Elon Musk këshillon se si të investoni gjatë periudhave të inflacionit

Kur bëhet fjalë për mbrojtjen ndaj inflacionit, Elon Musk dhe Warren Buffett kanë rekomanduar strategji të ngjashme.

Të dielën, CEO i Tesla Musk shkroi në Twitter se në kohë inflacioni të lartë, është “në përgjithësi më mirë të zotërosh gjëra fizike si një shtëpi ose aksione në kompani që mendon se prodhojnë produkte të mira”, në vend që t’i mbash paratë në para.

Gjysma e dytë e postimit të tij në Twitter përputhet me këshillat për investime që Buffett, CEO i Berkshire Hathaway, ka dhënë në të kaluarën. Në vitin 2009, në fund të Recesionit të Madh, Buffett tha në mbledhjen vjetore të aksionerëve të Berkshire Hathaway se një nga mënyrat më të mira për t’u mbrojtur nga inflacioni është të zotërosh një pjesë të “një biznesi të mrekullueshëm”.

Kjo sepse pavarësisht se çfarë ndodh me vlerën e dollarit, produkti i biznesit do të jetë ende i kërkuar.

Ai përdori një nga investimet e tij si shembull: “Nëse zotëroni kompaninë Coca-Cola, do të merrni një pjesë të caktuar të punës së njerëzve 20 vjet nga tani dhe 50 vjet nga tani për produktin tuaj dhe nuk ka asnjë ndryshim se çfarë ka ndodhur me nivelin e çmimeve”, sepse njerëzit do të paguajnë ende për produktet që u pëlqejnë.

Inflacioni ka qenë në rritje të vazhdueshme gjatë gjithë dimrit. Çmimet e konsumit në SHBA janë rritur me 7.9% nga viti në vit, që është rritja më e lartë në 40 vjet. Rritjet e çmimit të gazit kanë udhëhequr, e ndjekur nga hotelet, makinat me qira dhe mobiljet.

Sa më e lartë të jetë norma e inflacionit, aq më shpejt paratë e gatshme humbasin vlerën. Investimet, nga ana tjetër, përgjithësisht rriten me kalimin e kohës. Kjo është arsyeja pse gjatë periudhave të inflacionit të lartë, Musk dhe Buffett të dy rekomandojnë investimin në kompani të forta, aksionet e të cilave ka të ngjarë të qëndrojnë të qëndrueshme.

Nëse mbani shumë para, ju po i bëni vetes një shërbim të keq”, i tha së fundmi Michelle Fox-it të CNBC, këshilltari financiar Delano Saporu, CEO i New Street Advisors Group me bazë në New York.

Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se mbledhja e aksioneve mund të jetë e rrezikshme, dhe edhe nëse një kompani performon mirë në të kaluarën, nuk ka asnjë garanci që aksionet e saj do të rriten në të ardhmen.

Në vend të kësaj, shumë ekspertë, përfshirë Buffett, rekomandojnë investimin në fondet e indeksit me kosto të ulët, të cilat janë më pak të paqëndrueshme, por megjithatë përfitojnë nga rritja e tregut. Dhe për shkak se këto fonde mbajnë çdo aksion në një indeks, ato diversifikohen automatikisht.

Në fakt, S&P 500, i cili përfshin kompani si Amazon, Apple dhe Microsoft, ka tejkaluar inflacionin gjatë viteve.

“Blini vazhdimisht një fond të indeksit me kosto të ulët S&P 500,” tha Buffett në 2017. “Vazhdoni ta blini atë në mënyrë të trashë dhe të hollë, dhe veçanërisht në mënyrë të hollë.”

Burimi: CNBC