Pse mbajtja e punonjësve është më e rëndësishme se kurrë më parë në industrinë e teknologjisë

Sipas një sondazhi të Microsoft në 30,000 punëtorë në nivel global, 41% e punëtorëve po mendojnë të lënë ose të ndryshojnë profesionet e tyre këtë vit. Në prill, një rekord prej 4 milion njerëz lanë punën e tyre, me 3.9 milion të tjerë në qershor. Kjo është ajo që është quajtur si “Dorëheqja e Madhe”.

Pse po ndodh Dorëheqja e Madhe

Pandemia ka lehtësuar një zhvendosje të prioriteteve për shumicën e njerëzve. Ajo ka shërbyer si një thirrje zgjimi për shumicën e punëtorëve pasi ata kanë qenë disi më pak të angazhuar në vendet e tyre të punës. Kjo u ka dhënë atyre një shans për të eksploruar mundësitë e pafundme në dispozicion. Kjo mund të jetë një punë e ëndërruar, pagë më e mirë, më shumë fleksibilitet, kulturë më e mirë apo edhe një vendndodhje më e përshtatshme. Motivet janë të shumta, dhe meqenëse shumica e organizatave kërkojnë që punonjësit të kthehen në zyrë, njerëzit po rivlerësojnë mundësitë e tyre.

Lexo: Ja cilat janë 10 vendet më të mira në botë për të punuar ndërsa jeni me pushime

Marrëdhënia midis Dorëheqjes së Madhe dhe mbajtjes së punonjësve

Sipas një sondazhi të fundit nga Monster, 95% e punonjësve, të motivuar nga pandemia Covid-19, duan të kërkojnë një ndryshim sa i përket punës dhe jetës së tyre në përgjithësi. Sondazhi ka nxjerrë arsyet më poshtë si arsyet kryesore për këtë ndryshim:

  • Më shumë fleksibilitet: Pasi punojnë nga shtëpia për muaj, punonjësit po kërkojnë më shumë fleksibilitet dhe liri në lidhje me vendin nga ku punojnë. Shumica e njerëzve – veçanërisht të rinjtë – duan të punojnë nga shtëpia për disa ditë në javë në vend që të udhëtojnë çdo ditë të javës.
  • Cilësi më e mirë e jetës dhe mirëqenie: Shumica e punonjësve kanë shijuar një cilësi të përmirësuar të jetës gjatë punës nga shtëpia gjatë pandemisë. Prandaj, ata nuk janë të gatshëm të rifillojnë monotoninë e mjedisit të zyrës.
  • Rraskapitje dhe lodhje: Ndonjëherë, punonjësit përjetojnë lodhje kur balancojnë një 9-5 me jetën familjare.
  • Trajtimi i keq: Për disa, vendimi për të lënë punën e tyre është për shkak të trajtimit të dobët nga punëdhënësi i tyre gjatë gjithë pandemisë.

Ndërsa qarkullimi i punonjësve është normal, Dorëheqja e Madhe mund të anashkalojë kompanitë nëse ata nuk kërkojnë të kuptojnë dhe adresojnë motivimet individuale që nxisin këtë ndryshim.

Lexo: Kërkimi i punonjësve është kthyer sërish në një biznes fitimprurës

Pse mbajtja e punonjësve është kritike në industrinë e teknologjisë

Është raportuar se dorëheqjet në industrinë e teknologjisë janë rritur që nga fillimi i pandemisë. Një problem i madh me industrinë e teknologjisë është mungesa e talentit, me gjigantët e industrisë që kanë rrëmbyer një pjesë të madhe të talenteve më të mirë. Industria e teknologjisë është shumë konkurruese, me kompanitë që konkurrojnë për të njëjtin talent. Edhe me ndryshimet ekonomike të shkaktuara nga pandemia, është e domosdoshme që kompanitë teknologjike të përqëndrohen në ruajtjen e talentit të tyre aktual. Me natyrën e specializuar të kësaj industrie, humbja e talentit jo vetëm që vjen me një kosto të lartë, por gjithashtu nënkupton humbjen e aftësive dhe talentit unik që mund të jetë e vështirë për t’u gjetur. Ju gjithashtu mund të humbni punonjës në avantazhin e konkurrentit tuaj.

Si mund të luftojnë kompanitë me ‘Dorëheqjen e Madhe’?

  1. Zgjeroni mundësitë e punës në distancë

Për shumicën e punonjësve, viti i kaluar është dëshmi se ata nuk duhet të jenë në zyrë për të qenë produktivë. Ndërsa shumica mund të kenë humbur mundësinë për t’u shoqëruar me shokët e tyre të punës, një numër i madh nuk kanë ndërmend të punojnë nga zyra çdo ditë të javës. Një studim tregon se 39% e punonjësve të anketuar do të konsideronin të linin punën nëse punëdhënësi i tyre nuk përfiton nga mundësia për të punuar në distancë. Dhe shifra shkon deri në 49% për gjeneratat Gen Zs dhe Millennials. Kjo ka detyruar kompanitë si Twitter të ofrojnë një mundësi për të punuar nga shtëpia përgjithmonë.

Lexo: 10 gabimet që bëjnë zakonisht njerëzit të cilët punojnë nga shtëpia

  1. Investoni në mbështetjen e fuqisë punëtore të shpërndarë

Edhe për organizatat që zgjerojnë një mundësi pune në distancë, kalimi në një mjedis hibrid të punës mund të jetë sfidues. Megjithëse infrastruktura teknologjike mund të jetë krijuar, kërkohen shumë ndërrime për të mbështetur me sukses këtë mënyrë të re të punës. Hapi i parë duhet të jetë trajnimi i menaxherëve për të udhëhequr me sukses ekipet hibride.

  1. Rivlerësoni politikat e zhvillimit të karrierës

Ngjarjet që ndryshojnë botën si pandemia Covid-19 janë të mjaftueshme për të bërë këdo që të rivlerësojë prioritetet e tij në jetë. Ju mund të mos jeni në gjendje të mbani çdo punonjës, por mund të ndërmerrni hapa domethënës për t’i ndihmuar punonjësit të marrin vendime domethënëse për karrierën. Si punëdhënës, punonjësit duhet të ndjehen të lirë të diskutojnë me ju për qëllimet e karrierës dhe jetës.

Është e rëndësishme të theksohet se qarkullimi i punonjësve është i pashmangshëm. Sidoqoftë, është një problem kur kompanitë nuk janë në gjendje të mbajnë talentin e tyre më të mirë, i cili është i detyruar të ndikojë negativisht në përfundimin e tyre. Me industritë si teknologjia që po ndikohen shumë nga ‘Dorëheqja e Madhe’, çdo kompani duhet të hartojë strategji për të ruajtur talentin.

Burimi: Entrepreneur