Cilat vende në Evropë janë shtëpitë e spitaleve më të mira në botë?

Qasja në një kujdes të mirë shëndetësor është vazhdimisht një nga shqetësimet kryesore kur vendosim një kryq në kutinë e votimit ose kur e gjejmë veten të sëmurë dhe kemi nevojë për trajtimin më të mirë në dispozicion.

Për pesë vitet e fundit, Newsweek, në partneritet me firmën e të dhënave Statista, ka renditur spitalet më të mira në botë.

Nëse merrni parasysh se çfarë kanë përfshirë ato pesë vitet e fundit – shpërthimi global i COVID-19, lufta e parë e madhe që Evropa ka parë në shekullin e 21-të, e cila nga ana tjetër ka përkeqësuar inflacionin, një krizë energjie dhe kostoje jetese dhe shkurtime në financim – ka qenë një kohë me presion të lartë për kujdesin shëndetësor.

Për sa i përket metodologjisë, hulumtimi i Newsweek analizoi 2,300 spitale në 28 vende dhe renditi 250 më të mirët. Lista përfshin gjithashtu spitale të specializuara dhe krahason pretendentët për kërkimin, inovacionin, standardin e kujdesit dhe qëndrueshmërinë.

Vendet u zgjodhën bazuar në disa faktorë, duke përfshirë standardin e jetesës, jetëgjatësinë, popullsinë, numrin e spitaleve dhe disponueshmërinë e të dhënave.

Mbi 80,000 ekspertë mjekësorë morën pjesë në një anketë në internet dhe u morën parasysh edhe reagimet e pacientëve. Plus, rezultatet marrin informacion nga metrikat e cilësisë si vlerësimet e higjienës.

Sipas Newsweek, “spitalet më të mira në botë tërheqin vazhdimisht njerëzit më të mirë dhe ofrojnë rezultatet më të mira për pacientët, si dhe terapitë dhe kërkimet e reja më të rëndësishme.

“Nga të gjithë spitalet në botë, relativisht pak mund t’i bëjnë të gjitha këto gjëra vit pas viti”.

Këtu janë disa nga rezultatet kryesore.

Cilat vende evropiane hynë në top 10?

Spitalet më të mira të kontinentit, sipas hulumtimit, u gjetën në Suedi, Gjermani dhe Francë, të cilat zunë vendet e para në renditjen përfundimtare evropiane.

Karolinska Universitetssjukhuset e Suedisë në Solna doli në vendin e 6-të në përgjithësi, performuesi më i lartë në Evropë.

Spitali universitar punon me studentë dhe profesorë të mjekësisë nga Instituti i famshëm Karolinska, dhe i vetëm zë pjesën më të madhe të kërkimit mjekësor akademik në vend.

Charité – spitali i lidhur me Universitätsmedizin Berlin – renditet në vendin e 7-të në përgjithësi. Është një nga spitalet universitare më të mëdha në Evropë dhe ka nxjerrë mbi gjysmën e fituesve të çmimit Nobel të vendit për mjekësi dhe fiziologji. Ajo gjithashtu krenohet që është një nga punëdhënësit më të mëdhenj në kryeqytetin gjerman.

AP-HP e Parisit – Hôpital Universitaire Pitié Salpêtrière zuri vendin e 8-të. Është e njohur ndërkombëtarisht për kërkimet e saj në kushte që variojnë nga çrregullimet e sistemit nervor, kanceri dhe onkologjia, kujdesi emergjent dhe kujdesi për të moshuarit.

Në përgjithësi, vendet evropiane me spitalet më të larta ishin Gjermania, Zvicra dhe Franca.

Cili vend ka në përgjithësi spitalet më të mira?

Katër vendet e para në listën e Newsweek dhe Statista dominohen nga spitalet amerikane.

Në vend të parë vjen Klinika Mayo e Rochester në Minesota. Nëse keni kërkuar ndonjëherë simptoma në Google, ka shumë mundësi që të keni dëgjuar për Mayo Clinic pasi grupi ka artikuj dhe këshilla për pothuajse çdo sëmundje.

Klinika Rochester Mayo është shpallur gjerësisht si më e mira në çështjet shëndetësore, duke përfshirë kancerin, shëndetin e zemrës, geriatrinë, gjinekologjinë dhe neurologjinë.

Në vendin e dytë, Newsweek emëroi Cleveland Clinic në Ohio, në të tretin Spitalin e Përgjithshëm Massachusetts, Boston dhe në të katërtin, Spitalin Johns Hopkins, Baltimore.

Në përgjithësi, SHBA-të zënë 10 vende në top 25 dhe 46 nga 250 spitalet e listuara të gjitha së bashku.

Burimi: Euronews