Gjendja e BE-së: Gjashtë pika kryesore nga fjalimi i Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen mbajti të mërkurën fjalimin e saj vjetor për Gjendjen e Bashkimit, duke shpalosur prioritetet kryesore politike për vitin e ardhshëm të punës.

Lufta e Rusisë në Ukrainë dhe përkeqësimi i krizës energjetike ishin tema të përsëritura në fjalim, duke i dhënë rastit të veçantë një nuancë dukshëm të zymtë.

Ndërsa shikojmë përreth gjendjes së botës sot, shpesh mund të ndihet sikur ka një zbehje të asaj që dikur dukej kaq e përhershme”, tha ajo.

Megjithatë, von der Leyen injektoi gjithashtu doza optimizmi dhe bëri një rast pasionante për një bashkim më të fortë dhe më të ngushtë që doli nga krizat e mbivendosura.

Ne do të kemi sukses – dhe ai sukses do t’i përkasë secilit prej nesh,” vuri në dukje ajo, duke cituar mbretëreshën e ndjerë Elizabeth II.

Këtu janë gjashtë të mirat nga fjalimi i sivjetmë mbi gjendjen e Bashkimit Evropian.

  1. ‘Sanksionet janë këtu për të qëndruar’

Von der Leyen e filloi fjalimin e saj duke lavdëruar rezistencën e Ukrainës kundër pushtimit të Rusisë, duke e përshkruar vendin si një “komb heronjsh” dhe duke u zotuar se solidariteti i BE-së “do të mbetet i palëkundur”.

Zonja e parë e Ukrainës, Olena Zelenska, ishte e ftuara e saj e nderit dhe mori duartrokitje të vazhdueshme nga eurodeputetët.

“Sot, guximi ka një emër dhe ai emër është Ukraina,” tha von der Leyen, duke shtuar se ajo do të udhëtojë për në Kiev më vonë gjatë ditës. “Putini do të dështojë dhe Evropa do të mbizotërojë.”

Shefja e Komisionit zbuloi gjithashtu disa propozime për të harmonizuar Ukrainën me tregun e vetëm, duke përfshirë zgjerimin e zonës evropiane të roaming-ut pa pagesë dhe mbështetjen e rindërtimit të saj, me 100 milionë euro për të rindërtuar shkollat ​​e dëmtuara.

Megjithatë, ajo nuk paraqiti ndonjë plan për dërgimin e armëve të reja, pasi Kievi vazhdon të kërkojë në mes të një kundërofensivë ndriçimi.

Ajo shtoi se BE-ja duhet të kishte dëgjuar vendet e Evropës Lindore që “na kanë thënë prej vitesh se Putini nuk do të ndalet”.

Von der Leyen foli më pas për Rusinë, gjendjen e ekonomisë së saj dhe çmimin e lartë që Vladimir Putin po paguan për “gjurmën e tij të vdekjes dhe shkatërrimit”.

“Ushtria ruse po merr patate të skuqura nga pjatalarëse dhe frigoriferë për të rregulluar pajisjet e tyre ushtarake, sepse nuk ka më gjysmëpërçues”, tha ajo. “Industria e Rusisë është në rrënim.”

“Është Kremlini ai që e ka vënë ekonominë e Rusisë në rrugën e harresës”, shtoi ajo.

Në atë që dukej si një qortim i drejtpërdrejtë për kritikët që pretendojnë se linja e ashpër e BE-së kundër Rusisë do të shembet përfundimisht nën peshën e krizës energjetike, von der Leyen u përpoq të largonte çdo dyshim.

“Dua ta bëj shumë të qartë: sanksionet janë këtu për të qëndruar,” tha ajo. “Kjo është koha për vendosmëri dhe jo për qetësim.”

  1. ‘Duhet të shkëputemi’

Siç pritej, kriza e energjisë u shfaq lart në listën e detyrave të von der Leyen.

Rusia vazhdon të manipulojë në mënyrë aktive tregun tonë të energjisë. Dua të them, ata preferojnë të ndezin gazin në vend që ta dërgojnë atë në Evropë sipas kontratave,” tha ajo.

