Inflacioni i Eurozonës shënon një tjetër rekord të lartë ndërsa çmimet e ushqimeve dhe energjisë rriten

Çmimet në eurozonë vazhduan marshimin e tyre më të lartë në maj, duke arritur një rekord të lartë për muajin e shtatë me radhë.

Inflacioni arriti në 8.1% për muajin, sipas shifrave paraprake nga zyra e statistikave të Evropës të martën, nga niveli rekord i prillit prej 7.4% dhe më i lartë se pritshmëritë prej 7.8%.

Inflacioni gjerman (i harmonizuar për të qenë i krahasueshëm me vendet e tjera të BE-së) arriti në 8.7% vjetore në maj, treguan shifrat paraprake të hënën – duke tejkaluar ndjeshëm pritshmëritë e analistëve prej 8% dhe duke shënuar një prirje të mprehtë nga 7.8% e parë në prill.

Inflacioni francez gjithashtu i kapërceu pritshmëritë në maj në një nivel rekord prej 5.8%, nga 5.4% në prill, ndërsa çmimet e konsumit të harmonizuara spanjolle u rritën me 8.5% vjetore në maj, duke tejkaluar pritshmëritë prej 8.1%.

Në të gjithë zonën e euros, rritja rekord vjetore e çmimeve të konsumit u nxit nga rritja e kostove të energjisë, e cila arriti në 39.2% (nga 37.5% në prill) dhe një rritje prej 7.5% në çmimet e ushqimeve, alkoolit dhe duhanit (nga 6.3%).

Megjithatë, edhe pa çmimet e energjisë dhe ushqimeve, inflacioni u rrit nga 3.5% në 3.8%, shtoi Eurostat.

Rritja e çmimeve është përkeqësuar gjatë muajve të fundit nga lufta në Ukrainë, veçanërisht kostot e ushqimit dhe energjisë, pasi eksportet janë bllokuar dhe vendet në të gjithë Perëndimin përpiqen të reduktojnë varësinë e tyre nga gazi rus.

Udhëheqësit e BE-së ranë dakord të hënën vonë për të ndaluar 90% të naftës së papërpunuar ruse deri në fund të vitit, duke i rritur çmimet. Charles Michel, president i Këshillit Evropian, tha se masa do të godiste menjëherë 75% të importeve të naftës ruse.

Inflacioni – i cili mbetet vazhdimisht i lartë jo vetëm në Evropë, por edhe në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe më gjerë – po shkakton një problem shqetësues për bankat qendrore, të cilat po balancojnë gjithashtu rrezikun e recesionit.

Në fillim të këtij muaji, presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde tha se ajo po parashikonte një rritje të normës në mbledhjen e bankës qendrore në korrik.

“Bazuar në perspektivën aktuale, ne ka të ngjarë të jemi në gjendje të dalim nga normat negative të interesit deri në fund të tremujorit të tretë,” shkroi ajo në një postim në blog. “Nëse ekonomia e eurozonës do të mbinxehej si rezultat i një goditjeje pozitive të kërkesës, do të kishte kuptim që normat e politikës monetare të rriteshin në mënyrë sekuenciale mbi normën neutrale.”

Këshilli drejtues i BQE-së do të mblidhet më 9 qershor dhe më pas më 21 korrik.

Kryeekonomisti evropian i Goldman Sachs, Jari Stehn, i tha CNBC të martën se banka e Wall Street pret rritje me 25 pikë bazë të normës së depozitave të BQE-së në secilin prej takimeve të saj të ardhshme gjatë vitit të ardhshëm, duke e çuar normën nga -0.5% aktualisht në 1.5% në qershor 2023. Goldman pret që inflacioni total i eurozonës të arrijë në 9% në shtator.

“Por mbani mend se shumë nga kjo është e nxitur nga çmimet e energjisë, shumë nga gjërat që lidhen me pengesat globale dhe shifrat e inflacionit bazë, nëse hiqni çmimet e ushqimit dhe energjisë, shkojnë në rreth 3.5%. Rritja e pagave po shkon pak mbi 2%,” tha Stehn përpara publikimit të të dhënave të së martës.”

“Pra, presionet themelore të inflacionit në zonën e euros sigurisht që janë forcuar, kjo është arsyeja pse ne mendojmë se ato do të normalizohen shumë shpejt, por ato nuk po ecin në të njëjtat nivele që po shohim në SHBA dhe MB, ku inflacioni bazë po shkon në rreth 6% dhe ku bankat qendrore – ose Fed në veçanti – duhet të marrin një qasje më vendimtare ndaj politikës shtrënguese sesa BQE.

Burimi: CNBC