Cilat vende evropiane po udhëheqin revolucionin e paneleve diellore?

Duke udhëtuar nëpër Evropë në një ditë të kthjellët, ka gjithnjë e më shumë gjasa të shihni panele diellore që shkëlqejnë në diell.

Është një shenjë pozitive për shumicën, pasi një sondazh i fundit që tregon se energjia e rinovueshme është mënyra e favorizuar e qytetarëve të BE-së për të dalë nga kriza klimatike është diçka për t’u bërë.

Por disa politikanë janë ende duke gjetur mënyra për të hedhur fushat diellore në një dritë të keqe, brenda një tendence më të gjerë të veprimit klimatik që po politizohet. Ndërsa ende konkurronte me Liz Truss për t’u bërë kryeministër i Mbretërisë së Bashkuar, Rishi Sunak u zotua se nuk do të shihte “një pjesë të tokës bujqësore më të mirë [të humbur] nga fermat diellore”.

Kjo ndodh pavarësisht se panelet diellore të montuara në tokë aktualisht mbulojnë vetëm 0.1 për qind të të gjithë tokës në MB, shumë prapa asaj të dedikuar për fusha golfi.

Pamja e plotë është shumë më e larmishme. Gjithnjë e më shumë panele diellore po shfaqen anëve rrugëve, rezervuarëve dhe tokës së pashfrytëzuar pranë shinave të trenave, ndërsa peizazhi energjetik i Evropës – dhe kështu peizazhi i saj fizik – ndryshon për mirë.

Ashtu siç duhet: deri në vitin 2035, solarët duhet të rriten nëntëfish për ta vendosur kontinentin në një shteg të pajtueshëm me ngrohjen 1,5 gradë Celsius, sipas grupit të mendimit Ember për energjinë e pastër.

Euronews foli me ekspertë se cilat vende po udhëheqin rrugën dhe çfarë nevojitet që solari të luajë rolin e vet në tranzicionin e energjisë së gjelbër.

Cilat vende evropiane po bëjnë më të mirën me energjinë diellore?

Një park diellor në Holandë, i cili ka parë një zgjerim të shpejtë në kapacitetin e tij diellor. Utrecht Robin/ABACA/REUTERS

Ka një numër metrikash të ndryshme me të cilat mund të gjykoni suksesin diellor të një vendi.

Duke parë përqindjen e energjisë elektrike të prodhuar nga dielli në përzierjen e energjisë, Holanda, Gjermania dhe Spanja dalin në krye, me 23 për qind, 19 për qind dhe 17 për qind përkatësisht gjatë verës 2022.

Greqia është zakonisht një performuese më e mirë edhe këtu, së fundmi feston prodhimin e 100 për qind të energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme për herë të parë (megjithëse për vetëm pesë orë).

Vendet ku energjia diellore po ngrihet me shpejtësi priren të jenë më të vogla dhe të përqendruara në Evropën Lindore. Polonia e ka rritur gjenerimin e saj diellor që nga viti 2018 me 26 herë të mëdha, me Finlandën dhe Hungarinë gjithashtu që nxjerrin energjinë e rinovueshme me shpejtësi.

Çuditërisht, tabela e drejtuesve nuk përputhet me atë se cilat vende janë më me diell. Mbështetja politike dhe kultivimi i klimës së duhur ekonomike për energjinë diellore është më i rëndësishëm se nivelet e ‘rrezatimit’.

“Fotovoltaikët [PV] janë një teknologji që është e aplikueshme deri në gjysmën jugore të Suedisë,” shpjegon Jonathan Bonadio, këshilltar i lartë i politikave në SolarPower Europe “Edhe në mes të Suedisë, ka ende kuptim, me uljen e kostos së Panelet PV dhe ulja e përgjithshme e kostos.”

Panelet diellore rreshtojnë majën e një tuneli treni pranë një autostrade në Brasschaat, Belgjikë. Virginia Mayo/AP

Është e vështirë të krahasosh si për të ngjashme vende të formave dhe madhësive kaq të ndryshme. Luksemburgu në fakt ka përqindjen më të lartë të diellit, vëren analistja Ember, Harriet Fox. Por me më pak se 65,000 banorë është diçka si një anomali.

Gjermania, ekonomia më e madhe në Evropë, ka objektivin më të lartë të kapacitetit diellor në BE (215 GW) – duke synuar një pjesë 80 për qind të burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030. Vende të tjera, duke përfshirë Austrinë, Danimarkën dhe Holandën, synojnë për 100 për qind energji të rinovueshme nga fundi i dekadës.

Vendet më të mëdha kanë gjithashtu rezultatet më të mira të ankandeve, me Gjermaninë, Spanjën dhe Holandën që nxjerrin në ankand sasitë më të mëdha të burimeve të rinovueshme.

