Disa pasione duhet të jenë hobi, jo profesione. Ja si ta dalloni ndryshimin

“Ta ndiqni pasionin tuaj” apo jo mund të jetë një temë çuditërisht e diskutueshme.

Mark Kuban, për shembull, beson se ndjekja e pasionit tuaj është një “gënjeshtër”. Pronari miliarder i Dallas Mavericks tha se është më e vlefshme të ndiqni diçka për të cilën bëni shumë përpjekje dhe punë, sepse ka të ngjarë të jeni më të suksesshëm në të, gjatë një interviste të vitit 2017.

Për Garrett Lerner dhe Russel Friend, pyetja nuk ka një përgjigje kaq të lehtë. Partnerët e vjetër të shkrimit dhe prodhuesit ekzekutivë të dramës së re të NBC, “Ordinary Joe”, e cila shfaqet premierë më 20 shtator, ndoqën pasionet e tyre për të vazhduar karrierën në film. Duket se ka funksionuar për ta: Më parë, çifti bashkë-ekzekutiv prodhoi shfaqje të suksesshme si “Glee” të NBC dhe “House” të Fox.

Por Lerner dhe Friend të dy thonë se karriera e tyre mund të kishte dalë shumë ndryshe. Në kolegj, Lerner i thotë CNBC Make It, ai donte të punonte në sport – derisa një stazh për një kompani sportive e la atë të ndihej i paplotësuar dhe i zhgënjyer. Shkrimi dhe xhirimi i filmit, një pasion tjetër, kishte një efekt të ndryshëm tek ai: Sa më shumë që e bënte atë, aq më shumë e donte atë, kështu që ai përfundimisht kuptoi se mund të ishte një karrierë e zbatueshme për të.

“Disa pasione janë menduar të jenë hobi. Disa pasione janë menduar të jenë profesione,”-thotë Lerner. Të jesh në gjendje të thuash ndryshimin relativisht shpejt është thelbësore, shton ai, “sepse nëse ngec në një profesion që e kupton se duhet të ishte një hobi, mund të lodhesh shumë shpejt.”

Ky koncept është fokusi i shfaqjes së tyre të re, e cila imagjinon tre jetë paralele për personazhin Joe Kimbreau (luajtur nga James Wolk) nëse ai zgjidhte karriera krejtësisht të ndryshme: frontmani i një grupi rock, një infermiere që punonte në ndërrimin e varrezave në një spital dhe një Oficer policie i qytetit të New York-ut.

Lerner dhe Friend thonë se ata lejojnë që Kimbreau të realizojë ëndrrën e tij për të qenë një muzikant i famshëm dhe i suksesshëm, veçanërisht për të eksploruar se çfarë ndodh nëse kjo ëndërr përfundon të jetë zhgënjyese e paplotësuar.

A e përcakton kjo lumturinë, apo jo?“-thotë Lerner.

Ndjekja e një ëndrre sigurisht që mund të jetë një thikë me dy presa. Një studim i Stanfordit i vitit 2018 zbuloi se të thuash njerëzve që të “ndjekin pasionin e tyre” i bën ata të mendojnë se pasioni i tyre do të jetë i lehtë, duke i bërë ata të bëjnë më pak përpjekje dhe duke i bërë ata më pak të suksesshëm.

Lerner dhe Friend thonë se shfaqja e tyre e re është ndërtuar mbi idenë se pavarësisht nga rruga që zgjidhni, ju mund të keni një jetë të kënaqshme. Në fund të fundit, “çfarëdo rruge që zgjidhni nuk është e kufizuar”, thotë Lerner. “Ne jemi në gjendje të rritemi dhe të ndryshojmë dhe të ndryshojmë kursin e ndryshimit.”

“Kudo që të jeni është aty ku duhet të jeni,” shton Friend. “Asnjë jetë nuk është domosdoshmërisht më e mirë se tjetra.”

Burimi: CNBC