi parandalues ​​dhe masat mbrojtëse mund të ndihmojnë botën të menaxhojë më mirë pandemitë e ardhshme. Është koncepti thelbësor i librit të tij të ardhshëm, “Si të parandalojmë pandeminë e ardhshme”, i cili do të botohet më vonë këtë vit.

Një propozim, thotë ai, është që Organizata Botërore e Shëndetësisë të krijojë një ekip global mbikëqyrjeje, të përbërë nga ekspertë që mund të dallojnë shpejt kërcënimet e reja shëndetësore në mbarë botën dhe të koordinohen me shpejtësi me qeveritë globale për të parandaluar që sëmundjet e ardhshme të shndërrohen në pandemi.

Gates, i cili e ka etiketuar task-forcën e tij të propozuar si iniciativën “Përgjigjja dhe Mobilizimi i Epidemisë Globale” (GERM), i tha Financial Times se ideja do të kërkonte investime të konsiderueshme financiare nga OBSH dhe vendet anëtare të saj në mënyrë që të krijonte një ekip global ekspertësh duke përfshirë epidemiologët dhe virologët, dhe t’u jepni atyre mjetet që u nevojiten për të identifikuar në mënyrë proaktive dhe për të frenuar shpërthimet e ardhshme.

Është një plan që Gates më parë publikoi në konferencën TED 2022 në prill, ku ai vuri në dukje se OBSH-së ka të ngjarë të duhet të shpenzojë më shumë se 1 miliard dollarë në vit për një ekip të tillë reagimi global. Kjo është e kushtueshme, por kostoja e një pandemie tjetër mund të jetë shumë më e madhe.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka vlerësuar se pandemia Covid do t’i kushtojë ekonomisë globale mbi 12.5 trilion dollarë deri në vitin 2024. Ndërkohë, më shumë se 6.2 milionë njerëz besohet se kanë vdekur globalisht nga koronavirusi, sipas OBSH-së, dhe Gates ka thënë vazhdimisht vitet e fundit se bota nuk ishte e përgatitur siç duhet për këtë pandemi.

“Më duket e egër që ne mund të mos e shikojmë këtë tragjedi dhe të mos bëjmë këto investime në emër të qytetarëve të botës”, tha Gates për Financial Times të dielën. Linja i bëri jehonë një komenti që ai bëri në konferencën TED në prill: “Ne duhet të shpenzojmë miliarda për të kursyer triliona”.

Midis ekipit të propozuar GERM dhe sugjerimeve të tjera nga libri i tij i ardhshëm – duke përfshirë luftën kundër dezinformimit dhe bërjen e vaksinave më të aksesueshme globalisht – Gates ka thënë se qëllimi i tij për vitin 2022 është “të sigurohet që Covid-19 të jetë pandemia e fundit”.

Dhe, ndërsa ai paralajmëron që të mos bëheni të vetëkënaqur ndaj rreziqeve të vazhdueshme të Covid, miliarderi ka shprehur gjithashtu optimizëm se koronavirusi do të jetë më i menaxhueshëm deri në këtë verë – duke thënë në janar se, në mënyrë ideale, shumica e amerikanëve përfundimisht do të jenë në gjendje ta trajtojnë Covid-in si “grip sezonal.”

Burimi: CNBC