SolarPower Europe, një shoqatë e udhëhequr nga anëtarët për sektorin e PV diellore të kontinentit, shton se ‘vendet gigavat’ janë pretendentët e vërtetë. Këto janë vendet që kanë instaluar të paktën një gigavat diellor – ekuivalent me një reaktor bërthamor dhe të aftë për të furnizuar me energji rreth 300,000 shtëpi.

Danimarka është gjithashtu në këtë listë dhe shpresohet që Norvegjia, Italia, Suedia dhe Belgjika të kualifikohen së shpejti.

Cilat janë rregullat e Mbretërisë së Bashkuar dhe BE-së për energjinë diellore të montuar në tokë?

Ferma diellore Picarreau e ndërtuar nga Corisca Sole në Francë është një shembull i një projekti që kujdeset për mbrojtjen e florës dhe faunës lokale. SOLE KORSICA

“Solar është një mënyrë kaq e lehtë për të rregulluar krizën energjetike ose për ta reduktuar atë,” thotë Fox për Euronews Green. “Sidomos për dimrin e ardhshëm – për të cilin njerëzit tashmë thonë se do të jetë edhe më i testuar se ky, sepse ndoshta do të kemi kaluar nëpër rezervat tona të gazit.

“Ju mund të vendosni lehtësisht një park diellor brenda një viti, nëse keni pranimin politik, social dhe mjedisor.”

Në Mbretërinë e Bashkuar, politikanët konservatorë po mendonin kohët e fundit një hap prapa: zgjerimin e fushës së tokës ‘më të mirë dhe më të gjithanshme’ – të destinuar për bujqësi – për të përfshirë tokën e klasës më të ulët ku janë ndërtuar dhe planifikuar shumica e fermave diellore.

Përcaktimi i tokës, qoftë për përdorim bujqësor apo industrial, është zakonisht një çështje e shtetit anëtar në kontinent. REPower EU, plani i bllokut për të hequr veten nga lëndët djegëse fosile ruse, kërkon që vendet të identifikojnë zonat ku mund të nisin projektet e rinovueshme me procese më të shpejta të lejeve.

SolarPower EU preferon termin zona ‘përparësie’ (i cili nuk mbart të njëjtën shoqatë të zonave ‘të ndaluara’). Por mesazhi është i qartë; “Frutat e varura më të ulëta aktualisht shtrihen në zona të degraduara ose vende me biodiversitet të ulët që ishin nën bujqësi intensive, ose zona parkimi,” thotë Bonadio.

Si po merr trajtimin diellor toka dhe peizazhi ujor i Evropës?

Agro PV ofron përfitime të ndërsjella midis ruajtjes së natyrës, praktikave bujqësore dhe prodhimit të energjisë. Sun’Agri

Agonia mbi shkëmbimin midis tokës pjellore dhe vendeve diellore është mjaft e paimagjinueshme, duke pasur parasysh të gjitha opsionet e reja dhe në zhvillim atje. Jo më pak agrovoltaikët – praktika e përdorimit të tokës për prodhimin e energjisë bujqësore dhe diellore. Panelet mund të ofrojnë hije për të mbrojtur të korrat gjatë valëve të të nxehtit, për shembull.

Gjermania dhe Franca kanë disa projekte që demonstrojnë këtë përdorim të dyfishtë. Dhe një raport i ri nga SolarPower EU detajon se si mund të rritet biodiversiteti në këto vende, duke filluar me një grumbullim të specieve në fushat e kultivuara më parë intensivisht.

Anët e rrugëve kanë filluar të marrin një ndryshim nga dielli. Panelet janë duke u instaluar në barrierat e zhurmës në Holandë dhe Zvicër, ku planet për autostradat diellore mund të gjenerojnë deri në 55 GW prodhim.

Hekurudhat po marrin gjithashtu pamjen diellore, dhe jo vetëm në djerrinat ngjitur. Kompania kombëtare gjermane e trenave Deutsche Bahn po eksperimenton me shtimin e qelizave diellore në traversat në shina. Nëse shtrihet në të gjithë rrjetin DB 60,000 km të gjatë, kompania britanike që qëndron pas skemës vlerëson se do të gjeneronte fuqinë ekuivalente të pesë termocentraleve bërthamore.

Ka shumë mundësi emocionuese që PV të integrohet në hekurudha. Bankset.

Minierat e vjetra të qymyrit janë një vend tjetër kryesor për energjinë diellore; ata kanë marrë një qira të re për jetën energjetike nga Polonia, Rumania dhe Bullgaria në Spanjë.

