Fondi i klimës Bill Gates planifikon të mobilizojë 15 miliardë dollarë në teknologjinë e pastër

Breakthrough Energy Catalyst, një fond privat-publik i mbështetur nga miliarderi i Microsoft, Bill Gates, po planifikon të ndihmojë investimin deri në 15 miliardë dollarë në projekte të teknologjisë së pastër në të gjithë SHBA-në, Britaninë e Madhe dhe Bashkimin Evropian.

BEC, një fond që ndodhet në kuadër të Grupit më të gjerë të Breakthrough Energy që u themelua nga Gates në 2015, ka mbledhur mbi 1.5 miliardë dollarë nga bizneset dhe organizatat bamirëse deri më tani.

Por Jonah Goldman, drejtori menaxhues i Breakthrough Energy, i tha Financial Times se fondi përfundimisht planifikon të mobilizojë 10 herë më shumë se ajo shumë, ose 15 miliardë dollarë. Diferenca pritet të vijë nga kompanitë private dhe qeveritë në mbarë botën.

Për të shpërndarë 15 miliardë dollarë, Goldman i tha FT se fondi planifikon të përdorë struktura financiare novatore dhe marrëveshje partneriteti. “Ne jemi financimi i miljes së fundit dhe kështu, ne do të jemi kapitali më i rrezikshëm atje,” tha Goldman. “Ne me të vërtetë po përpiqemi të demonstrojmë se cilat nga rrugët teknologjike do të jenë më efektive.”

Në faqen e saj të internetit, Breakthrough Energy e përshkruan BEC si një “program për të demonstruar se si mund të financojmë, prodhojmë dhe blejmë zgjidhje të reja që do të mbështesin një ekonomi me karbon të ulët”. BEC fillimisht do të fokusohet në kapjen e drejtpërdrejtë të ajrit, hidrogjenin e gjelbër, ruajtjen e energjisë afatgjatë dhe karburantin e qëndrueshëm të aviacionit. Fondi, i cili planifikon të investojë në projekte të mëdha që përndryshe nuk do të ishin financiarisht të qëndrueshme, do të bëjë donacione filantropike, investime të kapitalit nën-tregut dhe marrëveshje për marrjen e produkteve, sipas FT.

BEC njoftoi në shtator se kishte siguruar investime nga Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America dhe ArcelorMittal. Ajo ka marrë gjithashtu mbështetje nga Departamenti i Energjisë i SHBA-së dhe krahu ekzekutiv i BE-së, Komisioni Evropian.

Burimi: CNBC