Evropa do të përballet me dimra të tmerrshëm për 5 deri në 10 vitet e ardhshme pa një kufi të çmimit të gazit

Ministri belg i Energjisë Tinne Van der Straeten paralajmëroi se 5 deri në 10 dimrat e ardhshëm në Evropë do të jenë “të tmerrshëm” nëse Bashkimi Evropian nuk lëviz për të vendosur me shpejtësi një kufi çmimi për çmimet e gazit.

5 deri në 10 dimrat e ardhshëm do të jenë të tmerrshëm nëse nuk bëhet asgjë,” tha Van der Straeten përmes Twitter të dielën. “Ne duhet të veprojmë në burim, në nivelin evropian dhe të punojmë për ngrirjen e çmimeve të gazit.”

Van der Straeten tha se një kufi çmimi mund të ndihmojë në uljen e faturave të energjisë me 770 euro (764 dollarë).

Komentet e saj vijnë mes thirrjeve në rritje për bllokun 27-vendesh që të luftojë urgjentisht faturat në rritje të energjisë për familjet dhe bizneset.

Çmimet e gazit janë rritur në nivele rekord pas sulmit të Rusisë në Ukrainë, duke shkaktuar një breshëri të paprecedentë sanksionesh ndëshkuese kundër Kremlinit. Kjo ka rritur edhe çmimin e energjisë elektrike.

Gazi është burimi kryesor i prodhimit të energjisë elektrike.

Van der Straeten i Belgjikës tha se lidhja midis çmimeve të gazit dhe çmimeve të energjisë elektrike kishte nevojë për reforma urgjente.

“Tregu evropian i energjisë po dështon dhe ka nevojë urgjente për reforma,” tha Van der Straeten. “Kjo nuk është më e qëndrueshme për shumë familje dhe kompani. Energjia elektrike prodhohet po aq lirë sa vitin e kaluar, por shitet me çmime rekord. Duke reformuar, ne po trajtojmë fitimet e tepërta të bollshme.”

Ajo shtoi, “Koha për të folur ka mbaruar, tani është koha për të vendosur”.

“Stop çmendurisë”

Qeveritë evropiane aktualisht po përpiqen të mbushin objektet e magazinimit nëntokësor me furnizime me gaz, në mënyrë që të kenë karburant të mjaftueshëm për të mbajtur shtëpitë të ngrohta gjatë muajve të ardhshëm.

Rusia – e cila furnizoi afërsisht 40% të gazit të BE-së vitin e kaluar – ka reduktuar në mënyrë drastike flukset në Evropë në javët e fundit, duke përmendur pajisjet e gabuara dhe të vonuara.

Gjermania e konsideron shkurtimin e furnizimit si një manovër politike të krijuar për të mbjellë pasiguri në të gjithë BE-në dhe për të rritur çmimet e energjisë në mes të luftës së Kremlinit në Ukrainë.

Kancelari austriak Karl Nehammer mbështeti thirrjet për një kufi të çmimeve në mbarë BE-në për rritjen e çmimeve të energjisë.

Duhet të ndalojmë përfundimisht çmendurinë që po ndodh në tregjet e energjisë. Dhe kjo mund të ndodhë vetëm përmes një zgjidhjeje evropiane”, tha Nehammer në një deklaratë të dielën, sipas Reuters.

Diçka duhet të ndodhë më në fund. Ky treg nuk do të rregullohet në formën e tij aktuale. I bëj thirrje të gjitha 27 BE-së [shtetet anëtare] të qëndrojnë së bashku për të ndaluar menjëherë këtë shpërthim çmimi”, shtoi ai.

Burimi: CNBC