Pastaj është dielli ‘blu’; brezat e paneleve që vendosen në trupa ujorë natyrorë dhe artificialë. Portugalia tani ka parkun diellor lundrues më të madh në Evropë, katër fusha futbolli të gjata në rezervuarin Alqueva. Ai rrëzoi nga froni projektin e rezervuarit të Queen Elizabeth II të Lightsource BP në fillim të këtij viti.

Ekonomia e PV-ve diellore lundruese është pak më e shtrenjtë, për njësi të energjisë së prodhuar për t’u ndërtuar në liqene dhe rezervuarë,” shpjegon Bonadio. Dhe ka përdorues të tjerë të ujit, si ata që përdorin një liqen për kohë të lirë, që duhen marrë parasysh gjithashtu. “Kështu që nuk do të them se PV-ja lundruese është miniera e re e arit. Është një fushë e perspektivës, por vjen me një paketë të tërë, me fusha industriale dhe fusha të tjera.”

Edhe në sipërfaqen e ujit, panelet diellore mund të japin një kontribut pozitiv në ekosistem, shton ai. “Ne kemi shembuj shumë të mirë të PV diellore që mund të përdoren si shkëmb për speciet endemike në mënyrë që të zhvillohen.”

Impianti FV lundrues Bomhofsplas, i vendosur në një gropë industriale të rikuperuar pranë Zwolle në Holandë, është një shembull kryesor i kësaj. Ajo ka instaluar 20 ‘biohuta’ në skajet e uzinës lundruese, duke vepruar si fidanishte për peshq të vegjël dhe mikroorganizma ujorë.

Studimet e hershme tregojnë tashmë një rritje të numrit dhe diversitetit të specieve në zonën poshtë impiantit FV lundrues. U zbuluan lloje të ndryshme peshqish, midhjesh dhe sfungjeri, me një ekuilibër të mirë midis specieve grabitqare dhe gjahut.

Peshqit dhe mikroorganizmat notojnë nën sipërfaqen e impiantit FV Floating Bomhofsplas në Holandë. BayWa r.e.

Çfarë po e pengon potencialin diellor të Evropës?

Është koha, dhe jo hapësira, ajo që paraqet sfidën më të madhe në rritjen e kapacitetit diellor të Evropës.

Që nga viti 2017, një rënie e kostove ka sjellë në një “epokë të re” për PV-të diellore, thotë Bonadia.

Sipas iniciativës së BE-së REPower të Komisionit, ne duhet të instalojmë aq energji diellore sa ishte instaluar në 20 vitet e fundit. Kjo, mendon ai, është teknikisht e realizueshme. Por kjo do të thotë se ne duhet të dyfishojmë kapacitetin tonë diellor deri në vitin 2025 dhe ta katërfishojmë atë deri në vitin 2030.

Kjo do të thotë përshpejtim i procesit të lejeve, i cili, megjithëse më i shpejtë se ai për erën, ende e kalon kufirin e BE-së prej dy vitesh në shumicën e vendeve. Grupet diellore po bëjnë thirrje që kjo të thjeshtohet si prioritet.

Barkë lundruese me panele diellore në ‘Lac des Toules’, një liqen rezervuar alpin në Bourg-Saint-Pierre, Zvicër. LAURENT DARBELLAY/AP

Leja e lidhjes me rrjetin është një pengesë e madhe në fund të këtij procesi. “Aktualisht, operatorët e rrjetit në nivel të BE-së ende nuk kanë arritur të planifikojnë për një të ardhme kur ne të përdorim 100 për qind burime të rinovueshme,” thotë Bonadio.

Dhe fuqia njerëzore është një tjetër pjesë kyçe e ekuacionit. “Ju mund të keni procedurat më të thjeshta në letër,” shton ai, “por nëse nuk keni staf të mjaftueshëm, nuk do të jeni në gjendje t’i ndiqni.”

Pikërisht për këtë çështje SolarPower Europe shpreson të lidhet me shumë nga pjesëmarrësit e rinj në COP27, duke shpresuar të aftësojë brezin e ri.

Dhe ka edhe një pjesë thelbësore të negociatave për t’u bërë. Ndërsa Parlamenti Evropian dhe Komisioni janë të vendosur për arritjen e 45 për qind të burimeve të rinovueshme deri në vitin 2050, disa shtete anëtare po bëjnë presion për një objektiv më të ulët prej 40 për qind.

Fundi i sipërm “është mënyra më ekonomike për neutralitetin e klimës deri në vitin 2050. Dhe është gjithashtu mënyra e vetme për të mbajtur gjallë 1.5C”, argumenton Bethany Meban e shoqatës.

“Ne duam të sigurohemi që ta arrijmë atë objektiv prej 45 për qind deri në Krishtlindje”.

Burimi: Euronews