Elon Musk ofron 43 miliardë dollarë për të blerë Twitter

Elon Musk ofroi blerjen e Twitter për 54.20 dollarë/aksion në një dosje të publikuar të enjten, duke thënë se kompania e mediave sociale duhet të transformohet privatisht, pak më shumë se një javë pasi zbuloi fillimisht një 9.2% të aksioneve në kompani. Oferta e Musk vlerëson Twitter në rreth 43 miliardë dollarë.

Kam investuar në Twitter pasi besoj në potencialin e tij për të qenë platforma për fjalën e lirë në mbarë globin dhe besoj se liria e fjalës është një imperativ shoqëror për një demokraci funksionale,” shkroi Musk në një letër dërguar kryetarit të Twitter, Bret Taylor dhe e zbuloi në një dosje të letrave me vlerë.

Aksionet e Twitter u rritën rreth 4% të enjten në mëngjes pasi u mbyllën me 45,85 dollarë për aksion të mërkurën.

Sipas Musk, kompania e mediave sociale duhet të bëhet private, sepse ajo nuk mund “as të lulëzojë dhe as t’i shërbejë” fjalës së lirë në gjendjen e saj aktuale.

“Si rezultat, unë po ofroj të blej 100% të Twitter për 54,20 dollarë për aksion në para të gatshme, një premium 54% një ditë përpara se të filloja të investoja në Twitter dhe një premium 38% një ditë përpara se investimi im të shpallej publikisht.” ai shkroi. “Oferta ime është oferta ime më e mirë dhe përfundimtare dhe nëse nuk pranohet, do të më duhej të rishqyrtoja pozicionin tim si aksioner”.

“Bordi i Drejtorëve të Twitter do të shqyrtojë me kujdes propozimin për të përcaktuar kursin e veprimit që ai beson se është në interesin më të mirë të kompanisë dhe të gjithë aksionerëve të Twitter,” tha kompania në një deklaratë të enjten në përgjigje të ofertës. David Faber i CNBC raportoi në “Squawk on the Street” se bordi i Twitter do të mblidhet në orën 10:00 për të vlerësuar ofertën, sipas njerëzve të njohur.

Lajmi vjen vetëm disa ditë pasi CEO i Twitter, Parag Agrawal paralajmëroi investitorët për “shpërqëndrime përpara”.

Musk fillimisht zbuloi aksionet e tij në gjigantin e mediave sociale më 4 prill. Më vonë ai zuri një vend në bordin e drejtorëve të kompanisë përpara se t’i kthente përsëri ato plane.

CEO i Tesla-s ka kritikuar më parë publikisht gjigantin e mediave sociale, duke anketuar njerëzit në Twitter muajin e kaluar nëse kompania u përmbahet parimeve të fjalës së lirë. Ai gjithashtu tha se po konsideronte ndërtimin e një platforme të re të mediave sociale.

Aksionet e Twitter janë parë në javët e fundit mes lajmeve nga Musk, por janë rritur me 6% këtë vit dhe 18.5% që nga fillimi i muajit.

Aksionet e Tesla-s ranë 1% pas lajmeve.

Këtu është letra që Musk dërgoi siç zbulohet në një dosje të letrave me vlerë:

Kam investuar në Twitter pasi besoj në potencialin e tij për të qenë platforma e fjalës së lirë në mbarë globin dhe besoj se liria e fjalës është një imperativ shoqëror për një demokraci funksionale.

Megjithatë, që kur kam bërë investimin tim, tani e kuptoj se kompania as nuk do të lulëzojë dhe as nuk do t’i shërbejë këtij imperativi shoqëror në formën e tij aktuale. Twitter duhet të transformohet si një kompani private.

Si rezultat, unë po ofroj të blej 100% të Twitter për 54,20 dollarë për aksion në para të gatshme, një premium 54% një ditë përpara se të filloja të investoja në Twitter dhe një premium 38% gjatë ditës përpara se investimi im të shpallej publikisht. Oferta ime është oferta ime më e mirë dhe përfundimtare dhe nëse nuk pranohet, do të më duhej të rishqyrtoja pozicionin tim si aksioner.

Twitter ka një potencial të jashtëzakonshëm. Unë do ta zhbllokoj.

Elon Musk

Burimi: CNBC