Shefja e Komisionit prezantoi zyrtarisht tre propozime kyçe për të frenuar faturat e energjisë elektrike: një plan në mbarë BE-në për të futur kursime të detyrueshme të energjisë elektrike, një kufi uniform çmimi për të ardhurat e tepërta të bëra nga termocentralet inframargjinale (d.m.th., ata që nuk përdorin gaz, si p.sh. si burimet e rinovueshme, bërthamore, hidrocentralet dhe linjitin), dhe një taksë të papritur për të kapur pjesërisht fitimet e mëdha që korrin kompanitë e karburanteve fosile.

Masa e parë synon të ulë konsumin gjatë orëve të pikut (zakonisht 7 e mëngjesit deri në 22 pasdite) me qëllim uljen e çmimeve, ndërsa dy të tjerat synojnë të mbledhin “më shumë se 140 miliardë euro” në fonde shtesë për qeveritë për t’i kaluar te konsumatorët nën stresin financiar.

“Në këto kohë, është e gabuar të marrësh të ardhura dhe fitime të jashtëzakonshme rekord, duke përfituar nga lufta dhe në kurrizin e konsumatorëve tanë,” tha von der Leyen. “Fitimet duhet të ndahen dhe të kanalizohen tek ata që kanë më shumë nevojë”.

Në mungesë të tij binte në sy një ide më radikale dhe e rrezikshme për të vendosur një kufi çmimi për të gjitha importet e gazit, siç kërkohej javën e kaluar nga shumica e shteteve anëtare. Komisioni ka paralajmëruar se kufiri mund t’i shtyjë transportuesit të shesin gazin e tyre diku tjetër dhe të rrezikojë sigurinë e furnizimit të BE-së përpara dimrit.

Von der Leyen, megjithatë, miratoi thirrjet për një shkëputje të çmimeve në tregjet e energjisë elektrike.

Sipas sistemit aktual, i njohur si urdhri i meritës, çmimi përfundimtar i energjisë elektrike përcaktohet nga karburanti më i shtrenjtë i nevojshëm për të plotësuar të gjitha kërkesat për energji: në këtë rast, gazi. Ndërsa çmimet e gazit rriten, rriten edhe faturat e energjisë elektrike.

Dizajni aktual i tregut të energjisë elektrike – që bazohet në parimin e rendit të meritës – nuk është më i përshtatshëm për qëllimin, nuk është më vetëm për konsumatorët,” tha ajo.

“Ne duhet të shkëputim ndikimin dominues të gazit në çmimin e energjisë elektrike. Kjo është arsyeja pse ne do të bëjmë një reformë të thellë dhe gjithëpërfshirëse të tregut të energjisë elektrike.”

Por reforma pritet të marrë kohë për t’u zhvilluar dhe do të sjellë përgjigje vetëm në planin afatgjatë.

  1. ‘Ne duhet ta bëjmë natyrën aleatin tonë të parë’

Diagnoza e krizës së energjisë nga Von der Leyen ka një shkak rrënjësor: varësinë e madhe të BE-së nga lëndët djegëse fosile.

Blloku, tha ajo, tani duhet të përpiqet të përshpejtojë tranzicionin nga të gjitha karburantet e importuara dhe të zhvillojë sisteme të teknologjisë së gjelbër të bazuara tek vetja, siç bëri Danimarka kur bëri bast të fortë për energjinë e erës pas krizës së naftës të viteve 1970.

“Lajmi i mirë është: ky transformim i nevojshëm tashmë ka filluar,” tha ajo.

Presidentja foli për hidrogjenin si një “ndryshues të lojës” për kontinentin dhe tha se ekzekutivi i saj do të propozojë krijimin e një Banke të re Evropiane të Hidrogjenit për të siguruar rreth 3 miliardë euro investime për sektorin.

“Ne të gjithë e kemi parë se deri në çfarë mase Marrëveshja e Gjelbër është e rëndësishme. Vera e vitit 2022 do të mbetet në kujtimet e njerëzve,” tha ajo. “Ne të gjithë pamë lumenjtë e thatë, pyjet e djegura, ndikimin e nxehtësisë ekstreme. Dhe nën sipërfaqe, situata është shumë më e zymtë.”

Von der Leyen lavdëroi solidaritetin ndërkufitar të parë në fatkeqësitë e fundit natyrore, me shtetet anëtare që dërguan avionë për të luftuar zjarret shkatërruese në Francë dhe Gjermani.

