Fëmijët janë të traumatizuar: Ja se si ta dalloni dhe të ndihmoni

Që kur filloi pandemia COVID-19, njerëzit janë përballur me kaq shumë humbje. Fëmijët nuk bëjnë përjashtim.

Ndërsa disa fëmijë humbën anëtarët e familjes ose miqtë, të tjerët mund të mbajnë zi për humbjen e aktiviteteve, një viti shkollor normal, socializimin ose tragjedi të tjera. Ndihma për fëmijët të përballojnë traumat është bërë më e rëndësishme se kurrë pasi varianti delta vrapon në shumë pjesë të vendit.

Ndërsa është rritur ndërgjegjësimi se fëmijët po luftojnë me shëndetin e tyre mendor, prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre.

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të ketë probleme

Të kuptosh nëse një fëmijë po lufton me shëndetin e tij mendor nuk është gjithmonë e lehtë. Ndonjëherë fëmijët ankohen për simptoma fizike, kanë atë që duket si një ndryshim i humorit ose flenë më pak ose më shumë. Prindërit që i kuptojnë fëmijët e tyre dhe nxisin dialogun e hapur mund të jenë në gjendje të gjejnë problemet më herët.

Shenjat që një fëmijë mund të përjetojë trauma përfshijnë:

 • Luftojnë duke u përpjekur për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë
 • Shohin makthe
 • Kanë të përziera
 • Ndjejnë flutura
 • Kanë dhimbje koke
 • Veprojnë ndryshe dhe keq
 • Mërziten për gjëra të vogla
 • Shfaqin sjellje të regresuara, të tilla si thithja e gishtit të madh
 • Zemërohen
 • Arrijnë nota të dobëta
 • Vuajnë nga Anhedonia ose ndryshe humbin interesin

Disa mund të kenë frikë nga kthimi në shkollë ose të kenë frikë nga një vit tjetër përçarës.

Fëmijët shpesh ankohen për sëmundje fizike në vend që të përshkruajnë se si ndihen.

Sidoqoftë, prindërit duhet të punojnë me një pediatër për t’u siguruar që stomaku i shqetësuar ose dhimbjet e kokës nuk janë një shenjë e një gjendje tjetër.

Si të ndihmoni

Prindërit rregullisht duhet “të matin temperaturën e fëmijëve” duke u kërkuar atyre të rendisin se si ndihen.

Kur prindërit vërejnë shenja se fëmijët e tyre po luftojnë dhe po vuajnë, ata duhet të marrin parasysh ndihmën profesionale. Ata së pari mund të flasin me një pediatër.

Pediatri mund të vlerësojë dhe të shohë nëse ata kanë nevojë të flasin me një psikolog.

Prindërit duhet të besojnë te intuita e tyre kur dyshojnë se diçka nuk shkon me fëmijën e tyre dhe të kërkojnë ndihmë.

Intuita e prindërve është intuita më e fortë.

Burimi: Today