Google arrin vlerën prej 2 trilion dollarësh, duke iu bashkuar radhëve të Microsoft dhe Apple

Kompania mëmë e Google, Alphabet, arriti një vlerë tregu prej 2 trilion dollarësh të hënën, më pak se dy vjet pasi arriti shifrën e 1 trilion dollarëve në janar 2020. Çmimi i aksioneve të saj u tërhoq përsëri nën 2 trilion dollarë menjëherë pasi arriti në krye të këtij numri.

Alphabet i bashkohet radhëve të gjigantëve të teknologjisë Apple dhe Microsoft, të cilat janë të vetmet kompani të tjera amerikane të tregtuara publikisht që kalojnë kufirin. Rritja e Alphabet është mundësuar nga dominimi i saj në industrinë e reklamave në internet, e cila ka funksionuar prej kohësh si një duopol de facto midis Google dhe Facebook.

Sipas një raporti të majit 2021 nga eMarketer, Google mblodhi 27.5% të të ardhurave neto globale nga reklamat në 2020, ndërsa Facebook mblodhi 22.3%. Gjigantët e tregtisë elektronike Alibaba dhe Amazon, megjithatë, po arrijnë ngadalë, me të parët që shohin 8.6% të të ardhurave neto globale nga reklamat dhe të dytin 5.2%.

Alphabet u bë një forcë e tillë dominuese në reklamat në internet falë, pjesërisht përhapjes së aftësive të saj të kërkimit në internet. Në fund të fundit, “Googling” u bë standardi i paracaktuar për kryerjen e një kërkimi në internet vite më parë.

Nuk është vetëm motori i saj i kërkimit që e çoi Alphabet në lartësi të tilla. Blerja e sistemit operativ Android nga ana e saj në 2005 për vetëm 50 milionë dollarë ishte një veprim parashikues përpara lançimit të iPhone të parë të Apple në 2007.

Ofrimi i softuerit si një sistem operativ me burim të hapur siguroi që Android të bëhej sistemi operativ celular më popullor në botë.

Kjo i lejoi kompanisë të kanalizonte gjithnjë e më shumë të dhëna të përdoruesve në biznesin e saj të reklamave, duke rritur më tej efikasitetin e saj të reklamave.

Një vit pas blerjes së Android, Google bleu YouTube për 1.65 miliardë dollarë. Faqja më e madhe në botë për ndarjen e videove, YouTube, ka qenë një ndihmë për Alphabet, duke mundësuar mundësi të mëtejshme reklamimi përtej Android dhe bizneseve të tij të kërkimit dhe postës.

YouTube, megjithatë, ka sjellë pjesën e vet të polemikave. Faqja është kritikuar shpesh për lejimin e teorive të egra të konspiracionit dhe dezinformatave që të përhapen në të gjithë platformën.

Alphabet është hedhur gjithashtu në arenën publike të reve kompjuterike, me platformën e saj Google Cloud.

Kohët e fundit, Alphabet e ka gjetur veten në pistën e hetuesve federalë dhe shtetërorë, duke u përballur me katër padi të mëdha anti-monopol në SHBA. Mbikëqyrësi anti-monopol i Bashkimit Evropian, Komisioni Evropian, ka vënë gjithashtu në shënjestër Alphabet, duke e gjobitur kompaninë me miliarda dollarë.

Pavarësisht nga erërat e tilla të kundërta, çmimi i aksioneve të Alphabet vazhdon të rritet, duke e bërë atë një nga kompanitë më të vlefshme në Tokë për nga kapitalizimi i tregut.

Burimi: Yahoo Finance