Dita e Tokës 2021: Përse festohet? Historia dhe domethënia

Dita e Tokës festohet në 22 Prill të çdo viti. Ajo shënon përvjetorin e lindjes së lëvizjes moderne mjedisore në 1970.

Disa agjenci dhe qeveri organizojnë ngjarje të veçanta për të përhapur ndërgjegjësimin mes masave për ndryshimin e klimës dhe ngrohjen globale. Kjo ditë na frymëzon të veprojmë në drejtim të mbrojtjes së mjedisit dhe të përqendrohemi në nevojën për ruajtje.

Dita e parë e Tokës u festua në 22 Prill në 1970. Ajo u bë një temë diskutimi pasi më shumë se 20 milion amerikanë dolën në rrugë për të protestuar kundër injorancës mjedisore nga qeveria. Që atëherë, ka qenë një ngjarje vjetore.

Tema e Ditës së Tokës 2021 është ‘Rikthimi i Tokës Sonë’. Ai përqendrohet në adoptimin e proceseve natyrore dhe në shfaqjen e teknologjive eko-miqësore që mund të rikthejnë ekosistemet.

Dita e Tokës është simbolike e gjithçkaje që ne synojmë të bëjmë për ta bërë këtë botë një vend më të mirë për brezat e ardhshëm. Ne duhet ta festojmë këtë çdo ditë. Çdo ditë është Dita e Tokës,”-u shpreh Amit Banka nga Wenaturalists.

Ndërkohë, Google Doodle u uroi të gjithëve Gëzuar Ditën e Tokës 2021 me rastin e Ditës së Tokës.  Doodle e sotme është një animacion që kërkon të nxjerrë në pah plantacionin që mund ta bëjë të ardhmen më të ndritshme.

Kërkimet rreth rritjes së bimëve në shtëpi arritën rekorde gjatë vitit të kaluar për shkak se njerëzit filluan të kalojnë më shumë kohë në shtëpi. Këtë Ditë Toke, Latinx With Plants tregon se si mund të gjallëroni hapësirën tuaj me bimë shtëpie,”-tha Google në një tweet.

Dita e Tokës njihet si ngjarja më e madhe qytetare në botë.

Burimi: IndiaTV