FDA jep autorizimin e përdorimit urgjent për vaksinën Covid-19 të Novavax

A vial labelled "Novavax COVID-19 Vaccine" is seen in this illustration taken January 16, 2022. REUTERS/Dado Ruvic

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave autorizoi të mërkurën vaksinën Covid-19 të Novavax për përdorim urgjent tek të rriturit. Është vaksina e katërt për koronavirusin e disponueshme në Shtetet e Bashkuara dhe përdor një lloj teknologjie të ndryshme vaksine nga vaksinat tashmë të disponueshme.

Vaksina e Novavax do të jetë e disponueshme si seri primare me dy doza për njerëzit 18 vjeç e lart.

Komiteti Këshillimor i pavarur i FDA për Vaksinat dhe Produktet Biologjike të Përafërta votoi në favor të autorizimit të vaksinës më 7 qershor, duke thënë se përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet e saj për të rriturit. Ai po përdoret gjithashtu në 170 vende të tjera.

Injeksionet nuk mund të administrohen derisa këshilltarët e pavarur të vaksinave të Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të shqyrtojnë nëse do të rekomandohet vaksina dhe drejtori i CDC-së të ketë nënshkruar rekomandimin. Komiteti Këshillimor i CDC-së për Praktikat e Imunizimit është planifikuar të takohet më 19 korrik.

Ashtu si vaksinat më të njohura si hepatiti B dhe pertusis, vaksina Covid-19 është e bazuar në proteina, duke përdorur fragmente proteinike të padëmshme të virusit për të mësuar sistemin imunitar se si ta dallojë virusin dhe ta luftojë atë. Vaksina u krijua nga një sekuencë gjenetike e llojit të parë të koronavirusit.

Ndryshe nga disa vaksina të tjera për Covid-19, vaksina e Novavax mund të ruhet në frigorifer standard.

Rreth 1 në 3 amerikanë ende nuk është vaksinuar kundër Covid-19, më shumë se 100 milionë njerëz. Shumë zyrtarë dhe punonjës të kujdesit shëndetësor shpresojnë se një vaksinë si ajo e Novavax, e cila përdor teknologji më të njohur, mund të jetë e mjaftueshme për të bindur njerëzit që kanë hezituar të vaksinohen.

Ne besojmë se një pjesë e atyre 100 milion njerëzve janë duke pritur për vaksinën tonë. Dhe nëse shikoni shportën time, çdo ditë kur vij në zyrë, do të shihni se ka mjaft nga ata njerëz që janë ata që thonë ‘le ta miratojmë këtë vaksinë. Unë e dua atë.’ Kështu që unë nuk e di se cila është pjesa e atyre 100 milionë njerëzve, por mendoj se nuk është e parëndësishme”, tha presidenti dhe CEO i Novavax, Stanley Erck për CNN.

Përveç serisë kryesore të vaksinave, thotë ai, kompania shpreson të marrë autorizimin së shpejti për të përdorur vaksinat e saj si nxitës për vaksinat e tjera.

“Ne kemi biseduar me FDA-në shumë pak për këtë,” tha Erck. “Unë besoj se FDA do ta adresojë atë miratim brenda javësh.”

Sipas kompanisë, testet në fazën e vonë zbuluan se efikasiteti i vaksinës kundër sëmundjeve të lehta, të moderuara dhe të rënda është 90.4%. Nuk ka prova të mjaftueshme për të vlerësuar ndikimin e vaksinës në transmetimin e virusit.

Novavax njoftoi gjithashtu në fillim të korrikut se vaksina e saj tregon përgjigje imune “të gjerë” ndaj varianteve që qarkullojnë aktualisht, duke përfshirë nënvariantet Omicron BA.4/5.

Vaksina e Novavax u zhvillua me financim nga Operacioni Warp Speed i qeverisë federale.

Të hënën, administrata Biden njoftoi se kishte siguruar 3.2 milionë doza të vaksinës Novavax.

Kompania tha të mërkurën se pret që vaksina të jetë e disponueshme shpejt, në pritje të nënshkrimit nga CDC.

Burimi: CNN