Dëshironi të jeni më karizmatik? Bëjini vetes këtë pyetje të thjeshtë

Ju mund të mendoni se disa njerëz kanë lindur karizmatikë. Por një studim i ri sugjeron se kjo është një aftësi, e cila varet nga një pyetje e thjeshtë: A jeni person i natës apo i mëngjesit?

Studiuesit nga Universiteti i Indianës dhe Universiteti i Uashingtonit zbuluan se karizma, forca tërheqëse, është e lidhur me ritmin cirkadian të një personi – ora 24-orëshe që rregullon gjumin, funksionin njohës dhe disponimin tuaj. Studimi i tyre, i publikuar në fillim të këtij muaji, arriti në përfundimin se ata që zgjohen herët janë shumë më simpatikë në mëngjes, ndërsa bufat e natës janë më frymëzues në mbrëmje.

Me fjalë të tjera, nëse doni t’i bëni përshtypje dikujt me karizmën tuaj, mund të mos keni nevojë të shpenzoni orë të tëra duke u kujdesur për aftësitë tuaja të të folurit në publik. Vetëm sigurohuni që ata po ju kapin në kohën e duhur të ditës.

Karizma luhatet gjatë ditës, kështu që nuk është diçka me të cilën ne kemi lindur – por ne mund ta mësojmë,” thotë për CNBC Make Cristiano Guarana, një bashkëautor studimi dhe asistent profesor në Kelley School of Business në Universitetin e Indianës.

Nëse nuk e dini nëse jeni një person i mëngjesit apo i mbrëmjes, filloni me një test kronotipi – Guarana rekomandon një nga faqja e internetit të Center for Environmental Therapeutics – për të ndihmuar në përcaktimin e orëve tuaja të karizmës. Pastaj, “mund të caktoni ditën tuaj ose të menaxhoni orarin tuaj bazuar në majat dhe luginat e energjisë që keni”, thotë Guarana.

Guarana thotë se e konsideron veten një person të mëngjesit, kështu që ai zakonisht planifikon takimet e tij më të rëndësishme ose “detyrat kërkuese njohëse” në mëngjes.

“Unë e lë pasditen për gjërat që nuk janë super kërkuese,” thotë ai. “Të kesh këtë njohuri është vërtet e dobishme për mua.”

Për të kryer studimin, studiuesit përdorën një test kronotipi – të ngjashëm me atë të Qendrës për Terapeutikë Mjedisore, thotë Guarana – për të ndarë 131 studentë të kolegjit në grupe personash mëngjesi dhe nate.

Më pas, studiuesit caktuan rastësisht pjesëmarrësit nga të dy grupet për të mbajtur fjalime të rreme të diplomimit duke filluar ose në orën 7 të mëngjesit ose në mesnatë dhe u caktuan vëzhguesve të vlerësonin fjalimet bazuar në atë se sa frymëzues ishin.

Ekipi arriti në përfundimin se personat e mëngjesit mbanin fjalime më frymëzuese në orën 7 të mëngjesit, ndërsa “bufët e natës” folën më bindshëm në mesnatë.

Burimi: CNBC