Efekti anësor i frikshëm i shkaktuar nga konsumi i shumtë i kafeinës, sipas shkencës

Ka shumë arsye për të ushtruar moderim kur bëhet fjalë për të pirë kafe. Sigurisht, një filxhan ose dy mund të jenë në gjendje t’ju japin shtysën që ju nevojitet për të marrë gjatë ditës së punës, dhe madje mund të japë disa përfitime shëndetësore, por pirja e tepërt mund t’ju bëjë të ndiheni të shqetësuar dhe të tronditur.

Për të mos përmendur, kafeja madje mund t’ju japë zbaticë acidi dhe urth. Rezulton se nuk është vetëm ezofagu juaj që do t’ju falënderojë kur të shkurtoni konsumin e kafesë – mund të jenë edhe sytë tuaj. Një studim i ri, i cili u botua në numrin e qershorit të revistës Ophthalmology, zbulon se pirja e shumë kafe çdo ditë mund të rrisë ndjeshëm mundësinë tuaj për të marrë glaukomë, veçanërisht nëse jeni tashmë në rrezik të sëmundjes.

Sipas studimit, ata që kanë një predispozitë gjenetike për presion më të lartë të syve (një faktor kryesor i glaukomës) dhe pinë më shumë se 321 miligram kafeinë në ditë (rreth tre filxhanë kafe), kanë shumë më tepër gjasa të zhvillojnë glaukomë. Në fakt, prevalenca e glaukomës ishte gati katër herë më e madhe sesa ata që pinë kafeinë minimale deri në asnjë dhe ishin në grupin e rezultateve më të ulëta të rrezikut gjenetik. Dakord, ju me siguri nuk e dini nëse keni apo jo presion të lartë intraokular (IOP), kështu që mund të jetë më së miri të merrni masa paraprake, sido që të jetë.

Unë do të rekomandoja të shmangni konsumimin e sasive të mëdha të kafeinës nëse jeni një i sëmurë nga glaukoma që nuk është i qëndrueshëm në trajtim, ose dikush me një histori të fortë familjare të glaukomës që do të donte të ulte potencialisht rrezikun e tyre të zhvillimit të sëmundjes,”- bashkëautori i studimit Anthony Khawaja, MD, PhD, Profesor i Asociuar i Okulistikës në Institutin e Oftalmologjisë në University College London (UCL) tha për Eat this, not that!

Autori korrespondues i studimit Louis R. Pasquale, MD, FARVO, zëvendëskryetar për Kërkimin e Oftalmologjisë për Sistemin Shëndetësor në Malin Sinai, shtoi se vetëm ata që pinë sasi të tepërt të kafesë dhe që janë të predispozuar për IOP më të lartë, janë në rrezik të rritur. Duke na siguruar që, “Në përgjithësi, konsumi i kafesë është i sigurt”.

Në përgjithësi, ekspertët rekomandojnë të përmbahen nën 400 miligramë kafeinë çdo ditë gjithsesi, e cila është midis tre dhe pesë, kupa me tetë ons. Pra, nëse keni arsye të shqetësoheni për rrezikun e glaukomës, merrni parasysh t’i përmbaheni vetëm dy dhe tre gotave çdo ditë – kjo do t’ju shpëtojë edhe nga efektet anësore të tjera të pakëndshme.

Duke pasur parasysh që pamë vetëm shoqërimin me rrezik të rritur në mesin e njerëzve me sasinë më të lartë të konsumit, unë mendoj se konsumi i vogël deri i moderuar është ndoshta i arsyeshëm për të gjithë për sa i përket rrezikut të glaukomës“,-thotë Khawaja.

Burimi: Eat this not that!