Ekzoplanetë që fshihen në hapësirë mund të kenë hëna të banueshme, thonë shkencëtarët

Është e vështirë të thuash se çfarë fshihet atje, në boshllëqet e errëta midis yjeve.

Provat, megjithatë, sugjerojnë ekzistencën e një popullsie të madhe ekzoplanetësh mashtrues, të vendosur larg dhe të lidhur pa asnjë yll. Larg ngrohtësisë që jep një yll, këto ekzoplanetë të vetmuar nuk ka gjasa të jenë të banueshme.

Hënat e tyre mund të jenë një histori tjetër.

Sipas modelimit të ri matematikor, disa prej atyre hënave – të paktën ato me kushte shumë specifike – mund të strehojnë si atmosferë ashtu edhe ujë të lëngshëm, falë një kombinimi të rrezatimit kozmik dhe forcave të baticës të ushtruara në hënë nga bashkëveprimi gravitacional me planetet e tyre.

Ndërsa është e vështirë të katalogosh ekzoplanetë në përgjithësi, pa marrë parasysh ekzoplanetë të pa lidhur me një yll, sondazhet kanë identifikuar kandidatë duke studiuar efektin gravitacional që këto ekzoplanetë duhet të kenë në dritën e largët të yjeve.

Vlerësimet nga këto sondazhe sugjerojnë se mund të ketë të paktën një ekzoplanet gjigand gazi mashtrues në madhësi të Jupiterit për çdo yll në Rrugën e Qumështit.

Nëse është kështu, kjo është të paktën 100 miliardë ekzoplanetë – dhe studimi i mëparshëm zbuloi se të paktën disa nga këta ekzoplanetë mashtrues mund të ishin hequr nga sistemi i tyre i shtëpisë së bashku me një ekzomunë. (Ne ende nuk kemi zbuluar përfundimisht një ekzomunë, por duke pasur parasysh mbizotërimin e hënave brenda Sistemit Diellor, ekzistenca e ekzomunave është e gjitha, por e sigurt.)

Këtu në Tokë, shumica e jetës mbështetet në një rrjet ushqimor që mbështetet në themel të fotosintezës – domethënë, kërkon absolutisht dritën dhe nxehtësinë e Diellit. Kjo nxehtësi është gjithashtu ajo që ndihmon në mbajtjen e ujit në lëngun sipërfaqësor të Tokës – një parakusht për jetën siç e njohim ne.

Megjithatë, përtej vijës së ngricës së Sistemit Diellor, ku uji i lëngshëm pritet të ngrijë, ka vende ku mund të gjendet akoma. Këto janë hënat e akullit Ganymede dhe Europa, në orbitë rreth Jupiterit dhe Enceladus, në orbitën Saturniane.

Megjithëse të mbyllura në guaska të trasha akulli, këto hënë strehojnë oqeane të lëngëta nën sipërfaqet e tyre, që mendohet të mbahen nga ngrirja prej nxehtësisë së brendshme, të gjeneruar nga shtrirja dhe shtrydhja e ushtruar nga fusha e gravitetit të planetëve si orbitat e hënave.

Kështu, mendohet se Europa dhe Enceladus mund të mbajnë jetë. Megjithëse i mbrojtur nga rrezet e diellit, ekziston një lloj ekosistemi këtu në Tokë që nuk mbështetet në rrjetin ushqimor fotosintetik – shfrynjet hidrotermale, ku nxehtësia dhe kimikatet shpëtojnë nga brendësia e Tokës, në fund të oqeanit.

Rreth këtyre shfryrjeve, bakteret që shfrytëzojnë energjinë nga reaksionet kimike lulëzojnë; me ato baktere, organizmat e tjerë mund të ushqehen, duke ndërtuar një rrjet ushqimor krejt të ri që nuk përfshin fare rrezet e diellit.

Pra, një ekip shkencëtarësh i udhëhequr nga astronomi Patricio Javier ilavila i Universitetit të Concepción në Kili u përpoq të modelonte mundësinë e ekzomunave të tilla që ekzistojnë rreth ekzoplanetëve gjigandë të gazit.

Në mënyrë të veçantë, një ekzoplanet në masë të Jupiterit, duke pritur një ekzomunë në masë të Tokës me një atmosferë, që është 90 për qind dioksid karboni dhe 10 për qind hidrogjen, mbi historinë evolucionare të sistemit.

Përfundimet e tyre sugjerojnë se një sasi e konsiderueshme uji mund të formohet në atmosferën e ekzomunës dhe të ruhet në formë të lëngshme.

Rrezatimi kozmik do të ishte shtytësi kryesor i kinematikës kimike për të shndërruar hidrogjenin dhe dioksidin e karbonit në ujë. Kjo do të prodhonte 10’000 herë më pak ujë sesa oqeanet e Tokës, por 100 herë më shumë se atmosfera – kjo, thanë studiuesit, do të ishte e mjaftueshme për jetën.

Forcat e baticës nga graviteti i ekzoplanetit do të gjeneronin më shumë nxehtësi të nevojshme për të mbajtur ujin të lëngshëm. Edhe më shumë nxehtësi mund të kontribuohet nga dioksidi i karbonit në atmosferën e ekzomunës, i cili mund të krijojë një efekt serë për të ndihmuar gjithashtu në mbajtjen e botës të butë.

Prania e ujit në sipërfaqen e ekzomunës, e prekur nga aftësia e atmosferës për të mbajtur një temperaturë mbi pikën e shkrirjes, mund të favorizojë zhvillimin e kimisë prebiotike“,-shkruajnë studiuesit në punimin e tyre. “Në këto kushte, nëse parametrat orbital janë të qëndrueshëm për të garantuar një ngrohje të vazhdueshme të baticës, pasi të formohet uji, ai mbetet i lëngët gjatë gjithë evolucionit të sistemit, dhe për këtë arsye siguron kushte të favorshme për shfaqjen e jetës.”

Burimi: Science alert