Bitcoin dhe kriptot e tjera bien ndërsa normat e interesit rriten

Bitcoin pati një zgjim të vrazhdë të hënën pasi çmimi i tij ra nën 20,000 dollarë (20,017 €) pas komenteve të ashpra mbi rritjen e normave të interesit nga shefi i Rezervës Federale të SHBA.

Bitcoin, kriptomonedha më e madhe sipas kapitalizimit të tregut, po tregtohej me një rënie prej 2 për qind në rreth 19,526 dollarë (19,542 euro), sipas të dhënave të Coin Metrics. Është një nivel i paparë që nga mesi i korrikut dhe çmimet e Bitcoin tani janë ulur më shumë se 50 për qind nga një vit më parë.

Kriptomonedha e dytë më e madhe Ether ra rreth 4 për qind në 1,423 dollarë (1,424 euro), niveli i saj më i ulët në një muaj dhe altcoin-et e tjera gjithashtu ranë.

Bitcoin dhe kriptovalutat e tjera kanë qenë nën presionin e një sërë faktorëve, duke përfshirë kolapsin e të ashtuquajturit stablecoin Terra dhe simbolin e motrës së tij Luna.

Por presionet aktuale ekonomike të ndjera në tregjet tradicionale po ndikojnë gjithashtu në tregun e kriptove.

Ekonomitë pas pandemisë po goditen rëndë nga pushtimi rus i Ukrainës, i cili ka bërë që çmimet e energjisë dhe ushqimeve të rriten, dhe bankat qendrore kanë rritur normat e tyre të interesit për të frenuar inflacionin rekord.

Shefi i Rezervës Federale të SHBA, Jerome Powell tha të premten e kaluar se banka qendrore duhet të vazhdojë të rrisë normat e interesit për të mbajtur inflacionin nën kontroll.

Burimi: Euronews