Çmimet botërore të ushqimeve arritën në nivelin më të lartë të 10 viteve në 2021

Çmimet botërore të ushqimeve u rritën me 28% në vitin 2021 në nivelin e tyre më të lartë në një dekadë dhe shpresat për një rikthim në kushte më të qëndrueshme të tregut këtë vit janë të pakta, tha të enjten agjencia e ushqimit e OKB-së.

Indeksi i çmimeve të ushqimit të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), i cili ndjek mallrat ushqimore më të tregtuara në nivel global, ishte mesatarisht 125.7 pikë në vitin 2021, më i larti që nga 131.9 në 2011.

Indeksi mujor u lehtësua pak në dhjetor, por ishte rritur për katër muajt e mëparshëm me radhë, duke reflektuar pengesat e të korrave dhe kërkesën e fortë gjatë vitit të kaluar.

Çmimet më të larta të ushqimeve kanë kontribuar në një rritje më të gjerë të inflacionit pasi ekonomitë rimëkëmben nga kriza e koronavirusit dhe FAO ka paralajmëruar se kostot më të larta po rrezikojnë popullsinë më të varfër në vendet që varen nga importet.

Në përditësimin e saj të fundit, agjencia e ushqimit ishte e kujdesshme nëse presionet e çmimeve mund të ulen këtë vit.

“Ndërsa çmimet normalisht të larta pritet t’i lënë vendin rritjes së prodhimit, kostoja e lartë e inputeve, pandemia globale e vazhdueshme dhe kushtet klimatike gjithnjë e më të pasigurta lënë pak hapësirë për optimizëm për një rikthim në kushte më të qëndrueshme të tregut edhe në vitin 2022,” tha Abdolreza Abbassian, ekonomist i lartë i FAO, në një deklaratë.

Një rritje e çmimit të plehut, e lidhur nga ana tjetër me çmimet spirale të energjisë, ka rritur koston e të ashtuquajturave inpute të përdorura nga fermerët për të prodhuar kultura, duke ngritur dyshime mbi perspektivat e rendimentit për të korrat e vitit të ardhshëm.

Në dhjetor, çmimet për të gjitha kategoritë në indeksin e çmimeve të produkteve të qumështit ranë, me vajrat bimore dhe sheqerin në rënie të ndjeshme, tha agjencia në përditësimin e saj mujor.

Ai përmendi një qetësim të kërkesës gjatë muajit, shqetësime për ndikimin e variantit të koronavirusit Omicron dhe furnizimet nga korrjet e grurit të hemisferës jugore për rëniet.

Megjithatë, të gjitha kategoritë në indeks treguan rritje të mprehta gjatë vitit 2021 në tërësi dhe indeksi i çmimeve të vajit vegjetal të FAO-s arriti një rekord të lartë.

Kontratat e së ardhmes të të korrave kanë parë tregti të paqëndrueshme në fillim të vitit 2022, me tregjet e farave vajore të trazuara nga thatësira në Amerikën e Jugut dhe përmbytjet në Malajzi.

Çmimet e qumështit ruajtën fuqinë e tyre të fundit në dhjetor, të ndihmuar nga prodhimi më i ulët i qumështit në Evropën Perëndimore dhe Oqeani, tha FAO.

Burimi: Reuters