Cryptoverse: Ju kujtohet kur bitcoin ishte ‘anonim’?

Bitcoin nuk është mjaftueshëm anonim për një grup në rritje të përdoruesve të kriptove që po kërkojnë një izolim më të madh.

Një klasë e paqëndrueshme e kriptove, e njohur si monedha privatësie, e krijuar me qëllimin kryesor për të maskuar identitetin e përdoruesve dhe detajet e transaksioneve, ka fituar në heshtje terren këtë muaj me maturimin e bitcoin-it drejt financave kryesore.

Monero dhe Zcash, ndër më të njohurit, kanë fituar përkatësisht 7.6% dhe 46% që nga 1 marsi, sipas të dhënave të CoinMarketCap, edhe pse bitcoin ka humbur rreth 5%.

Dyshja ka fituar 4.7% dhe 16% në javën e kaluar. Një indeks që ndjek monedhat e privatësisë më gjerësisht, i përpiluar nga firma kërkimore Macro Hive, është rritur me 4%.

Kjo mund të jetë një goditje në lëvizjen e egër të monedhave të privatësisë, të cilat fshehin më shumë informacion rreth shumave të transaksioneve dhe palëve përmes dallimeve në zinxhirët e tyre themelorë.

Sipas të dhënave të CoinMarketCap, në pesë vitet e fundit, kapitali i tregut të Monero-s – vlera totale e të gjithë monedhës atje – ka rënë nga 100 milionë dollarë në 6.8 miliardë dollarë në 3.4 miliardë dollarë tani.

Megjithatë, interesi për privatësinë e kriptove përkon me funksionin në rënie të bitcoin si një monedhë anonime. Ai gjithashtu vjen në sfondin e luftës në Evropë, një rrjetë shtrënguese të sanksioneve dhe zhurmave të forta nga politikëbërësit në Shtetet e Bashkuara, BE dhe Japoni për rregullimin e tregut të kriptove.

Aidan Arasasingham dhe Gerard DiPippo, nga Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare me qendër në Uashington, vërejnë se bitcoin nuk është vërtet anonim, por më tepër pseudonim, ku monedhat mund të mbahen në kuletat e hapura me emra alternativë ose të rremë.

Nëse një portofol mund të lidhet me një entitet apo person, aktori mund të identifikohet”, shkruan ata në një raport në kontekstin e mundësisë së përdorimit të kriptove në Rusi dhe Ukrainë për të lëvizur fonde. “Transaksionet dhe kuletat e tyre mund të gjurmohen.”

Pavarësisht paqëndrueshmërisë, megjithatë, ka disa pengesa që i pengojnë monedhat e privatësisë të jenë një altcoin i nivelit të lartë, ose alternativë ndaj bitcoin, i cili ka një kapital tregu prej rreth 776 miliardë dollarësh.

Disa shkëmbime kryesore të kriptove nuk listojnë monedhat e privatësisë për shkak të potencialit të tyre për aktivitet të paligjshëm, për shembull. Vëllimet e tregtimit ditor për Monero kanë qenë kryesisht nën 250 milionë dollarë këtë muaj, ndërsa altcoin Ripple sheh më shumë se 1.5 miliardë dollarë që ndryshojnë duart çdo ditë.

Monedhat e privatësisë ndoshta do të rriten. Sfida është se ju duhet të bëni shumë gjëra që i bëjnë ato anonime, gjë që krijon një përvojë të tmerrshme të përdoruesit dhe shton kosto të mëdha transaksioni,” tha Dave Siemer, CEO në firmën e menaxhimit të aseteve Wave Financial në Los Angeles që zotëron disa monedha Monero.

Gjurmimi i Satoshit të fundit

Monedhat e privatësisë kanë evoluar vitet e fundit pasi aftësia e autoriteteve për të gjurmuar aktivitetin e blockchain për bitcoin dhe kriptovalutat e tjera kryesore është bërë më e avancuar.

Monedhat, me disa përpjekje, mund të gjurmohen në “satoshi” të fundit, njësia më e vogël e bitcoin,” tha në një shënim Teunis Brosens, kryeekonomist i financave dhe rregullimit digjital në ING.

“Raportet e fundit të parave të ransomware që janë rikapur dhe arrestimet e bëra për hakimet e shkëmbimit të kriptove të bëra vite më parë, dëshmojnë këtë përparim.”

Rregullatorët e mëdhenj e kanë në pah tregun e kriptove, me përpjekjet e intensifikuara nga shqetësimet se oligarkët rusë dhe njerëzit e tjerë të sanksionuar mund të përdorin bitcoin për të lëvizur në mënyrë klandestine para.

Senatorët amerikanë kanë prezantuar një projekt-ligj që mund t’i japë presidentit pushtetin për të sanksionuar firmat e huaja të kriptomonedhave. Bashkimi Evropian ka votuar gjithashtu në favor të legjislacionit gjithëpërfshirës të aseteve digjitale. Agjencia e Shërbimeve Financiare të Japonisë ka thënë se do të ndëshkojë këdo që bën pagesa të paautorizuara për ata që janë në shënjestër të sanksioneve.

Pra, si po lëviz bitcoin?

Lëvizjet e Bitcoin janë frenuar pjesërisht nga konflikti i Ukrainës dhe ashpërsia e Rezervës Federale.

Vlera e kriptos ka mbetur midis 35,000 dhe 45,000 dollarë që nga mesi i janarit, në pamundësi për të arritur nivelin e 50,000 dollarëve që mbante në fund të vitit 2021. Raporti i pozicioneve të bitcoin-it në Binance është në 1.5, në të njëjtin nivel që ishte më 24 shkurt kur Rusia pushtoi Ukrainën.

Ndërkohë të dhënat nga Glassnode tregojnë një rritje në përqindjen e furnizimit me bitcoin që absorbohet nga subjektet me një histori të ulët statistikore të shpenzimit të tij.

Marcus Sotiriou, analist në ndërmjetësin e aseteve digjitale me bazë në Mbretërinë e Bashkuar GlobalBlock, e sheh këtë si “sugjerim të një strukture rritjeje të tregut për një periudhë afatmesme”.

Bitcoin po konsolidohet nën 41,000 dollarë, pasi përqindja e mbajtësve afatgjatë në treg vazhdon të rritet”, tha Sotiriou.

Burimi: Reuters