Vezët mund të na ndihmojnë të luftojmë ndotjen plastike, zbulon hulumtimi

Vezët mund të përdoren për të filtruar mikroplastikën dhe kripën nga uji, kanë zbuluar studiuesit.

Veza është një element kryesor në tavolinat e mëngjesit në mbarë botën.

Por mund të jetë një aleat i pamundur në betejën kundër ndotjes plastike, kanë gjetur shkencëtarët në Universitetin Princeton.

Sipas hulumtimit të tyre të ri novator, të bardhat e vezëve të thara në ngrirje dhe super të nxehta mund të heqin kripën dhe mikroplastikën nga uji i detit me 98 për qind dhe 99 për qind efikasitet respektivisht.

E bardha e vezëve funksionon edhe nëse fillimisht janë skuqur në sobë,” tha Sehmus Ozden, autori i parë i gazetës botuar në Materials Today.

Si mund të përdorin shkencëtarët të bardhat e vezëve për të filtruar ujin?

E bardha e vezëve është një sistem kompleks i proteinave pothuajse të pastra.

Kur ato thahen në ngrirje dhe nxehen në 900 gradë Celsius në një mjedis pa oksigjen, ato formojnë një strukturë të ndërlidhur të fijeve të karbonit dhe fletëve të grafenit.

Kjo strukturë “aerogel” vepron si një sitë shumë e ngushtë, duke shoshitur mikroplastikën ose kripën e keqe nga uji.

Ju duhet të thyeni disa vezë për të filtruar mikroplastikën

Shkencëtarët provuan një sërë opsionesh të ndryshme përpara se të arrinin te vezët.

Profesori Craig Arnold – një nga studiuesit në letër – gjeti frymëzim për eksperimentet gjatë një takimi të fakultetit gjatë drekës.

Isha ulur aty, duke parë bukën në sanduiçin tim”, tha ai.

“Dhe mendova me vete, kjo është pikërisht lloji i strukturës që na nevojitet.”

Ekipi fillimisht u përpoq të përdorte bukë të përzier me karbon për të filtruar mikroplastikën. Asnjë nga këto metoda nuk funksionoi shumë mirë, kështu që studiuesit vazhduan të hiqnin përbërësit.

Struktura e aeroxhelit është formuar nga fletë grafeni të shtrira nëpër rrjetet e fibrave të karbonit. Shaharyar Wani / Princeton

Ne filluam me një sistem më kompleks, dhe thjesht vazhduam të reduktonim, reduktonim, pakësuam, derisa arritëm në thelbin e asaj që ishte”, tha Arnold.

“Ishin proteinat në të bardhat e vezëve që po çonin në strukturat që na duheshin.”

A janë të bardhat e vezëve një zgjidhje e shkallëzuar ndaj ndotjes mikroplastike?

Mikroplastika – grimcat e vogla të plastikës deri në 5 mm të gjata – janë kudo. Sipas një studimi të fundit, njerëzit konsumojnë pa dashje deri në pesë gram mikro dhe nano-plastikë çdo javë.

Fenomeni mund të ketë pasoja të rrezikshme për shëndetin.

Grimcat e vogla mbeten në gjakun e njeriut, vendosen në organe dhe ndotin fetusin. Hulumtimet e reja sugjerojnë se ato mund të jenë në gjendje të nxisin kancerogjenezën në qeliza, procesi që shkakton mutacione kanceroze.

Vetëm vezët nuk do ta zgjidhin këtë problem – njerëzit kanë prodhuar më shumë se 8.3 miliardë tonë plastikë që nga vitet 1950.

Por nëse grupi hulumtues mund të përmirësojë procesin e fabrikimit, ata mund të ndihmojnë me pastrimin e ujit në një shkallë më të madhe.

Ndërsa vezët e blera në dyqan mund të jenë pjesë e zgjidhjes, studiuesit po kërkojnë gjithashtu prodhimin e proteinave sintetike me të njëjtat cilësi filtrimi.

Mund të ketë përfitime të rëndësishme, thotë Ozden – jo më pak të jetë dukshëm më i lirë se opsionet ekzistuese.

Karboni i aktivizuar është një nga materialet më të lira që përdoret për pastrimin e ujit. Ne krahasuam rezultatet tona me karbonin e aktivizuar, dhe është shumë më mirë,” tha ai.

Burimi: Euronews