Elon Musk kritikohet pas ankesës së Kinës në OKB

Elon Musk po përballet me një reagim të ashpër të mediave sociale pasi Kina u ankua se stacioni i saj hapësinor u detyrua të shmangte përplasjet me satelitët e nisur nga projekti i tij i Shërbimeve të Internetit Starlink.

Stacioni hapësinor i vendit pati dy “takime të ngushta” me satelitët Starlink këtë vit, pretendoi Pekini.

Incidentet pas ankesave, të paraqitura në agjencinë hapësinore të OKB-së, nuk janë verifikuar ende në mënyrë të pavarur.

Starlink është një rrjet satelitor interneti i operuar nga SpaceX i zotit Musk.

Musk është i mirënjohur në Kinë, edhe pse prodhuesi i tij i makinave elektrike, Tesla është nën vëzhgim nga rregullatorët.

Incidentet ndodhën më 1 korrik dhe 21 tetor, sipas një dokumenti të dorëzuar nga Kina këtë muaj në Zyrën e Kombeve të Bashkuara për Çështjet e Hapësirës së Jashtme.

Për arsye sigurie, Stacioni Hapësinor i Kinës zbatoi kontrollin parandalues ​​të shmangies së përplasjeve,” tha Pekini në dokumentin e publikuar në faqen e internetit të agjencisë.

Pasi ankesa u bë publike, Musk, Starlink dhe SHBA u kritikuan rëndë në platformën e mikroblogimit Weibo të Kinës.

Një përdorues i përshkroi satelitët e Starlink si “vetëm një grumbull mbeturinash hapësinore”.

Satelitët janë “armë amerikane të luftës hapësinore” dhe “Musk është një “armë” e re e krijuar nga qeveria dhe ushtria amerikane”, thanë të tjerë.

Një tjetër postoi: “Rreziqet e Starlink po ekspozohen gradualisht, e gjithë raca njerëzore do të paguajë për aktivitetet e tyre të biznesit.”

Kina akuzoi gjithashtu SHBA-në se po i vë në rrezik astronautët duke injoruar detyrimet sipas traktateve të hapësirës së jashtme.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Zhao Lijian tha se Kina po i kërkonte SHBA-së të vepronte me përgjegjësi.

Shkencëtarët kanë shprehur shqetësime për rreziqet e përplasjeve në hapësirë ​​dhe u kanë bërë thirrje qeverive botërore të ndajnë informacione rreth 30,000 satelitëve dhe objekteve të tjera hapësinore që po rrotullohen rreth Tokës.

SpaceX ka lëshuar tashmë pothuajse 1900 satelitë si pjesë e rrjetit Starlink dhe planifikon të vendosë mijëra të tjerë.

Muajin e kaluar, agjencia amerikane e hapësirës, ​​NASA, shtyu papritur një shëtitje hapësinore nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës për shkak të shqetësimeve për mbeturinat hapësinore.

Burimi: BBC