Eklipsi total hënor, i fundit deri në vitin 2025, bëri që njerëzit të shikonin drejt qiellit

Eklipsi i dytë total hënor i vitit u zhvillua të martën – dhe ishte hera e fundit që mund të kapni një të tillë deri në vitin 2025.

Eklipsi hënor – kur dielli, Toka dhe hëna rreshtohen dhe hëna kalon në hijen e Tokës – u zhvillua të martën rreth orës 3 të mëngjesit ET, sipas NASA-s. Totali ndodhi në orën 5:17 të mëngjesit ET.

Njerëzit që jetonin në Hawaii dhe Alaska ishin në gjendje të shihnin eklipsin total sepse hëna do të duket se lëviz mbi Oqeanin Paqësor.

Tërësia ishte gjithashtu e dukshme në mëngjesin e hershëm përpara se hëna të perëndonte në Amerikën e Veriut dhe Amerikën Qendrore, dhe në mbrëmjen e hershme pasi hëna u ngrit në Azi dhe Australi, sipas NASA-s.

PHOTO: The "Blood Moon" is seen after a total lunar eclipse in Bangalore on Nov. 8, 2022.
“Hëna e përgjakur” është parë pas një eklipsi total hënor në Bangalore më 8 nëntor 2022.
Manjunath Kiran/AFP nëpërmjet Getty Images

Observatori dhe Qendra e Shkencës Kopernik në New York transmetoi drejtpërdrejt eklipsin në faqen e tij në YouTube.

Eklipsi i së martës ishte i dyti në 2022.

PHOTO: The "Blood Moon" is seen during a total lunar eclipse in Guwahatii on Nov. 8, 2022.
“Hëna e përgjakur” është parë gjatë një eklipsi total hënor në Guwahati më 8 nëntor 2022.
Biju Boro/AFP nëpërmjet Getty Images

Në maj, pati një eklips total të hënës me gjak. Ai eklips ishte një eklips gjysmëmbral, kur hëna është zhytur plotësisht në konin gjysmënumbral të Tokës pa prekur ombrën, pjesën e brendshme të hijes së Tokës.

Eklipsi tjetër total hënor nuk do të ndodhë deri më 14 mars 2025.

Burimi: ABC News