3 arsyet pse të gjithë po lënë punën e tyre në SHBA, sipas Sekretarit të Departamentit të Punës

Viti i kaluar “çimentoi një argëtim të ri” amerikan: lënien e punës.

Për tetë muaj, punëtorët u larguan në nivele gati rekord. Në nëntor, muaji më i fundit për të cilin Byroja e Statistikave të Punës ka publikuar të dhëna, një rekord prej 4.5 milionë punëtorësh thanë: “Unë u largova”. Kjo është 3% e të gjithë fuqisë punëtore.

Një e dhënë e madhe se përse kaq shumë amerikanë po i lënë punët e tyre vjen nga fakti se kush po largohet saktësisht. Një rekord prej 1 milion punëtorësh në Industrinë e Kohës së lirë dhe Mikpritjes lanë punët e tyre në nëntor; sektorët me paga të ulëta kryesojnë në mënyrë disproporcionale largimet. Me punësimin ende të fuqishëm, kjo sugjeron që paga e shumë punëdhënësve me paga të ulëta nuk do ta ulë më atë.

Në të njëjtën kohë, publikimi i fundit i të dhënave të Byrosë së Statistikave të Punës tregoi se ekonomia shtoi vetëm 199,000 vende pune në dhjetor – shumë larg nga 450,000 listat e pagave që parashikuan ekonomistët.

Lexo: Pse mbajtja e punonjësve është më e rëndësishme se kurrë më parë në industrinë e teknologjisë

Pas publikimit të të dhënave të vendeve të punës, Sekretari i Punës Marty Walsh tha për Insider se kishte shumë arsye pse njerëzit po largoheshin nga puna – dhe u përcaktua në tre arsye që mund të shpjegojnë numrin e largimeve dhe listat e ulëta të pagave.

  1. Njerëzit duan punë më të mirë

“Unë mendoj se shumë njerëz po kërkojnë të përmirësojnë veten,” tha Walsh. “Ata po lënë punën në të cilën janë dhe do të kërkojnë punë më të paguara dhe më shumë mundësi.”

Në dhjetor, faqja e punës Indeed publikoi një anketë me 1,000 punëtorë që kishin lënë të paktën dy vende pune që nga marsi 2020. Nga ata të anketuar, 92% thanë: “Pandemia i bëri ata të ndjenin se jeta është shumë e shkurtër për të qëndruar në një punë pas të cilës nuk ishin të pasionuar.

Kur bëhet fjalë për largimet e nëntorit, Nick Bunker, drejtori i kërkimeve ekonomike në Indeed tha se “shumë punëtorë në ato industri me paga më të ulëta duket se po lënë punën për kullota më të gjelbra, ku mund të marrin paga më të larta”.

Walsh shtoi se “kjo është arsyeja pse është e rëndësishme për ne që të bëjmë investime në zhvillimin e fuqisë punëtore” dhe trajnimin e punës.

  1. Ata janë të shqetësuar për COVID-19

Shumë njerëz padyshim janë të shqetësuar edhe për virusin,” tha Walsh. Frika për shëndetin personal dhe për t’u prekur nga virusi është përmendur vazhdimisht si një shtytës kryesor i mungesës së punës pandemike. Kjo është veçanërisht e dukshme tani, pasi SHBA ka pasur një rritje të rasteve mes rritjes së variantit Omicron. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve raportuan 705,264 raste të reja me COVID-19 më 5 janar, të cilat erdhën pas një rritjeje të madhe që filloi në mes të dhjetorit.

Kjo mund të tregojë gjithashtu arsyen pse punëtorët po largoheshin kryesisht nga Industria e Kohës së lirë dhe Mikpritjes. Në nëntor, madje edhe para Omicron, vendi regjistronte rregullisht dhjetëra mijëra raste.

Lexo: 6 pyetjet e rëndësishme që duhet t’i bëni vetes përpara se të lini një punë në korporatë për një startup

  1. Kujdesi për fëmijët mbetet i vështirë

“Kujdesi ndaj fëmijëve është një problem kryesor në këtë vend,” tha Walsh, duke shtuar: “Nuk po mbështetet në shumë mënyra tani.”

Ai tha se 100,000 njerëz ishin larguar nga sektori i kujdesit për fëmijët që nga shkurti i vitit 2020. Disa punonjës të kujdesit për fëmijët thanë më parë për Insider se ndërsa i donin punët e tyre, po mendonin të largoheshin për shkak të pagave të ulëta dhe kushteve të vështira të punës.

Në nëntor, SHBA humbi punëtorët e çerdheve për të dytin muaj radhazi, duke hequr 2100 vende pune në atë sektor.

“Ne duhet të bëjmë më shumë për të mbështetur kujdesin ndaj fëmijëve,” tha Walsh. Për shembull, ligji i ngecur, Build Back Better Act, do të ulte kostot e kujdesit për fëmijët, do të rriste aksesin e tij dhe do të synonte të krijonte para-K universale. Por ky legjislacion është në prapavijë.

Burimi: Insider