Censura e internetit i kushtoi ekonomisë globale 5.5 miliardë dollarë në vitin 2021

Ndërprerjet e internetit, mbylljet e mediave sociale dhe frenimi i gjerësisë së brezit nga qeveritë i kushtojnë ekonomisë globale 5.5 miliardë dollarë gjithsej në vitin 2021, sipas një raporti vjetor nga grupi i sigurisë digjitale dhe të drejtave Top10VPN.

Sipas Top10VPN ekonomia e Mianmarit u ndikua më rëndë nga mbylljet e internetit. Ushtria e Mianmarit mori pushtetin me një grusht shteti në shkurt 2021. Kjo u pasua nga mbyllje të gjera të internetit dhe mediave sociale.

Top10VPN vlerëson se ekonomia e vendit mori një goditje prej 2.8 miliardë dollarësh si rezultat.

Nigeria u vlerësua të ishte vendi i dytë më i ndikuar ekonomikisht këtë vit pasi bllokoi hyrjen në Twitter në qershor. Top10VPN llogariti humbjen ekonomike në 1.5 miliardë dollarë.

Sipas raporteve vjetore të Top10VPN, kostoja ekonomike e mbylljeve të internetit të detyruara nga qeveria u rrit 36% vitin e kaluar krahasuar me 2020.

Ndërsa Top10VPN vlerësoi se rreth 486 milionë njerëz u prekën nga ndërprerjet e internetit të imponuara nga qeveria në vitin 2021. Kjo u krahasua me 268 milionë në 2020 – një rritje prej 81%.

“Nga reklamimi te mbështetja e klientit, platformat e mediave sociale janë një mjet jetik për kompanitë në mbarë botën dhe kur ato hiqen jashtë linje, ato mund të vuajnë vërtet,” tha për Insider Samuel Woodhams, një nga autorët e raportit.

“Dëmi ekonomik i këtyre kufizimeve zbehet në krahasim me koston njerëzore. Megjithatë, me kufizimet e internetit të vendosura në Kazakistan dhe Sudan tashmë në vitin 2022, mbylljet e internetit janë larg nga të qenit një gjë e së kaluarës,” shtoi Woodhams.

Top10VPN llogarit ndikimin ekonomik të mbylljeve të internetit duke matur kohëzgjatjen e mbylljeve në mbarë botën përpara se t’i ushqejë ato përmes një mjeti të zhvilluar nga OJQ-ja The Internet Society.

Burimi: Insider