Më pas ajo u zotua të dyfishojë rezervat e zjarrfikësve të BE-së në vitin e ardhshëm dhe të blejë “10 avionë të lehtë dhe tre helikopterë” për flotën e përbashkët.

Në nivel ndërkombëtar, presidentja tha se do të shtyjë për një mbrojtje më të fortë të biodiversitetit në konferencën e ardhshme të OKB-së në Montreal, si dhe në COP27 në Egjipt.

“Ne duhet të punojmë pa pushim për t’u përshtatur me klimën tonë – duke e bërë natyrën aleatin tonë të parë,” tha ajo.

Jean-Francois Badias/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Duke folur para eurodeputetëve në Strasburg, Ursula von der Leyen tha se sanksionet e BE-së kundër Rusisë ishin “këtu për të qëndruar”.
Jean-Francois Badias/E drejta e autorit 2022 The Associated Press. Të gjitha të drejtat e rezervuara
  1. ‘Një realitet i ri i borxhit publik më të lartë’

E lidhur ngushtë me tranzicionin e gjelbër, von der Leyen foli për rregullat fiskale të BE-së, një temë shumë e ndjeshme që prej vitesh ka ndezur tensione midis vendeve veriore dhe jugore.

Rregullat disiplinore, të njohura si Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes (SGP), kërkojnë që shtetet anëtare të zbatojnë politika financiare që mbajnë deficitin e tyre nën 3% dhe borxhin nën 60% të PBB-së, kufij që shumë qeveri aktualisht i tejkalojnë me një diferencë të konsiderueshme.

SGP mbetet e pezulluar për të përballuar krizat aktuale dhe në pritje të një reforme.

E ardhmja e fëmijëve tanë ka nevojë edhe për të investuar në qëndrueshmëri, por edhe për të investuar në mënyrë të qëndrueshme”, tha von der Leyen, duke vënë në dukje se borxhi i lartë ishte një “realitet i ri”.

“Ne kemi nevojë për rregulla fiskale që lejojnë investime strategjike, duke ruajtur qëndrueshmërinë fiskale,” shtoi ajo. “Rregullat që janë të përshtatshme për sfidat e kësaj dekade.”

Debati aktual përqendrohet në atë se sa shpejt duhet t’u kërkohet vendeve për të ulur nivelet e tyre të borxhit publik dhe sa përjashtime duhet të bëhen në llogaritjen totale. Për shembull: disa vende do të dëshironin të shihnin investimet në teknologjinë e gjelbër të kursyer nga mbikëqyrja e SGP.

Ndërsa von der Leyen nuk e miratoi në mënyrë eksplicite propozimin, ajo tha se rregullat e reformuara duhet të ofrojnë më shumë fleksibilitet dhe pronësi për të investuar në projektet kombëtare, por edhe llogaridhënie dhe shqyrtim më të madh.

“Duhet të ketë rregulla më të thjeshta që të gjithë mund t’i ndjekin,” tha ajo. “Stabiliteti dhe rritja mund të shkojnë vetëm krah për krah.”

Komisioni do të paraqesë propozimin e tij të parë për të reformuar rregullat në tetor.

  1. ‘Ne duhet të çrrënjosim korrupsionin edhe në shtëpi’

Një nga segmentet më bindëse të fjalimit të von der Leyen erdhi në gjysmën e dytë të tij, kur presidentja foli për kërcënimet me të cilat përballen demokracitë në shekullin e 21-të.

Së pari, ajo paralajmëroi për entitetet financuese të “autokratëve të huaj” brenda BE-së për të përhapur “dezinformata” dhe “gënjeshtra toksike”, siç është një qendër kineze në Amsterdam që hodhi poshtë internimin masiv të ujgurëve si “thashetheme”.

Von der Leyen premtoi se do t’i luftonte këto kërcënime me një paketë të Mbrojtjes së Demokracisë, e cila, tha ajo, do të ekspozonte ndikimin e fshehtë të huaj dhe do të hidhte dritë mbi “financimin e dyshimtë”.

“Ne nuk do të lejojmë kuajt e Trojës së asnjë autokracie të sulmojnë demokracitë tona nga brenda,” u tha ajo eurodeputetëve.

