Çfarë të dini tani për rastet e infektimit me COVID pas vaksinimit dhe variantin Delta

Dr. Reynold Panettieri, mjek i mushkërive në Shkollën Mjekësore Robert Wood Johnson të Universitetit Rutgers, u përgjigjet pyetjeve kryesore rreth përparimit të infeksioneve COVID dhe si të mbroheni

Çfarë është infektimi i depërtimit?

Në rastin e COVID, një depërtim do të thotë që ju të merrni një infektim dy javë pasi të jeni vaksinuar plotësisht. Për Moderna ose Pfizer në dy doza, kjo do të jetë 14 ditë pas dozës tuaj të dytë. Ju duhet të keni një sasi të konsiderueshme të imunitetit, por nëse merrni një infeksion, kjo quhet infeksion i depërtimit.

Infeksionet e depërtimit janë një problem me pothuajse çdo vaksinë që është përdorur ndonjëherë. Asnjë vaksinë nuk është 100 për qind efektive. Por nuk ka dyshim se vaksinat e aprovuara COVID-19 janë të sigurta dhe efektive. Personat që janë më të rrezikuar nga sëmundje të rënda janë akoma ata që nuk janë vaksinuar.

Sa të zakonshme janë rastet me COVID-19 pas vaksinimit?

Të dhënat për rastet e raportuara tregojnë se më pak se 0.003% – ose rreth 5’000 njerëz nga 161 milion Amerikanë që janë vaksinuar – kanë pasur raste të depërtimit.

Ekziston një numër i infeksioneve që nuk raportohen, kështu që numri i saktë ka të ngjarë të jetë më i lartë, madje mund të jetë një nënvlerësim bruto.

Ju gjithashtu duhet të kuptoni që matjet e përcaktimit të infeksionit mund të vijnë nga virusi i vdekur dhe jo nga virusi aktiv. Ne bëjmë diçka të quajtur PCR, e cila zbulon ARN virale. Ne themi, “Mirë, kjo është ekuivalente me një infeksion”, por ajo ARN virale mund të jetë aty për ca kohë dhe të mos shoqërohet me një virus aktiv. Këto janë gjëra teknike që do të humbasin shumicën e njerëzve. Por vetëm sepse jeni pozitiv dhe jeni asimptomatik nuk do të thotë domosdoshmërisht, dhe kjo është pika e rëndësishme, që jeni infektues, e shihni.

A ka më shumë gjasa që disa njerëz të infektohen pasi të jenë vaksinuar plotësisht?

Të dhënat me të vërtetë nuk kanë treguar një grup më të ndjeshëm, por qëndron për arsye se pacientët me sëmundje kronike ose që janë të imunokompromisuar janë më të prekshëm. Është e vështirë të përgjithësohet, por ata ende mund të marrin pak mbrojtje nga vaksina dhe të kenë sëmundje më pak të rëndë.

Raporti CDC nuk ka treguar grupe tek të moshuarit ose me infeksione specifike të lidhura.

A i bën varianti Delta më të mundshme rastet e infektimit me Covid-19 pas vaksinimit?

Varianti Delta ka potencial më të madh për të infektuar njerëzit; nuk ka dyshim për këtë. Por njerëzit në rrezik më të madh janë të pavaksinuarit. Çdo vaksinë e aprovuar në Shtetet e Bashkuara ka treguar efikasitet kundër variantit Delta. Ne nuk po shohim grupe përparimesh të lidhura me një vaksinë ose një tjetër.

Nëse jeni të vaksinuar dhe merrni COVID, sa ka të ngjarë të përjetoni simptoma të rënda?

Rastet e infektimeve pas vaksinimit që [rezultojnë në shtrim në spital dhe vdekje] janë jashtëzakonisht të pazakonta. Shumica e njerëzve do të jenë asimptomatikë ose mund të kenë simptomat e një ftohjeje të zakonshme. Por do të ketë një ndikim në sëmundjen e rëndë dhe vdekjen midis atyre që nuk janë vaksinuar.

Çfarë masash parandaluese rekomandoni? A duhet që njerëzit e vaksinuar plotësisht të mbajnë maska?

Ndiqni udhëzimet për CDC dhe shtetin tuaj dhe qeverinë lokale. Nëse jeni në grupe të mëdha ose në hapësira të mbyllura, unë mendoj se përdorimi i një maske është një qasje e arsyeshme. Por mbrojtja më e mirë është të vaksinoheni. Nëse vaksinoheni dhe merrni COVID-19, ka të ngjarë të përjetoni një version më të butë të sëmundjes.

Burimi: People

Shikoni dhe: Rastet me COVID-19 pas vaksinimit janë tani më të shpeshta, ja simptomat që kishin 2 të infektuar