Presidentja u zotua të shtojë krimet e korrupsionit në regjimin e sanksioneve të BE-së për të drejtat e njeriut, një mjet relativisht i ri që është përdorur për në listën e zezë të individëve në Rusi, Kinë, Libi dhe Eritrea.

Von der Leyen pastaj shikoi nga brenda dhe reflektoi mbi “veset që gërryejnë” BE-në nga brenda. Blloku ka luftuar për të trajtuar prapambetjen demokratike në disa shtete anëtare, veçanërisht në Poloni dhe Hungari.

Nëse duam të jemi të besueshëm kur kërkojmë nga vendet kandidate të forcojnë demokracitë e tyre, ne gjithashtu duhet të çrrënjosim korrupsionin në vend,” tha ajo.

Edhe pse presidentja nuk veçoi ndonjë shtet anëtar në veçanti, ajo tha se pagesat sipas buxhetit të përbashkët të BE-së do të vazhdojnë të jenë të lidhura me respektimin e pavarësisë së gjyqësorit dhe sundimin e ligjit.

Ekzekutivi ka filluar tashmë procedurën formale për të ngrirë pjesërisht fondet e caktuara të Hungarisë, ndërsa plani i rimëkëmbjes së COVID-19 i Polonisë varet nga reformat e brendshme.

  1. ‘Një rishikim i agjendës sonë të politikës së jashtme’

Në fjalimin e saj, von der Leyen dha alarmin për gjendjen e pasigurt të sistemit ndërkombëtar të paqes dhe sigurisë të bazuar në rregulla, të cilin ajo e përshkroi si “vetë objektivi i raketave ruse”.

“Ky moment vendimtar në politikën globale kërkon një rishikim të agjendës sonë të politikës së jashtme,” tha ajo. “Kjo është koha për të investuar në fuqinë e demokracive tona.”

Shefi i Komisionit i kërkoi BE-së të punojë më ngushtë me “partnerët me të njëjtin mendim” dhe të promovojë demokracinë në mbarë botën.

Kjo përpjekje, tha ajo, duhet të fillojë në lagjen e afërt të bllokut.

“Dua që njerëzit e Ballkanit Perëndimor, të Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë ta dinë: ju jeni pjesë e familjes sonë, ju jeni e ardhmja e bashkimit tonë dhe bashkimi ynë nuk është i plotë pa ju,” tha ajo.

Von der Leyen hodhi mbështetjen e saj pas idesë për të krijuar një Komunitet Politik Evropian, një nismë e mbrojtur nga Presidenti francez Emmanuel Macron.

Takimi i parë i komunitetit do të zhvillohet muajin e ardhshëm dhe do të mbledhë 27 vendet e BE-së me mbi 17 homologë nga Evropa, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Turqinë, Norvegjinë, Zvicrën, Ukrainën dhe Ballkanin Perëndimor.

Përtej klubit perëndimor, von der Leyen tha se BE-ja duhet të angazhohet me rajone të ndryshme, si Afrika dhe Amerika Latine, dhe të rrisë investimet e saj në infrastrukturë, teknologjinë e gjelbër dhe rrjetet digjitale.

Kjo kërkon investime në shkallë globale”, tha ajo, duke shtuar se, së bashku me presidentin amerikan Joe Biden, ajo do të thërrasë një takim liderësh për të shqyrtuar projektet e përbashkëta.

Në një shënim të veçantë, von der Leyen tha se ekzekutivi i saj do të injektonte një vrull të ri për ratifikimin e ngecur prej kohësh të marrëveshjeve tregtare të BE-së me Kilin, Meksikën dhe Zelandën e Re.

Në fund të fjalimit, presidenti i Komisionit tha se një BE më e madhe do të kërkonte në mënyrë të pashmangshme një reformë të thellë të brendshme, një proces që do të kërkonte ndryshimin e traktateve të BE-së dhe tejkalimin e rezervës së fortë nga disa kryeqytete.

Meqenëse jemi seriozë për një bashkim më të madh, ne gjithashtu duhet të jemi seriozë për reformën,” u tha von der Leyen eurodeputetëve.

Pra, siç ka kërkuar ky Parlament, besoj se ka ardhur momenti për një Konventë Evropiane.

Burimi: Euronews